hallo,
Nu heb ik al 2 brouwsels na elkaar gehad die na de (warme) hergisting helder waren maar na een dag in de (uiteraard koude) koelkast werden deze weer helemaal troebel. Heeft iemand ook dit probleem en heeft iemand misschien een verklaring hiervoor?
Hallo,
Ik had/heb met hetzelfde probleem te kampen, ik heb ondertussen een tegestroomkoeler gebouwd van 12m koperen buis om sneller te koelen, vroeger deed ik dit met een koelspiraal van Brouwland, dit nam toch al gauw een 45min. in beslag nu gebeurt dit op een kleine 10 min. voor 50L bier.
Ik heb mij ook een wijn/koelkast aangeschaft waar ik mij bier na de hoofdvergisting in plaats op ongeveer +/- 3° en dit voor ongeveer 2 weken. Als je je bier koud wegzet tijdens de lagering zal je zien dat er veel meer gist en eiwitten? bezinken dan dat je dit zou doen op kamertemperatuur.
Ik heb daarstraks een biertje opengetrokken (dat maar 1 weekje koud gelagerd had en daarna gebotteld heb) en dit was zogoed als helder, dit was nogmaar een paar dagen op fles dus volledig ok is het nog belange niet, maar het verschil is "groot"!!
Ik zou zeggen, bouw een tegenstroomkoeler, of koop een platenkoeler/warmtewisselaar en als het haalbaar is koop je een grote koelkast (je vindt er zeker eentje 2dehands), moest je nog een beetje geld over hebben, bij Brouwland heb je een semi-prof. platenfilter voor +/- 700€ (blijkbaar wordt het bier in de proffesionele brouwerijen eerst gekoeld tot 1°C en dan onmiddelijk gefilterd)
Groetjes en succes (geen zorgen alles komt op zijn pootjes terrecht..;

)

Stijn