Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hopharsen: wat kan je er uit opmaken?  (gelezen 7197 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

BrewBiker

  • Gast
Hopharsen: wat kan je er uit opmaken?
« Gepost op: 10-11-2002 16:50 u »
Buiten de discussie of hopharsen moeten worden afgeschept heb ik daar nog een vraag over: wat kan je opmaken uit de consistentie van de hopharsen?
Tot nu toe zag het er bij mij altijd hetzelfde uit, ongeacht het soort bier of gist: een stevige samenhangende laag die makkelijk afgeschept kan worden en vrij droog en wat sponzig is.
Vorige week bij een tripel echter, zag het er anders uit dan gebruikelijk: het was wat schuimig en plakkerig in plaats van mooi "droog". Ook was de laag niet overal even dik.
Wat kan hieruit worden afgeleid?
Ik heb voor deze tripel wel voor het eerst de professionele Kosch-gistkorrels gebruikt van "de 3 Horne"; kan daar het verschil inzitten, en zo ja: waardoor wordt dan het verschil veroorzaakt?

Beste BrouwGroetjes,
Peter       :degroeten:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.778
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Hopharsen : wat kan je er uit opmaken ?
« Reactie #1 Gepost op: 11-11-2002 00:14 u »
Hoi Peter,

Je beschrijving doet me meer aan gist dan aan hopharsen denken. Deze laatste zijn donker en zeer hardnekkig, niet schuimig en plakkerig. Nou moet ik zeggen dat ik nooit wat van het bier afschep. Met hopharsen doel ik hier dan ook op de harsen die achterblijven op het glas.

Misschien zijn er bijproducten van de gist die dit tot resultaat hebben.

Herman

BrewBiker

  • Gast
Re: Hopharsen : wat kan je er uit opmaken ?
« Reactie #2 Gepost op: 11-11-2002 20:45 u »
Dag Herman,

Nee, het zijn wel degelijk hopharsen: een bruine massa bittere "pindakaas". Het lijkt er meer op dat het schuim zich ertussen heeft gewurmd; vraag blijft alleen: hoe & waarom?

groetjes,
Peter      :biersmile:

Offline Ep

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 49
Re: Hopharsen : wat kan je er uit opmaken ?
« Reactie #3 Gepost op: 19-11-2002 12:09 u »
Hoi Peter,

Omdat ik eens wil gaan expirimenteren met gruitbier heb ik nu een fles met moutextract staan gisten. Tot mijn grote verbazing drijven hier ook vlokken op het schuim. Omdat er geen hop in zit kunnen het onmogelijk hopharsen zijn.
Ik heb het vermoeden dat het eiwitten zijn. Het wegfilteren van de eiwitten ging niet helemaal goed, er is dus een laag eiwitten in mijn gistingsfles beland. De troep die nu op het schuim drijft lijkt ook op de eiwitten die achterbleven in de pan waarin het wort gekookt werd.
Als jij bij je tripel ook problemen hebt gehad met het wegfilteren van de eiwitten dat verklaart dit misschien waarom het er anders uitziet.

Ep

BrewBiker

  • Gast
Re: Hopharsen : wat kan je er uit opmaken ?
« Reactie #4 Gepost op: 24-11-2002 20:35 u »
Ha Ep,

Mmmm, zou wellicht kunnen! Een mengelmoesje van eiwit en hopharsen dus?
Maar eiwit bezinkt toch normaliter. Waarom zou het nu dan boven komen drijven?

greetz,

Peter

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.553
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hopharsen : wat kan je er uit opmaken ?
« Reactie #5 Gepost op: 24-11-2002 22:14 u »
Hoi Peter,

Wat dacht je van koolzuur dat gevormd wordt tijdens de gisting. De eiwitten vormen een soort net waarin koolzuurbelletjes gevangen kunnen komen te zitten. Deze koolzuurbelletjes nemen de eiwitten (en ook hopharsen) mee naar boven.

:degroeten: Jacques

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.778
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Hopharsen : wat kan je er uit opmaken ?
« Reactie #6 Gepost op: 24-11-2002 22:52 u »
Hoi Peter,

Yep! Eens met Jacques. Bij mijn pilsener (zie Holtrop Pils) had ik last van sponzen die met de koolzuur mee naar boven dreven en vervolgens ook wel weer gedeeltelijk afzakten (en weer omhoog gingen etc.).

Na overhevelen heb ik deze grotendeels achtergelaten. De reden van de hoeveelheid sponzen lag volgens aan de te grote hoeveelheid meegenomen eiwitten.

Herman

Tags: hopharsen eiwitten