Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: William stelt zich voor  (gelezen 3617 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
William stelt zich voor
« Gepost op: 23-07-2006 11:09 u »
Hallo allemaal,

Mijn naam is William en ik wil me graag aan jullie voorstellen als (weer) beginnend bierbrouwer. Ik heb zo'n 16 jaar geleden voor het eerst een biertje gebrouwen bij een cursus die toen op een MAS locatie in Den Bosch werd gegeven. Nadat ik thuis verder ben gaan brouwen vielen de resultaten me toch vaak tegen en ben ik overgegaan op het stoken. Als ik dit nu terugkijk denk ik dat de mindere kwaliteit komt door mindere ingrediŽnten en slecht startende vergistingen. Dit wil ik nu met jullie hulp allemaal wat beter gaan doen!

Mijn "brouwinstallatie" bestaat uit grote pannen (30 l), filteremmers, fermentatieemmers, mandflessen, een gasfornuis en allerhande meetinstrumenten (meten is weten). Ik wil in eerste instantie kleine badges van 12.5 liter brouwen.

Even kort iets over mijn persoonlijke situatie. Ik ben in 1965 geboren op platteland rond Kampen en ben via Wageningen en Veenendaal afgezakt naar het zuiden en woon nu in Veghel (NB). Hier woon ik samen Jeanine. Van origine ben ik fysisch-chemicus en gepromoveerd op kristallisatie en smeerbaarheid van vetten. Daarna heb ik een aantal jaren onderzoek gedaan aan schuimstabiliteit van dranken en desserts (watmoeten de oppervlakte reologische eigenschappen zijn van de gassamenstelling en ingrediŽnten die het schuim stabiliseren).Ik heb hier vooral veel theoretisch modelleerwerk aangedaan. Ik zag op het forum al een aantal onderwerpen waarop ik wel zou kunnen bijdragen. Op het ogenblik werk ik binnen research & development als patent specialist voor de grootste zuivelonderneming in het zuiden .

Naast bierbrouwen is muziek een grote passie. Ik ben erg geÔnteresseerd in gitaarmuziek  wat kan variŽren van symfonisch (Rush, Marillion), instrumentaal (Steve Vai, Joe Satriani, Yngwie Malmsteen) hard rock (Black Sabbath, Motorhead, Slayer) tot extremere metal soorten (Deathspell Omega, Otep, Pitbulls in the Nursery) maar ik kan ook genieten van rustige muziek (Calexico).

Ik hoop dat jullie een beeld van me hebben gekregen en dat ik een beroep op jullie ervaring mag doen.

Ik sta altijd open om mijn bijdrage te leveren.

tot forums
William

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.804
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: William stelt zich voor
« Reactie #1 Gepost op: 23-07-2006 12:15 u »
Welkom, qua muzieksmaak en werkachtergrond zul je hier veel gelijkgestemde zielen treffen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.781
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: William stelt zich voor
« Reactie #2 Gepost op: 23-07-2006 12:30 u »
William,

welkom op het forum..leuk zo'n uitgebreide "voorstelling" . Ik hoop dat de kwaliteit van je komende brouwsels beter zullen zijn dan in het verleden. Mijn ervaring hierin is dat momenteel de kwaliteit van de ingredienten die wij als thuisbrouwer kunnen krijgen vrijwel gelijk is aan die van de Proffesionele brouwerijen waardoor het mogelijk is om ook een gelijke kwaliteit bier te brouwen en soms zelfs van betere kwaliteit.

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: William stelt zich voor
« Reactie #3 Gepost op: 23-07-2006 15:17 u »
Welkom op het forum, William. Ik ben ook van 1965 en heb in Wageningen gestudeerd, dus wellicht hebben we elkaar reeds (onbewust) ontmoet.

Offline Pieter.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Huisbrouwerij "Vuurlinie"
Re: William stelt zich voor
« Reactie #4 Gepost op: 23-07-2006 20:07 u »

Naast bierbrouwen is muziek een grote passie. Ik ben erg geÔnteresseerd in gitaarmuziek  wat kan variŽren van symfonisch (Rush, Marillion), instrumentaal (Steve Vai, Joe Satriani, Yngwie Malmsteen) hard rock (Black Sabbath, Motorhead, Slayer) tot extremere metal soorten (Deathspell Omega, Otep, Pitbulls in the Nursery) maar ik kan ook genieten van rustige muziek (Calexico).



Al eens naar Shawn Lane, John Petrucci, Frank Zappa, Ted Nugent, Paul Gilbert om er een paar te noemen geluisterd?

Verder welkom hier  :)

Vrg,
Pieter

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: William stelt zich voor
« Reactie #5 Gepost op: 23-07-2006 21:31 u »
Welkom op het forum, William. Ik ben ook van 1965 en heb in Wageningen gestudeerd, dus wellicht hebben we elkaar reeds (onbewust) ontmoet.

Hoi Adrie,

mocht je ooit iets van levensmiddelennatuurkunde hebben gedaan dan is de kans groot dat ik je hier bij het practicum begeleid hebt.  Toen hadden we al allerlei metingen aan bierschuim in het practicum zitten (bv verschil tussen N2 en CO2 verzadigd bierschuim, oppervlaktespanning van bier, drainagemetingen aan bier).
Als je in Wageningen hebt gestudeerd dan heb je ook zeker wel alle biertje uit de Vlaamsche Reus geprobeerd en haalde je jouw mout op het lab van de mouterij aan de Churchilweg.

groet
William

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: William stelt zich voor
« Reactie #6 Gepost op: 23-07-2006 21:39 u »
Al eens naar Shawn Lane, John Petrucci, Frank Zappa, Ted Nugent, Paul Gilbert om er een paar te noemen geluisterd?

Verder welkom hier  :)

Vrg,
Pieter

Hoi Pieter,

Bedank voor jouw reactie.

Ik had al het idee dat er wat muziek betreft veel zelfgestemden waren. De virtuozen die jij noemt ken ik allemaal behalve Shawn Lane (zal ik eens gaan beluisteren). Van de anderen vind ik Ted "wang tang sweet poon tang" Nugent toch wel het beste. Zappa moet volgens de mensen heel goed zijn maar ik word er toch vooral moe van, waarschijnlijk net iets te jazzy voor mij.

Metal is toch best goede brouwmuziek hoewel de Einsturtzende Neubauten misschien nog meer potten en pannen muziek is.

groet
William

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: William stelt zich voor
« Reactie #7 Gepost op: 23-07-2006 21:44 u »
William,

 Mijn ervaring hierin is dat momenteel de kwaliteit van de ingredienten die wij als thuisbrouwer kunnen krijgen vrijwel gelijk is aan die van de Proffesionele brouwerijen waardoor het mogelijk is om ook een gelijke kwaliteit bier te brouwen en soms zelfs van betere kwaliteit.


Hoi Oscar,

bedankt voor het warme welkom.

Ik haalde vroeger veel van mijn spullen bij Huisvlijt in Den Bosch maar had toch altijd het idee dat met name de gisten van lage kwaliteit waren. Nu ga ik de spullen halen bij Brouwland - een voordeeltje van in Brabant wonen. We zullen zien.....

groet
William

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: William stelt zich voor
« Reactie #8 Gepost op: 24-07-2006 09:03 u »
Hoi Adrie,

mocht je ooit iets van levensmiddelennatuurkunde hebben gedaan dan is de kans groot dat ik je hier bij het practicum begeleid hebt.  Toen hadden we al allerlei metingen aan bierschuim in het practicum zitten (bv verschil tussen N2 en CO2 verzadigd bierschuim, oppervlaktespanning van bier, drainagemetingen aan bier).
Als je in Wageningen hebt gestudeerd dan heb je ook zeker wel alle biertje uit de Vlaamsche Reus geprobeerd en haalde je jouw mout op het lab van de mouterij aan de Churchilweg.

groet
William

Tijdens mijn studie hield ik me nog niet bezig met bier brouwen, maar wel met wijn maken. Inderdaad hield ik samen met een vriend een tijdlang alle nieuwe bieren bij De Vlaamse Reus bij, maar op een gegeven moment was het toch dweilen met de kraan open. In ieder geval is een groot deel van mijn studiebeurs in de kassa van Karel beland. Aangezien ik milieuhygiŽne heb gestudeerd, heb ik nooit een vak van levensmiddelentechnologie gevolgd (nu spijt van).

En EinstŁrzende Neubauten deed het ook altijd goed als vervanging van vuurwerk bij het inluiden van het nieuwe jaar...

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.417
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: William stelt zich voor
« Reactie #9 Gepost op: 24-07-2006 09:29 u »
We komen zo langzamerhand om in de academici op het forum. Welkom William, ik zie uit naar je bijdragen. Ik ben zelf heel slecht in fysische chemie, en veel specialisten op dit gebied zijn er niet actief op dit forum, dus we kunnen je goed gebruiken. Over je muzieksmaak zal ik maar niets zeggen, al dat gepiel en gefrutsel en soleer is niet mijn piece of cake, maar (gelukkig!) verschillen smaken. We hebben hier zelfs een apart onderwerp voor!

Overigens ben ik zelf een gepromoveerd organisch chemicus, maar dat weten de meesten al.

Nog een tip: bespaar je de lange rit naar Beverlo en haal je spullen aan de Kantsingel in Oss! Daar is de Maaslandbrouwerij gelegen met ernaast het BAM museum, proeflokaal, MaltOss en voor ons belangrijk: de thuisbrouwwinkel. De meeste prijzen zijn iets hoger dan bij Brouwland (niet heel veel), mout is er goedkoper omdat dit niet via Brouwland maar via de brouwerij gaat. Je kunt er gratis schroten, ik brouw zelf al jaren zonder schrootmolen.

Ik zie uit naar je eerste recept, als je de aanzet ervoor plaatst dan garandeer ik je een levendige en nuttige discussie!

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: William stelt zich voor
« Reactie #10 Gepost op: 24-07-2006 18:44 u »

Bedankt voor jouw reactie. Het is leuk om de diversiteit te zien in mensen die brouwen als hobby hebben.
Citaat

Nog een tip: bespaar je de lange rit naar Beverlo en haal je spullen aan de Kantsingel in Oss!

Bedankt voor deze tip - deze ga ik zeker proberen

Citaat
Ik zie uit naar je eerste recept, als je de aanzet ervoor plaatst dan garandeer ik je een levendige en nuttige discussie!

Ook dit zal ik zeker doen. Ik was me al een beetje op een recpt aan het orienteren met de mouten die ik nu op voorraad heb. Ik zal mijn voorstel zeker eerst met jullie delen voor ik begin. Wordt vervolgd!

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: William stelt zich voor
« Reactie #11 Gepost op: 09-07-2007 21:11 u »
Ik kom er net achter dat ik nu precies 1 jaar actief ben op dit mooie forum. Tijd voor reflectie  :engel:

Toen ik vorig jaar (weer) begon met brouwen was mijn ervaring van zo'n 15 jaar geleden dat ik door slechte grondstoffen en door gebrek aan kennis geen lekkere bieren maakte en daarom maar stopte met het brouwen.

Dank zij het forum weet ik nu waar ik goede grondstoffen moet halen, ben ik actief lid van een brouwvereniging (maasland thuisbrouwers gilde - tegenwoordig zelfs bestuurslid/webmaster), ook ik ben bang geworden voor het oxidatiespook en probeer dus overal luchtinslag in het proces te voorkomen, en natuurlijk maak ik nu ook grote maar vooral actieve giststarters.

Ik heb er nu inmiddels 14 brouwsels opzitten. Ik merk dat de kwaliteit met sprongen vooruit is gegaan: betere vergistingen, betere helderheid, maar vooral een betere smakend bier en daar gaat het tenslotte om. En dat allemaal dankzij de opbouwende opmerkingen, genadeloze kritiek maar vooral oprechte hulpvaardigheid van iedereen op dit forum.

Het enige nadeel is dat ik mijn omgeving af en toe de wenkbrauwen zie ophalen als ik weer eens enthousiast verhaal over een proefsessie, brouwsessie of ONK.  Maar hun gezicht verandert al snel in een brede grijns als je ze een eigen brouwsel ingiet. Oh ja, toch nog een tweede nadeel - in 1 jaar ben ik toch zo'n 2.5 kg in gewicht aangekomen  :-[.

Op naar nog zo'n jaar (minus 2.5 kg ) :groots:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: William stelt zich voor
« Reactie #12 Gepost op: 09-07-2007 21:22 u »

Gefeliciteerd William,

 :dansen: :elifant: :hoera:

Over het oxidatiespook gesproken.
Ik heb vorige week een stuk of 12 verschillende Belgische blondes gekocht.
Overal zat wel iets van een kartonnetje in.  :-\
Dat proef ik niet bij mijn eigen bier gelukkig.

Jij bent ook een grote aanwinst voor het forum met je scheikundige kennis.  :biersmile:

 :degroeten:

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: William stelt zich voor
« Reactie #13 Gepost op: 09-07-2007 21:34 u »
Goed om te lezen dat de passie weer terug is ;D. Ook ik heb super veel geleerd op dit forum in die 3 jaar dat ik lid ben... (ik ben overigens wel meer dan 2,5 kilo aangekomen, dus dat voorspelt niet veel goeds voor jou  :-\ hahaha)

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: William stelt zich voor
« Reactie #14 Gepost op: 09-07-2007 21:41 u »
@ Mr. Yeast:  :verbergen:

@ Caspar: bedoel 7.5/3= 2.5 kg per jaar of 5 kg in het 1e jaar, 2 kg in het 2e jaar en 0.5 kg in het 3e jaar. Ik doe het voor de wet op de remmende groei  ;D

Jos Groen

  • Gast
Re: William stelt zich voor
« Reactie #15 Gepost op: 09-07-2007 22:28 u »
Ook namens mij welkom,  samenvol

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.804
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: William stelt zich voor
« Reactie #16 Gepost op: 09-07-2007 22:43 u »
...., ben echter nog maar 30 brouwsel onderweg sinds mei 2006.
En dat noemt ie maar 30... In dat tempo zou ik nu tegen de 600 brouwsels zitten......
Waar laat je dat spul?

Jos Groen

  • Gast
Re: William stelt zich voor
« Reactie #17 Gepost op: 09-07-2007 22:45 u »
 :D

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: William stelt zich voor
« Reactie #18 Gepost op: 09-07-2007 22:52 u »
Jos, het is pas maandag hoor :police:

Enne, een chaoot kan best veel vrienden hebben, ook al denkt zijn omgeving van niet. Maar daarom zijn het jouw vrienden :D 
Of kun jij als niet-chaoot alleen maar chaoten als vrienden hebben. NHC - Noord Hollandse Chaoten  ???

Tags: