Na een 15-tal keren te hebben gebrouwen, valt het mij op dat er geen enkele regel schijnt te bestaan voor de tijdsduur van de vergisting.
De hoofdvergisting duurt bij mij altijd 3-4 dagen, waarna ik overhevel, maar daarna is het elke keer weer een gok hoelang het duupt voordat er geen bubbels meer uit het waterslot komen.
Voorbeelden voor de 2e vergisting : een Palm of witbier duurt bij mij ongeveer 2 weken, een tripel rond de 3 weken, en de voor mij favoriete bock met ahornsiroop heeft dik 5 weken gestaan!
En als klap op de vuurpijl staat er nu nog steeds een bananenbier (testje

) op basis van een Palm al bijna 6 weken te bubbelen, en die gaat nog steeds gewoon door!
Soms echter is een dubbel sneller uitgegist dan een witbier!

Hoe is dit te verklaren ? (ik gebruik meestal een gist-depot uit een flesje commercieel bier)
En na diverse artikelen gelezen te hebben waarbij uitgegaan wordt van een vaste vergistingstijdsduur, vraag ik mij nu af wat ik het beste kan doen: een vaste tijd aanhouden die is gebaseerd op de gebruikte hoeveelheid mout per liter water, of toch maar gewoon laten uitbubbelen?