Overzichten gemiddelde alfazuren

Gestart door tdp, 11-06-2024 11:49 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

tdp

Allen,

N.a.v. mijn keuringsrapporten van het ONK, open ik dit topic.

Ik brouw nagenoeg al mijn bieren met hop uit eigen tuin. Hiervoor gebruik ik gemiddelde/gegokte alfazuren. Destijds heb ik dit op basis gangbare gemiddelden ingevoerd.

Bij een van de bieren die ik ingediend had, werd aangegeven dat er geen hopsmaak en geur in zat. Los van of ik het daar mee eens ben, had het volgens mij berekening 41 IBU's. Maar ik heb deze gebrouwen met Tettnanger. Kijkend naar de gemiddelden zoals in onderstaande links gedeelde alfazuren, is deze echt best afgenomen.

https://cms.hvg-germany.de/wp-content/uploads/HVG-Erntebericht-2023-.pdf

https://www.barthhaas.com/fileadmin/user_upload/01-barthhaas-2022/Resources/BarthHaas_Report/2023/WEB_BarthHaas_Report_2022_23_EN.pdf

Nu vroeg ik mij af of er naast deze overzichten nog meer sites zijn waar je deze informatie kunt ophalen. Ik ben ook bijvoorbeeld op zoek naar de jaargemiddelden van Engelse hopsoorten als Fuggles of Bramling Cross.

Ik ben van plan om hier een Excellijst (of een online variant daarvan) van te maken om zo een handvat te hebben.

Mocht je dus nog meer links hebben waar zulke info gedeeld wordt, zie ik ze graag in dit topic. Dan probeer ik er een overzicht in te krijgen.

Jacques

Citaat van: tdp op 11-06-2024  11:49 uBij een van de bieren die ik ingediend had, werd aangegeven dat er geen hopsmaak en geur in zat.

Om welke bierstijl gaat het? Bij de ene bierstijl mag je meer hoparoma verwachten dan van een ander.

Citaat van: tdp op 11-06-2024  11:49 uKijkend naar de gemiddelden zoals in onderstaande links gedeelde alfazuren, is deze echt best afgenomen.
Er zitten behoorlijk verschillen in de alfazuurpercentages per jaar...

In dit artikel
https://www.kvasnyprumysl.eu/index.php/kp/article/view/282/266
wordt een overzicht gegeven van een aantal Tsjechische hopsoorten over de jaren 2010 tot en met 2022. Er lijkt inderdaad een trend te zijn tot (iets) lager alfazuurpercentage. Maar per jaar zijn er grote verschillen zoals ik al schreef.


seed7

Ik kan online zo niets vinden. Dit zijn de hopspecialisten in de UK:

Horticulture Research Institute Wye: https://www.niab.com/about/history/east-mallings-history

https://www.britishhops.org.uk/

Misschien kunnen ze je verder helpen.

ingo

Schanulleke


jooprules

Citaat van: tdp op 11-06-2024  11:49 uAllen,

N.a.v. mijn keuringsrapporten van het ONK, open ik dit topic.

Ik brouw nagenoeg al mijn bieren met hop uit eigen tuin. Hiervoor gebruik ik gemiddelde/gegokte alfazuren. Destijds heb ik dit op basis gangbare gemiddelden ingevoerd.

Bij een van de bieren die ik ingediend had, werd aangegeven dat er geen hopsmaak en geur in zat. Los van of ik het daar mee eens ben, had het volgens mij berekening 41 IBU's. Maar ik heb deze gebrouwen met Tettnanger. Kijkend naar de gemiddelden zoals in onderstaande links gedeelde alfazuren, is deze echt best afgenomen.

https://cms.hvg-germany.de/wp-content/uploads/HVG-Erntebericht-2023-.pdf

https://www.barthhaas.com/fileadmin/user_upload/01-barthhaas-2022/Resources/BarthHaas_Report/2023/WEB_BarthHaas_Report_2022_23_EN.pdf

Nu vroeg ik mij af of er naast deze overzichten nog meer sites zijn waar je deze informatie kunt ophalen. Ik ben ook bijvoorbeeld op zoek naar de jaargemiddelden van Engelse hopsoorten als Fuggles of Bramling Cross.

Ik ben van plan om hier een Excellijst (of een online variant daarvan) van te maken om zo een handvat te hebben.

Mocht je dus nog meer links hebben waar zulke info gedeeld wordt, zie ik ze graag in dit topic. Dan probeer ik er een overzicht in te krijgen.

Mag ik vragen waar je die keuringsrapporten gevonden hebt, ik heb ze nog niet gehad.

tdp

Citaat van: Jacques op 11-06-2024  22:01 uOm welke bierstijl gaat het? Bij de ene bierstijl mag je meer hoparoma verwachten dan van een ander.
...

In dit specifieke geval om een Pilsner Urtype, op basis van dit recept. Maar terugkijkend valt het me ook wel op bij andere bieren.

Het gaat me ook niet zozeer om specifieke gevallen maar meer dat ik op basis van statistiek kan voorspellen welke waarde mijn verschillende hopsoorten hebben voor dat specifieke jaar. Wellicht zit er een trend in, bijvoorbeeld op basis van temperatuur, droogte, etc. (Ooit Commerciƫle Economie gedaan, wat voor gestoeld was op statistiek, vandaar de interesse ;))

tdp

Citaat van: jooprules op 12-06-2024  08:52 uMag ik vragen waar je die keuringsrapporten gevonden hebt, ik heb ze nog niet gehad.

https://www.onkbrouwen.nl/uitslagen en dan bij de selectie de klasse selecteren in welk bier je deze hebt ingestuurd, en dan klikken op het enveloppe icoontje. Je geeft dan je e-mailadres op en de downloadlink wordt je netjes opgestuurd!

Schanulleke

Citaat van: tdp op 11-06-2024  11:49 uBij een van de bieren die ik ingediend had, werd aangegeven dat er geen hopsmaak en geur in zat. Los van of ik het daar mee eens ben, had het volgens mij berekening 41 IBU's. Maar ik heb deze gebrouwen met Tettnanger. Kijkend naar de gemiddelden zoals in onderstaande links gedeelde alfazuren, is deze echt best afgenomen.


Ik heb deze ervaring zelf ook met een Fresh Hop Pils. Deze keer met Hersbrucker  uit eigen tuin. Technisch gezien een prima pilsje, maar geen uitgesproken hoparoma, terwijl ik meer dan een pond verse hop op 20 liter bier verwerkt heb. Te vroeg geoogst, slechte zomer ... ????, geen idee. Ik heb deze overigens niet ingezonden voor het ONK.

jooprules

Bedankt voor de link. Mijn ingestuurde double ipa was ook niet bitter genoeg, terwijl ik (met brewfather) em toch berekend heb op 81 IBU. Dit was gewoon met hop uit de winkel, dus blijkt maar weer dat ibu-berekeningen erg lastig zijn.

tdp

Citaat van: Schanulleke op 12-06-2024  09:16 uIk heb deze ervaring zelf ook met een Fresh Hop Pils. Deze keer met Hersbrucker    uit eigen tuin. Technisch gezien een prima pilsje, maar geen uitgesproken hoparoma, terwijl ik meer dan een pond verse hop op 20 liter bier verwerkt heb. Te vroeg geoogst, slechte zomer ... ????, geen idee. Ik heb deze overigens niet ingezonden voor het ONK.

De Fresh Hop Saison daarentegen was wel erg goed gelukt, het hoparoma knalt eruit (100% Mathon). Daar zat wel meer dan een pond per 20 liter in overigens ;)

Zie https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,24089.msg683764.html#msg683764

tdp

Citaat van: seed7 op 12-06-2024  07:56 uIk an online zo niets vinden. Dit zijn de hopspecialisten in de UK:

Horticulture Research Institute Wye: https://www.niab.com/about/history/east-mallings-history

https://www.britishhops.org.uk/

misschien kunnen zij je verder helpen.

ingo

Heb Brittish Hop Association aangeschreven, kww

seed7

Citaat van: Schanulleke op 12-06-2024  09:16 uTe vroeg geoogst,

Dat is heel vaak de oorzaak. Ik oogst de laatste jaren de hop niet meer, het dient bij ons voornamelijk als biologisch zonnescherm voor ramen op het zuiden. Wel pluk ik er zeer regelmatig een belletje af. Dan merk je dat er echt wel een piekmoment is en dat de hop al stevig bruine punten begint te krijgen en mooi knispert tussen de vingers. Het gaat ook meer plakken. Een paar zonnige droge dagen lijken ook een hoop te doen vlak voor de oogst.

Citaat van: tdp op 12-06-2024  14:42 uHeb Brittish Hop Association aangeschreven, kww

You know, you never know.

ingo


tdp

Reactie terug:

https://www.britishhops.org.uk/varieties/

Niet zozeer per jaar, maar wel een overzicht qua range. Stap dichterbij wereld dominantie!

tdp

Citaat van: seed7 op 12-06-2024  15:51 uDat is heel vaak de oorzaak. Ik oogst de laatste jaren de hop niet meer, het dient bij ons voornamelijk als biologisch zonnescherm voor ramen op het zuiden. Wel pluk ik er zeer regelmatig een belletje af. Dan merk je dat er echt wel een piekmoment is en dat de hop al stevig bruine punten begint te krijgen en mooi knispert tussen de vingers. Het gaat ook meer plakken. Een paar zonnige droge dagen lijken ook een hoop te doen vlak voor de oogst.
...

Wil dit jaar wel eens kijken of ik (veel) later kan oogsten. Probeer wel zoveel mogelijk alleen de hop te plukken die al mooi begint te bruinen aan de puntjes, maar ik kan me voorstellen dat ik nog steeds te vroeg oogst. Vaak eind augustus begin ik, tot eind september.

hansHalberstadt

Citaat van: seed7 op 12-06-2024  15:51 uDan merk je dat er echt wel een piekmoment is en dat de hop al stevig bruine punten begint te krijgen en mooi knispert tussen de vingers. Het gaat ook meer plakken. Een paar zonnige droge dagen lijken ook een hoop te doen vlak voor de oogst.
Precies dat. Ik had vroeger ook de neiging om te vroeg te oogsten. Pas als het al wat bruin begint te worden is het goed. Bij mij meestal de 2e week van september. Maar ik had dit jaar wat laten hangen en was 3e week van september ook nog prima.

hansHalberstadt

Citaat van: tdp op 11-06-2024  11:49 uBij een van de bieren die ik ingediend had, werd aangegeven dat er geen hopsmaak en geur in zat. Los van of ik het daar mee eens ben, had het volgens mij berekening 41 IBU's.
Hopsmaak en geur is al heel lastig, want hangt sterk ervan af hoe je contact tussen hop en bier toelaat, wanneer tijdens de gisting en hoe lang. IBU's blijft ook een behoorlijke onnauwkeurigheid in. IBU's en hopsmaak/geur zijn sowieso 2 verschillende dingen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.