Zomergoud (Belgisch Blond)

Gestart door tdp, 29-03-2024 08:32 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

tdp

Op basis van deze pentekening onderstaand recept!

Het water staat op, we maken er een goede vrijdag van!

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkS047
Naam receptZomergoud
Brouwdatum29-03-2024
BierstijlBlond
Volume41,0 l
Begin SG1,057 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)29 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
38,00 lWater uit Rossum 2023
3,20 mlFosforzuur
16,64 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
29 mg/l7 mg/l50 mg/l107 mg/l26 mg/l78 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
9,00 kgPilsmoutHolland Malt3 EBC90,0 %
1,00 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust65,0 °C1 min.45 min.4,2 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.4,2 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.4,2 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
55,0 gHallertau Tradition 2022 (Tuin)bellen6,0%60 min.19,7 IBU
55,0 gSmaragd 2022 (Tuin)bellen6,0%15 min.9,8 IBU
82,0 gSmaragd 2022 (Tuin)bellen6,0%whirlpool0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
34,5 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,5 °C
Max. temp. hoofdvergisting18,5 °C
Eind temp. hoofdvergisting18,5 °C
Eind SG hoofdvergisting1,011 SG
Temp. nagisting18,5 °C
Temp. lagering18,5 °C


tdp

Hmm, op het moment dat je denkt dat je een perfecte brouwdag hebt gehad, kom je er achter dat je de suiker bent vergeten ;). Toegevoegd na koelen, maar wou niet mengen in de pan. (Had natuurlijk beter in het gistvat toe kunnen voegen, maar goed...). Denk dat er zo'n 250 gram niet is meegegaan in het gistvat.

Nu ruim 40 liter met een SG van 1.060 in het gistvat.

Kevin Eberson

Bij iedere brouwdag moet iets fout gaan  ;) Maar dat zal wel goed komen, er zijn ergere brouwfouten :)

Theo Mol

Kan ook nog na de hoofdgisting. Met een beetje water koken en afkoelen, het is maar een procentje van de inhoud van je ketel dus je zult het niet erg proeven.
:police: Oxygen alert!  :police:    Natuurlijk giet je het kalm en rustig langs de wand van je ketel in de vloeistof.

tdp

Had inderdaad ook gekund, maar ik ben niet zo van het openen van het gistvat, eens het aan het vergisten is. We gaan zien wat het wordt!

Jacques

Citaat van: tdp op 30-03-2024  10:23 uHad inderdaad ook gekund, maar ik ben niet zo van het openen van het gistvat, eens het aan het vergisten is. We gaan zien wat het wordt!

Tijdens de hoofdgisting hoef je je niet druk te maken over zuurstoftoetreding. Pas als het hoogtepunt van de vergisting voorbij is moet je oppassen voor oxidatie.

Sjaak_Deventer

Mooi recept.. Zal vast lekker worden. Bij dit bier had de Lallemand Abbaye ook prima gepast.

tdp

Citaat van: Sjaak_Deventer op 31-03-2024  22:08 uMooi recept.. Zal vast lekker worden. Bij dit bier had de Lallemand Abbaye ook prima gepast.

Danku! Die had ook zeker gekund, maar ik ben op een of andere manier een beetje afgeknapt op de gisten van Lallemand. De laatste tijd weer meer Fermentis. Kan alleen niet uitleggen waarom, gek hè?

tdp

Citaat van: Jacques op 30-03-2024  10:48 uTijdens de hoofdgisting hoef je je niet druk te maken over zuurstoftoetreding. Pas als het hoogtepunt van de vergisting voorbij is moet je oppassen voor oxidatie.

Oxidatie ben ik niet zo bang voor, maar gewoon een extra processtap die niet nodig is. Ach ja, zo maakt iedereen zijn afwegingen tijdens het brouwen. Dat maakt onze hobby ook zo mooi!

tdp

Gisteren deze op fles gedaan, SG 1.012. Het pepertje van de T-58 viel wel gelijk op, benieuwd hoe zich deze ontwikkelt de komende tijd!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.