Site korte tijd uit de lucht

Gestart door Jacques, 02-08-2023 12:20 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

De site Hobbybrouwen.nl en het forum zijn vandaag korte tijd uit de lucht geweest.
De reden was de verhuizing van de ene server naar een andere server bij de nieuwe hoster.
Onlangs is het hostingspakket vergroot omdat er meer dataverkeer was.
De huidige host Antagonist vond het nodig om de site te verhuizen in zo de maximale prestaties en stabiliteit te kunnen garanderen.

Verder wordt er een extra (betaalde) beveiligingsplugin op de site geïnstalleerd omdat er de laatste dagen veel hackpogingen worden gedaan...

Fractus

Ik had al zo'n vermoeden dat er aan de server gesleuteld werd toen de site opeens foutmeldingen gaf. Ik blijf het bijzonder vinden dat het serveren van een forum blijkbaar zoveel servercapaciteit vraagt, misschien posten we teveel plaatjes  :nut:

Jan de Graaff

Citaat van: Fractus op 02-08-2023  13:15 uIk blijf het bijzonder vinden dat het serveren van een forum blijkbaar zoveel servercapaciteit vraagt, misschien posten we teveel plaatjes  :nut:
In een ver verleden heb ik zelf forum software geschreven voor Joomla, een CMS systeem. Forums vragen veel database verkeer.

De posts staan opgeslagen in een database die door queries bij elkaar gezocht moeten worden. Daarbij moet je die posts weer voorzien van informatie van de posters, wat ook weer uit de database gevist moet worden. Het hele feit dat forums dynamische pagina's produceren, maakt dat het server-intensief is. Statische pagina's zijn heel gemakkelijk te serveren.

Hoe meer gelijktijdige gebruikers, hoe meer database queries er afgehandeld moeten worden. Dat groeit bijna exponentieel en daarmee de serverbelasting ook. Als er veel gelijktijdige gebruikers zijn en de server te weinig capaciteit heeft, moet de server steeds langer staan wachten op antwoord van de database. Eerst leidt dat tot slechtere responstijden (de server wordt traag) en daarna tot time-outs; gebruikers krijgen foutmeldingen. In beide gevallen lijdt de ervaring eronder.

Plaatjes hebben hooguit invloed op de bandbreedte. Eenmaal opgeslagen hebben ze weinig impact meer op de servercapaciteit. Helemaal als de plaatjes via een CDN geserveerd worden.

Verduidelijkt dit een en ander?

Heeghop

Ik snap het, fijn dat de provider meedenkt.

seed7

Citaat van: Jan de Graaff op 02-08-2023  13:28 uForums vragen veel database verkeer.

Theoretisch kun je alle threads van te voren renderen en het geheel als een bijna statische site presenteren. Alleen bij postings wordt een pagina opnieuw gerenderd. Scheelt een hoop processortijd en vergt meer schijfruimte. Of anders iets als Squid (caching proxy) gebruiken, maar weet niet of de provider dat ondersteund.

Fractus

Citaat van: Jan de Graaff op 02-08-2023  13:28 u...

Verduidelijkt dit een en ander?

Zeker, bedankt voor de uitgebreide toelichting   smile

Jan de Graaff

Citaat van: seed7 op 02-08-2023  15:08 uTheoretisch kun je alle threads van te voren renderen en het geheel als een bijna statische site presenteren.
Dat is wel heel theoretisch. De helft van de content op een pagina blijft sowieso dynamisch en zal er "on the fly" bijgezocht moeten worden. Denk aan de gebruikersinformatie (aantal posts, handtekening, status, avatar, etc.). Dat is informatie die naderhand gewijzigd kan worden maar wel moet worden getoond, net als wijzigingen in posts zelf. Dat zijn dingen die je zou verliezen als je de pagina's statisch maakt en dat is, bij een forum, niet wenselijk. Caching is om dezelfde reden beperkt wenselijk. Database caching is dan de beste optie, mits je je een goede database engine hebt die de caching correct managed.

Kapau

In het verleden gewerkt met Squid, ATS, Varnish, etc. Als je _alles_ wilt cachen en statisch laten serveren ga je tegen erg grote uitdagingen aanlopen. Gebruikers-specifieke views (mag jij hetzelfde zien als pietje, jaapie of de Admin?) en cache invalidation zijn de voornaamste issues waarom Hosting partijen dit niet massaal standaard aanbieden. Database caching is vaak wel gewoon in de engine ingeschakeld maar is voor shared hosting oplossingen dan weer vaak uitgeschakeld (hallo we gaan even een cache van 4GB+ afstruinen om een miss rate van 90% te hebben). Tenzij je er zelf kennis van hebt en zin heb om het allemaal bij te gaan houden zou ik het niet doen.

Meeste serverbelasting zie ik vaak komen van PHP scripts die niet heel erg optimaal werken, of database queries doen welke 'locken' en lang duren, en daardoor andere requests tegenhouden.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.