Wie gebruikt er glycerol in zijn waterslot?

Gestart door Jacques, 29-08-2023 19:42 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 02-04-2024  21:13 uJe kunt sowieso nog je waterslot wegen voor een na het proefje en evt gewichtsverandering dan achteraf compenseren met de data. Maar met 70% glycerol heb je denk ik nauwelijks effect van je waterslot op de metingen. Ik moet echt heel veel lucht door het waterslot blazen om een beetje te verdampen. Met die proefjes komt er veel minder gas door het waterslot dus zal er veel minder verdampen of water opnemen.

Dat kan allemaal, maar is ook extra werk.

Waar ik op doelde was de verdamping van water door een terugslagklepje als deze niet goed afsluit. Vooralsnog zie ik geen enkele reden om dit te onderzoeken. Met het resultaat van dit topic (70% glycerine) is voor mij voldoende.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 02-04-2024  21:42 uDat kan allemaal, maar is ook extra werk.

Waar ik op doelde was de verdamping van water door een terugslagklepje als deze niet goed afsluit. Vooralsnog zie ik geen enkele reden om dit te onderzoeken. Met het resultaat van dit topic (70% glycerine) is voor mij voldoende.
Verdamping van water door een terugslagklepje zal niet gebeuren volgens mij, dus nutteloos om dat te onderzoeken. enige interessante mbt terugslagklepje is volgens mij terugstromen van zuurstof je gistingsvat in ivm oxidatie. Maar dat kun je dus voorkomen met een goed ontworpen terugslagklepje.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 02-04-2024  21:46 uVerdamping van water door een terugslagklepje zal niet gebeuren volgens mij, dus nutteloos om dat te onderzoeken. Enige interessante mbt terugslagklepje is volgens mij terugstromen van zuurstof je gistingsvat in ivm oxidatie. Maar dat kun je dus voorkomen met een goed ontworpen terugslagklepje.

Als er zuurstof bij je bier kan komen dan kan er ook waterdamp uit...

Maar ik ga dit niet onderzoeken. Ik houd het bij watersloten.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 02-04-2024  23:47 uAls er zuurstof bij je bier kan komen dan kan er ook waterdamp uit...

Maar ik ga dit niet onderzoeken. Ik houd het bij watersloten.
Punt is dat er 1000 liter gas door het waterslot stroomt om minder dan een gram water te laten verdampen of condenseren. Terwijl een paar ml zuurstof al voldoende is om je bier te laten oxideren. Dus je moet het in proporties zien. Verdamping is dan absoluut verwaarloosbaar t.o.v. oxidatie. 

Schanulleke

In de aquariumwereld zijn wel wat terugslagklepjes te vinden, bv deze:

https://www.a2koi.nl/pp-terugslagklep-8mm/dh504.html

De openingsdruk is 10 mbar, dat lijkt me dus prima. Als je deze verticaal monteert, heb je kans dat ze ook nog goed afsluiten (en dus werken zoals bedoelt).

hansHalberstadt

Citaat van: Schanulleke op 03-04-2024  10:44 uIn de aquariumwereld zijn wel wat terugslagklepjes te vinden, bv deze:

https://www.a2koi.nl/pp-terugslagklep-8mm/dh504.html

De openingsdruk is 10 mbar, dat lijkt me dus prima. Als je deze verticaal monteert, heb je kans dat ze ook nog goed afsluiten (en dus werken zoals bedoelt).
Je zou dat dan moeten testen. Een niet lekkend klepje volgens dat principe heeft per definitie een te overbruggen druk omdat anders het klepje niet dichtdrukt als het gas de andere kant op wil. Jacques is denk ik bang voor die 10 mbar omdat hi denkt dat dat de gisting negatief beïnvloedt. Maar 10 mbar heb je ook al op 10 cm diepte in je gistingsvat, terwijl je vat vaak wel 50 cm diep is. En door het weer verandert de druk ook als met +/-50 mBAR MAX. Dus zou allemaal moeten kunnen.
Het klepje dat ik had ontworpen heeft een extra membraan wat een versterking oplevert en het klepje dichtdrukt bij een veel lagere druk. Maar of dat echt iets toevoegt aan de vergisting is twijfelachtig.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.