Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Troebel worden in de koelkast  (gelezen 2724 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

oranjeboombiertje

  • Gast
Troebel worden in de koelkast
« Gepost op: 15-07-2006 18:44 u »
hallo,

Nu heb ik al 2 brouwsels na elkaar gehad die na de (warme) hergisting helder waren maar na een dag in de (uiteraard koude) koelkast werden deze weer helemaal troebel. Heeft iemand ook dit probleem en heeft iemand misschien een verklaring hiervoor?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: troebel worden in de koelkast
« Reactie #1 Gepost op: 15-07-2006 19:20 u »

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,4579.msg44394.html#msg44394

Resume':

1.) Filteren is voor ons geen optie.
2.) Koud lageren.
3.) Bier lang in koelkast (1-4 weken).
4.) Snel koelen na koken met speciale koeler.

 :degroeten:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.419
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: troebel worden in de koelkast
« Reactie #2 Gepost op: 15-07-2006 20:25 u »
En de troebeling wordt veroorzaakt door eiwitten. Op zich er is nauwelijks effect op de smaak behalve dat we ook zien wat we proeven en dat we denken dat het anders smaakt (denk aan kleurloze cola).

Offline Stijn

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
    • Stekkiesplace
Re: troebel worden in de koelkast
« Reactie #3 Gepost op: 15-07-2006 21:44 u »
hallo,

Nu heb ik al 2 brouwsels na elkaar gehad die na de (warme) hergisting helder waren maar na een dag in de (uiteraard koude) koelkast werden deze weer helemaal troebel. Heeft iemand ook dit probleem en heeft iemand misschien een verklaring hiervoor?

Hallo,

Ik had/heb met hetzelfde probleem te kampen,  ik heb ondertussen een tegestroomkoeler gebouwd van 12m koperen buis om sneller te koelen, vroeger deed ik dit met een koelspiraal van Brouwland, dit nam toch al gauw een 45min. in beslag nu gebeurt dit op een kleine 10 min. voor 50L bier.
Ik heb mij ook een wijn/koelkast aangeschaft waar ik mij bier na de hoofdvergisting in plaats op ongeveer +/- 3 en dit voor ongeveer 2 weken. Als je je bier koud wegzet tijdens de lagering zal je zien dat er veel meer gist en eiwitten? bezinken dan dat je dit zou doen op kamertemperatuur.

Ik heb daarstraks een biertje opengetrokken (dat maar 1 weekje koud gelagerd had en daarna gebotteld heb) en dit was zogoed als helder, dit was nogmaar een paar dagen op fles dus volledig ok is het nog belange niet, maar het verschil is "groot"!!

Ik zou zeggen, bouw een tegenstroomkoeler, of koop een platenkoeler/warmtewisselaar en als het haalbaar is koop je een grote koelkast (je vindt er zeker eentje 2dehands), moest je nog een beetje geld over hebben, bij Brouwland heb je een semi-prof. platenfilter voor +/- 700 (blijkbaar wordt het bier in de proffesionele brouwerijen eerst gekoeld tot 1C en dan onmiddelijk gefilterd)

Groetjes en succes (geen zorgen alles komt op zijn pootjes terrecht..; :hoera:)


 :proost:

Stijn

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: troebel worden in de koelkast
« Reactie #4 Gepost op: 16-07-2006 11:10 u »
Dank voor alle reacties. Ik zal  denk ik een koelkast gaan aanschaffen om koud te kunnen gisten/lageren. Maar de koelspiraal die ik heb werkt redelijk goed vind ik. Mijn brouwsels van 20 liter heb ik binnen 15-30 minuten gekoeld en daarmee ben ik wel tevreden. misschien dat ik in de toekomst nog eens een tegenstroom koeler zal bouwen.

groeten, wesley

Offline Stijn

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
    • Stekkiesplace
Re: troebel worden in de koelkast
« Reactie #5 Gepost op: 19-07-2006 20:51 u »
Hallo,

Ik heb mijn wijkoelkast nu een paar weken in gebruik...

Wat mij vandaag opviel is dat de koude troebel optreedt rond 7/8C , misschien is dit verschillend van bier tot bier. Ik koel mijn bier nu tot 0C tijdens de lagering . Om het dan te kunnen drinken rond 5C

 :degroeten:

Stijn

Tags: helderheid bier