Infectie zuur bier

Gestart door Brouwerij Gemütlich, 11-06-2024 12:48 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Brouwerij Gemütlich

Beste medebrouwers,

Na 90 goed gelukte bieren zijn onze laatste 3 batches zuur, dit duidt dus op een infectie. Het bier is al zuur voor het bottelen dus daar gaat het niet fout. Alles gaat door de starsan en/of ecolab alcodes voordat het in aanraking komt met het wort. Ook reinigen wij onze platenkoeler om de 5 batches met gootsteenontstopper. We hebben werkelijk geen idee waar de infectie erbij komt. Met welk spul kunnen we alles eens hardnekkig reinigen zodat we hopelijk de infectie/bacterie verwijderd krijgen?

Alvast dank voor het meedenken en jullie reacties!!

Mvg,

Patrick.


Oscar

Het is niet alleen reinigen...kijk ook eens goed naar je proces... Waar zou de infectie vandaan kunnen komen?
Is altijd lastig dit soort zaken...wellicht ergens verloren hoekjes?

Succes  :degroeten:

Blokkie

Wat voor soort gistvat heb je ? Ik had een kunststof emmer, waar naar verloop van tijd krasjes in de wand kwamen. Daar nestelen foute gisten of bacteriën in. Zijn daar zeer moeilijk uit te krijgen. Ik heb een nieuw vat gekocht. Probleem opgelost.

Brouwerij Gemütlich

Hebben een kunststof Speidel 60L maar zie op het eerste oog geen gekke dingen..

hansHalberstadt

Citaat van: Brouwerij Gemütlich op 11-06-2024  18:50 uHebben een kunststof Speidel 60L maar zie op het eerste oog geen gekke dingen..
Met zo'n kraantje waar vuil in onbereikbare hoekjes gaat zitten?

Brouwerij Gemütlich

Citaat van: hansHalberstadt op 11-06-2024  19:50 uMet zo'n kraantje waar vuil in onbereikbare hoekjes gaat zitten?
Er zit al een nieuwe op..

Jacques

Citaat van: Brouwerij Gemütlich op 11-06-2024  12:48 uNa 90 goed gelukte bieren zijn onze laatste 3 batches zuur, dit duidt dus op een infectie. Het bier is al zuur voor het bottelen dus daar gaat het niet fout.

Een infectie kan heel hardnekkig zijn.
Na het koken is je wort steriel. Dit betekent dat je je probleem moet zoeken in je platenkoeler, slangen, gistvat of je manier van bepalen van he SG. Begin met het gebruik van een ander desinfecteermiddel, dat is het goedkoopst. Bijvoorbeeld Ecolab OxyDes Rapid.
Is de omgeving waarin je vergist schoon? Veel micro-organismen komen via de lucht in je wort.
Doe een grote schoonmaak. Als dat niet werkt dan zit er niet veel anders op dan het een ander te vervangen. Kraantjes zijn inderdaad een aandachtspunt zoals Hans opmerkt. Plastic kraantjes kun je vervangen dooor driedelige rvs kraantjes die je kunt demonteren en goed kunt reinigen.

Veel succes toegewenst bij het oplossen van je probleem.


hansHalberstadt

Citaat van: Brouwerij Gemütlich op 11-06-2024  20:10 uEr zit al een nieuwe op..
En heb je nog infectie daarna gehad?

Brouwerij Gemütlich

Citaat van: hansHalberstadt op 12-06-2024  11:07 uEn heb je nog infectie daarna gehad?

Helaas wel, vandaar dat ik het hier vraag...

Snelbier

Citaat van: hansHalberstadt op 11-06-2024  19:50 uMet zo'n kraantje waar vuil in onbereikbare hoekjes gaat zitten?
Citaat van: Brouwerij Gemütlich op 11-06-2024  20:10 uEr zit al een nieuwe op..
Speidel kraantjes zijn juist de makkelijkste om schoon te maken.  Haal je zo uit elkaar, géén dode hoekjes. Zou ze graag allemaal zo hebben.

EvdBroek

Hevelslang of kraan in je brouwketel?

Brouwerij Gemütlich

Citaat van: EvdBroek op 12-06-2024  14:38 uHevelslang of kraan in je brouwketel?
Nee ik hevel niet, bottel rechtstreeks vanuit gistvat. Is al zuur voordat ik bottel. Kraantje spuit ik voordat hij het gistvat in gaat nog in met alcohol.

Jacques

Citaat van: EvdBroek op 12-06-2024  14:38 uHevelslang of kraan in je brouwketel?

Een kraan in je brouwketel kan alleen een infectiehaard zijn indien het wort in de ketel gekoeld wordt. Dat is in dit geval niet het geval...
Citaat van: Brouwerij Gemütlich op 11-06-2024  12:48 uOok reinigen wij onze platenkoeler

Maar de platenkoeler is iets waar zeker kritisch naar gekeken moet worden. Het vervelende van die koelers is dat je er niet in kunt kijken en daardoor ook niet kunt controleren of ze schoon zijn. De platenkoelers die commerciële brouwerijen gebruiken kunnen uit elkaar, maar dat kunnen de kleine warmtewisselaars, die de meeste hobbybrouwers gebruiken, niet.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 12-06-2024  15:40 uMaar de platenkoeler is iets waar zeker kritisch naar gekeken moet worden. Het vervelende van die koelers is dat je er niet in kunt kijken en daardoor ook niet kunt controleren of ze schoon zijn. De platenkoelers die commerciële brouwerijen gebruiken kunnen uit elkaar, maar dat kunnen de kleine warmtewisselaars, die de meeste hobbybrouwers gebruiken, niet.

Het advies is om de eerste 5 minuten het kokende wort rond te pompen door de koeler terug naar de kookketel, dus zonder koelwater. Daarmee desinfecteer je de koeler en dat is beslist nodig omdat je die koeler nooit droog krijgt aan de binnenkant en er ook nog van alles in blijft plakken. Zelfs bij desinfecteren kan het nog mis gaan vanwege luchtbellen in de koeler waardoor het desinfectiemiddel niet overal bij komt.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 12-06-2024  16:51 uHet advies is om de eerste 5 minuten het kokende wort rond te pompen door de koeler terug naar de kookketel, dus zonder koelwater. Daarmee desinfecteer je de koeler en dat is beslist nodig omdat je die koeler nooit droog krijgt aan de binnenkant en er ook nog van alles in blijft plakken. Zelfs bij desinfecteren kan het nog mis gaan vanwege luchtbellen in de koeler waardoor het desinfectiemiddel niet overal bij komt.

Dat is inderdaad een goede manier van desinfecteren. Maar daarmee is een platenkoeler nog niet schoon van binnen...
Om infecties zo veel mogelijk te voorkomen horen al je brouwspullen huishoudelijk schoon te zijn. Iets wat je niet kunt controleren bij een platenkoeler.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 12-06-2024  17:10 uDat is inderdaad een goede manier van desinfecteren. Maar daarmee is een platenkoeler nog niet schoon van binnen...
Om infecties zo veel mogelijk te voorkomen horen al je brouwspullen huishoudelijk schoon te zijn. Iets wat je niet kunt controleren bij een platenkoeler.
Niet schoon is niet van invloed op besmettingen zolang wat er op zit maar niet leeft.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 12-06-2024  17:23 uNiet schoon is niet van invloed op besmettingen zolang wat er op zit maar niet leeft.

Klopt. Maar door de vorming van biofilms wordt het desinfecteren wel belemmert.
Verder kan het voor smaakafwijkingen zorgen en dat is iets wat je ook niet wilt.

Brouwerij Gemütlich

Citaat van: hansHalberstadt op 12-06-2024  16:51 uHet advies is om de eerste 5 minuten het kokende wort rond te pompen door de koeler terug naar de kookketel, dus zonder koelwater. Daarmee desinfecteer je de koeler en dat is beslist nodig omdat je die koeler nooit droog krijgt aan de binnenkant en er ook nog van alles in blijft plakken. Zelfs bij desinfecteren kan het nog mis gaan vanwege luchtbellen in de koeler waardoor het desinfectiemiddel niet overal bij komt.
Wij pompen hem voordat we beginnen met koelen altijd een kwartier door met starsan. Eens in de 5 batches gaat er gootsteenontopper doorheen. Als we klaar zijn met koelen spoelen we hem eerst met water en daarna weer een kwartier met starsan. Daarna vullen we hem tot de rand vol met water en zetten slangen op de tuitjes zodat er geen lucht meer bij kan...

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 12-06-2024  17:29 uKlopt. Maar door de vorming van biofilms wordt het desinfecteren wel belemmert.
Verder kan het voor smaakafwijkingen zorgen en dat is iets wat je ook niet wilt.
De koeler moet je af en toe schoonmaken door te spoelen met een oplossing die het vuil weghaalt. ik gebruik daarvoor 3% loog van 80 graden, net zoals de brouwerijen dat doen. Dan komt er allemaal bruine rommel en bruine vloeistof uit de koeler. Maar ik doe dat maar een keer in de 5 brouwsels oid.
Maar rondpompen met kokende wort doodt ook alles inclusief biofilm. Ik gebruik altijd stoom of kokende wort rondpompen en nog nooit in 35 jaar een zuur bier of besmetting gehad. Dus het werkt echt.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 12-06-2024  19:33 uDe koeler moet je af en toe schoonmaken door te spoelen met een oplossing die het vuil weghaalt. Ik gebruik daarvoor 3% loog van 80 graden, net zoals de brouwerijen dat doen. Dan komt er allemaal bruine rommel en bruine vloeistof uit de koeler

Klopt allemaal. Maar je hebt ook hoekjes waar geen vloeistof komt.

Citaat van: hansHalberstadt op 12-06-2024  19:33 uIk gebruik altijd stoom of kokende wort rondpompen
Hitte desinfecteert, maar maakt niet schoon.
Dat je in 35 jaar geen infectie hebt gehad is mooi.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.