4 weken vergisten

Gestart door RichardO, 21-11-2023 15:40 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

RichardO

Hoi allemaal,
Ik ben nieuw op dit forum, en brouw met een Easybrew30. Nou ben ik van plan om deze week een tripel te gaan brouwen, maar zit ik deze keer met een uitdaging. Ivm mijn werk ben ik straks 3/4 weken van huis en zou ik zou dan graag dan de vergisting willen laten plaatsvinden, zodat ik bij thuiskomst gelijk zou kunnen gaan bottelen. Ik maak gebruik van een klimaatkast met regelbare temperatuur.

Is dit überhaupt mogelijk? Kan hier namelijk weinig over vinden, of heeft een van jullie tips?
Alvast bedankt

Jan de Graaff

Ha Richard, welkom!

Ja, dat is wel mogelijk. Bij langere vergistingen kun je smaakafwijkingen krijgen door de afbraak van dode gistcellen (autolyse), maar 3 tot 4 weken zou wel moeten kunnen.

Het zou mooi zijn als je de mogelijkheid hebt om op afstand de vergisting te monitoren (bijvoorbeeld met een digitale hydrometer als een iSpindel) en ook de temperatuur van de klimaatkast naar beneden bij te stellen op afstand, want dan kun je de temperatuur lager zetten als je ziet dat de vergisting beëindigd is. Anders iets koeler dan normaal vergisten, dan rek je het wat. Niet te koud vergisten!

Ik heb ook weleens door omstandigheden een brouwsel zo'n anderhalve week moeten laten staan omdat ik niet aan bottelen toekwam. Daar heb ik niet echt wat van gemerkt.

Toch zou ik, denk ik, wachten met brouwen tot ik weer terug was. Dat geeft ook een rustiger gevoel. Het grote nadeel is dat als je weg bent, je nergens meer op kunt ingrijpen indien nodig. En als jij weg bent, is meneer Murphy dat zeker niet...

jooprules

Ha Richard,

Dat is prima te doen. Je kunt je gist er op selecteren, wy3787 (Westmalle) doet er bij mij meestal wel drie weken over om helemaal uit te gisten bijvoorbeeld. Een saison-gist als belle saison heeft ook tijd (3-4 weken) nodig. En MJ M31 naar verluid ook. Maar ook als de gist eerder klaar is, lijkt het me geen groot probleem als je na vier weken pas bottelt.

Groeten,

Joop

RichardO

Bedankt voor de reacties, in geval van een koudere gisting zou 18 graden dan laag genoeg zijn of zouden jullie nog lager adviseren?

Jan de Graaff

Citaat van: RichardO op 21-11-2023  17:21 uBedankt voor de reacties, in geval van een koudere gisting zou 18 graden dan laag genoeg zijn of zouden jullie nog lager adviseren?
Welke gist ben je van plan om te gaan gebruiken?

RichardO

Citaat van: Jan de Graaff op 21-11-2023  19:19 uWelke gist ben je van plan om te gaan gebruiken?
Ik ben van plan Gozdawa Belgian Trappist Ale Yeast "Rochefort" te gebruiken

Jan de Graaff

Optimale temperatuur: tot 18-24°C
Dus met 18ºC zit je aan de onderkant van wat de gist fijn vind en wordt ie wat langzamer.
Dan zou dat dus een prima temperatuur kunnen zijn.
Maar ik denk net als Joop dat 4 weken vergisten niet heel veel uitmaakt. Het moet niet (veel) langer worden en ik denk dat je eerder tegen andere problemen aan kan lopen omdat je die op afstand niet kunt oplossen. Als ik een werkende glazen bol had, zou ik je kunnen vertellen welke ;)

goom

Al eerder gedaan... geen enkel probleem.

RichardO

Dank voor de tips, gisteren gebrouwen en staat nu al mooi te vergisten in de klimaatkast.

hansHalberstadt

Bij iets lagere temperatuur gaat de gisting wat langzamer, maar autolyse gaat ook langzamer dus werkt beide de goede kant op. Dus 18 graden lijk me prima. Ik probeer de laatste tijd sowieso al altijd op 18 graden te starten. Dat voorkomt ook dat het er op dag 1 overheen gaat gisten als de gisting heftig is en de gist bovenop ligt.

RichardO

Bestaat er nu ook kans dat ik na 4 weken al bottelgist moet gaan gebruiken of is dat na 4 weken niet per se nodig?

hansHalberstadt

Dat hangt ervan af hoe snel je hoofdgisting was, of je een zwaar of licht bier hebt (boven de ca 7 vol% kan de gist zich niet meer delen) en of je een flocculerende gist hebt of niet.
Maar in het algemeen: als je bier helder is dan zit er weinig gist meer in en zou ik bottelgist gebruiken of een klein startertje maken van de hoofdgist bv 20-50 ml en dat bij bottelen toevoegen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.