Algemeen > Algemeen

Zacht water door ionenwisselaar?

(1/5) > >>

Schaepekop:
Geacht forum,

Op het volgende adres kwam ik een tekening tegen om zelf een ionenwisselaar te bouwen.
http://www.kara-inci.nl/metingen.htm

Mijn vraag aan jullie is of deze ionenwisselaar iets voor ons als brouwers zou kunnen betekenen?

 :degroeten: Jan

Edwin:
Hoi Jan  :proost:

Ik denk dat dat sterk afhankelijk is van het water wat er uit je kraan komt. Het waterleidingbedrijf kan daar in ieder geval al duidelijkheid over geven.
Verder vraag ik me serieus af wat het effect van een ionenwisselaar is. Zeker ten opzichte van bijvoorbeeld water koken. Daardoor wordt water toch ook zachter?

Edwin

Schaepekop:
Hoi Edwin,

Als ik het allemaal goed begrepen heb zorgt een ionenwisselaar er voor dat je het water kan demineraliseren.
Dit zou dus betekenen dat het water dat je wilt gaan gebruiken nul is.
Zacht water is nodig voor het brouwen van een pils, en zou voor dit type bier dus ideaal zijn.
Koken van water zorgt alleen maar voor een tijdelijke vermindering van de waterhardheid.
Als verder voordeel zie ik, dat als je start met gedemineraliseerd water, mineralen naar wens kan toevoegen onder de waardes die je thuis aangeleverd krijgt door jouw water maatschappij.

:degroeten: Jan

Edwin:
Ha Jan  :proost:

Helemaal waar. Ik deel je mening dat het ioniseren kan werken bij pilsners. Ik hou mijn bedenkingen toch bij de overige bieren (vooral de hooggisters).

Edwin

Schaepekop:
Ha Edwin,

Als ik mijn lesje over water en de historie van bierbereiding goed geleerd heb brouwde men vroeger met oppervlaktewater en bronwater.
Het oppervlaktewater uit rivieren, beken en plassen etc. zal net als het bronwater ook per lokatie verschillen, en dus een andere minerale samenstelling hebben.
Omdat er voor de pilsner (ondergistend) al met bovengistende gistrassen werd gebrouwen zal de variateit (lees smaak) erg afhankelijk zijn geweest van de lokatie waar werd gebrouwen en moet het 'soort water' een duidelijke invloed hebben op het bier.
Deze smaak zou je dan kunnen bestempelen als streekgebonden door het gebruikte water.
Ik zie (sorry) daarom niet goed in waarom bij bovengistende bieren alleen het leidingwater goed zou zijn al dan niet verhoogd met mineralen.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie