Eerste poging tot Biere de Garde - reactie op recept welkom

Gestart door Guidojp, 02-09-2023 17:20 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Guidojp

Hallo medebrouwers,

Volgende week gaan we een biere de garde brouwen (althans poging tot). Ik heb een recept gemaakt en ik ben benieuwd naar de reacties hierop. Ik heb nog nooit met biscuit mout gewerkt en ik vraag me af of 7% te veel is. Ik heb voor Mangrove Jack M36 als gist gekozen omdat ik ooit een lekkere biere de garde heb gedronken wat daarmee gebrouwen was. Ben benieuwd

Recipe: La Rousse
Brewer: Brouwerij de Neel
Style: Bière de Garde
TYPE: All Grain

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 22,73 L
Post Boil Volume: 20,83 L
Batch Size (fermenter): 20,00 L   
Bottling Volume: 20,00 L
Estimated OG: 1,061 SG
Estimated Color: 21,6 EBC
Estimated IBU: 22,0 IBUs
Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Est Mash Efficiency: 72,0 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt              Name                                             #          %/IBU         Volume       
30,00 L          Leerdam                                          1          -             -             
3,80 kg          Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC)                  2          69,1 %        2,48 L       
0,40 kg          BlackSwaen©Biscuit (80,8 EBC)                    3          7,3 %         0,26 L       
0,35 kg          Swaen©Munich Light (13,0 EBC)                    4          6,4 %         0,23 L       
0,35 kg          Swaen©Vienna (10,0 EBC)                          5          6,4 %         0,23 L       
0,25 kg          Pale Wheat (Dingemans) (3,2 EBC)                 6          4,5 %         0,16 L       
0,20 kg          Caramunich I (Weyermann) (100,5 EBC)             7          3,6 %         0,13 L       
0,15 kg          Oats, Malted (Thomas Fawcett) (3,9 EBC)          8          2,7 %         0,10 L       
25,00 g          Hallertauer Hersbrucker   [4,00 %] - Boil 60,0 min 9          12,2 IBUs     -             
20,00 g          Saaz [3,75 %] - Boil 60,0 min                    10         9,1 IBUs      -             
7,00 g           Saaz [3,75 %] - Boil 5,0 min                     11         0,6 IBUs      -             
1,0 pkg          Liberty Bell Ale (Mangrove Jack's #M36)          12         -             -             


Mash Schedule: Single Infusion, Full Body
Total Grain Weight: 5,50 kg
----------------------------
Name                        Description                             Step Temperature Step Time     
Mash In                     Add 20,86 L of water at 53,0 C          50,0 C           45 min       
Mash Step 2                 Add 0,00 L of water at 60,0 C           60,0 C           25 min       
Mash Step 3                 Add 0,00 L of water at 67,8 C           67,8 C           20 min       
Mash Out                    Add 0,00 L of water at 75,0 C           75,0 C           5 min         

Sparge: Fly sparge with 7,37 L water at 75,6 C

Gr. Guido

seed7

Even wat gechargeerd, een moderne (donkere) Biere de Garde is een wat zoetige donkere Bok met een bovengister. De eenvoudigste bok maak je met 100% Muenchner.

Jij gebruikt 7 mouten, ik ben benieuwd naar je inspiratie.

ingo

Guidojp

Ik denk zelf dat er best wat verschil zit tussen Biere de Garde en Bok ook al zijn er zeker ook overeenkomsten. Wat opvalt is dat de meeste recepten die ik heb gezien wel uitgaan van een basis van Pale malt en het gebruik van Biscuit, vandaar dat ik tot dit recept ben gekomen.

thepsych

ik lees dat deze biersoort een cleane smaak heeft. Ik zou daarvoor ruim gist enten en zou 1 pakje wat krap vinden. Ik begrijp nl dat je voor een bier met een cleane smaak wat ruimer moet enten. Ben geen expert maar wel liefhebber van een clean biertje, tripel bv , en daar bij houd ik tot gauw 1,5 zakje aan voor 20-22 liter.

droopy

Er zijn drie soorten biere de garde, een blond een amber en een bruin. Biere de garde wordt voornamelijk gekarakteriseerd door moutigheid in de smaak en geur. Jouw kleur zit een beetje tussen blond en amber in. De bierstijl is zoetig van smaak met een lichte kruidgheid van de hop. Qua hop lijk je in de richting te zitten, je moutstort is erg complex. Een pale ale mout geeft minder moutigheid aan je bier dan bijvoorbeeld een muenchener. Je gist ken ik niet maar elke cleane ale gist zou voor deze stijl voldoen (de smaak moet niet van de gist komen)

Guidojp

Bedankt voor de reacties, ik zal de moutstort iets versimpelen en dan gaan we brouwen.

Guidojp

Gisteren hebben we gebrouwen, het uiteindelijke recept is hieronder te vinden. Aangezien we maar 1 pakje M36 gist beschikbaar hadden en ruim 20 liter na het koken hebben we 16 liter met M36 weggezet en dikke vier liter met T58 waar we nog een half pakje van hadden. Altijd leuk om het verschil te proeven. Hoop dat ik er aan denk om nog te reageren als het bier drinkklaar is of we tevreden zijn over het resultaat.

Recipe: Kyoto Garden
Brewer: Brouwerij de Neel
Asst Brewer: Peeeter & Guid0
Style: Bière de Garde
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 22,73 L
Post Boil Volume: 20,83 L
Batch Size (fermenter): 20,00 L   
Bottling Volume: 20,00 L
Estimated OG: 1,058 SG
Estimated Color: 20,6 EBC
Estimated IBU: 22,5 IBUs
Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Est Mash Efficiency: 72,0 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt              Name                                             Type          #          %/IBU         Volume       
30,00 L          Leerdam                                     Water         1          -             -             
3,60 kg          Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC)             Grain         2          69,0 %        2,35 L       
0,67 kg          Swaen©Munich Light (13,0 EBC)              Grain         3          12,8 %        0,44 L       
0,40 kg          BlackSwaen©Biscuit (80,8 EBC)              Grain         4          7,7 %         0,26 L       
0,40 kg          Pale Wheat (Dingemans) (3,2 EBC)            Grain         5          7,7 %         0,26 L       
0,15 kg          Caramunich I (Weyermann) (100,5 EBC)        Grain         6          2,9 %         0,10 L       
25,00 g          Hallertauer Hersbrucker  [4,00 %] - 60,0 min Hop           7          12,5 IBUs     -             
20,00 g          Saaz [3,75 %] - Boil 60,0 min               Hop           8          9,4 IBUs      -             
7,00 g           Saaz [3,75 %] - Boil 5,0 min                Hop           9          0,7 IBUs      -             
1,0 pkg          Liberty Bell Ale (Mangrove Jack's #M36)     Yeast         10         -             -             


Mash Schedule: Single Infusion, Full Body
Total Grain Weight: 5,22 kg
----------------------------
Name                        Description                             Step Temperature Step Time     
Mash In                     Add 19,80 L of water at 52,6 C          50,0 C           15 min       
Mash Step 2                 Add 0,00 L of water at 62,0 C           62,0 C           35 min       
Mash Step 3                 Add 0,00 L of water at 72,0 C           72,0 C           20 min       
Mash Out                    Add 0,00 L of water at 78,0 C           78,0 C           5 min         

Sparge: Fly sparge with 8,15 L water at 75,6 C

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.