Eiken vaten herstellen

Gestart door Peach-it, 22-07-2023 16:39 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Peach-it

Ik ben onlangs in het bezit gekomen van een eiken vatje van 50 l waarin rode wijn een aantal keren is gemaakt. Helaas zijn de ringen door droogte losgekomen. Is er iemand die een kuiper kent en het vat kan herstellen?

De Hopman

Zitten alle duigen nog op de goede plek? Zo ja, kun je de hoepels dan niet weer op hun plek timmeren en het vat vervolgens vochtig maken zodat het hout weer uitzet en de boel vast klemt?

Jacques

Citaat van: Peach-it op 22-07-2023  16:39 uIk ben onlangs in het bezit gekomen van een eiken vatje van 50 l waarin rode wijn een aantal keren is gemaakt. Helaas zijn de ringen door droogte losgekomen. Is er iemand die een kuiper kent en het vat kan herstellen?

Kijk eens bij de tag hout rijpen. Je vindt dan topics waarin dit probleem besproken is.

seed7

Citaat van: Peach-it op 22-07-2023  16:39 uHelaas zijn de ringen door droogte losgekomen.

Deugen op de plek zetten, ringen vast slaan. Vat in een metselkuip zetten, vat en kuip (blijven) vullen met water tot het nergens meer lekt. Vat af en toe anders om zetten.

Om het vat "schoon" te krijgen, gebruik een behangafstomer. Leg het vat zo neer dat de vulopening naar beneden wijst. Sopt de slang van de behangafstomer in het gat. Stomen maar. De buitenkant van het vat moet meer dan 80°C worden. Daarna kun je stoppen met stomen.

Als het vat daarna niet fis ruikt en het water niet fris smaakt --> brandhout.

ingo

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.