Hazy is genetisch

Gestart door Jan de Graaff, 07-09-2023 08:36 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan de Graaff

Onderzoekers van Omega Yeasts hebben een gen in gisten ontdekt dat eraan bijdraagt dat bier hazy wordt. Als dit gen 'uitgezet' werd, dan werd het bier ook helder.

Er zal ongetwijfeld nog meer onderzoek nodig zijn om erachter te komen hoe dit precies werkt en wat de invloed van diverse ingrediƫnten (/-samenstellingen) zijn op het vormen van de 'haze', maar duidelijk is wel dat je bij gisten die het gen niet hebben waarschijnlijk geen haze-vorming hoeft te verwachten.

seed7

In het Duitse (ondergist)brouwen kent men Bruch- en Staubhefen. Bruchhefe flocculeert heel snel en vormt al vroeg sediment tijdens de gisting. Staubhefen daarentegen flocculeren heel laat, in zeer geringe mate en sedimenteren heel erg langzaam, zelfs na langdurige lagering. Het zijn wel deze gisten die zorgen voor zeer diep uitgegiste bieren.

In het verleden, voor de "reiniging" door Pasteur & Co. zaten beide varianten samen in het gistmengsel. De W66/70 van Weihenstephan is een bekende staubhefe, een andere de S-33.

ingo

Fractus

Kijk maar uit, voor je het weet verkopen ze in de VS genetisch gemodificeerde gisten en mogen wij die niet gebruiken vanwege andere wetgeving  :nut:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.