Eenvoudig prijswinnend recept tripel

Gestart door Kevin Eberson, 07-05-2023 20:58 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Kevin Eberson

Dit is een afgesplitst bericht omdat het board Bewezen Recepten is voorbehouden aan prijswinnaars.



Citaat van: Jacques op 09-06-2005  09:22 uGisterenavond ontving ik het recept van het bier (tripel) waarmee
Bram Hoogesteger
Algemeen Kampioen ONK 2005 werd.




Winnaar ONK 2005      (brouw-cursus-bier 2004/2005)                  

Brouwdatum:   16/10/2004         Sg.  1080
Einde gisten:   19/10/2004 (22 oC)      Sg.   1020
Klaren:         12(oC)
Bottelen:      25/10/2004         Sg.   1018

15  ltr
Pilsmout   3 EBC      5000 g       96.9%
Ambermout  50 EBC      160 g       3,1%

Challenger    6,6%        24 g      60 min.
Koriander                  8 g      10 min.


Gist          Safale S-04

Maischwater  19 l.   Spoelwater  7 l.   

Maischen:
65 oC      70 min.         
78 oC        2 min.

Koken:   60 + 10 min.

Bottelsuiker 8 g/ltr


Opmerkingen:
Berekend alcohol  8,2 vol %.
Berekend EBU 18,4
Verhouding kg storting: liter belagwater = 3,7

Citaat van: Kevin Eberson op 07-05-2023  20:58 uSorry voor het wederom omhoog gooien van deze thread. Ik ben momenteel aan het kijken voor een makkelijk te brouwen recept. Ik heb een tijd terug zelf bier gebrouwen door middel van een bierkit, en een cursus in groepsverband gedaan waarbij we bier hebben gebrouwen met mouten. Na wat googelen voor recepten kwam ik deze thread tegen en zag dat deze wat attachments had. Helaas zijn deze links naar de bestanden niet meer functioneel. Staan deze elders op het forum? Het lijkt me een lekker en simpel eerste bier om zelf te brouwen. De extra documentatie die op deze thread staat lijkt me daarom heel fijn om te hebben! hopelijk kan iemand mij hierbij helpen  smile .


Sorry voor het wederom omhoog gooien van deze thread. Ik ben momenteel aan het kijken voor een makkelijk te brouwen recept. Ik heb een tijd terug zelf bier gebrouwen door middel van een bierkit, en een cursus in groepsverband gedaan waarbij we bier hebben gebrouwen met mouten. Na wat googelen voor recepten kwam ik deze thread tegen en zag dat deze wat attachments had. Helaas zijn deze links naar de bestanden niet meer functioneel. Staan deze elders op het forum? Het lijkt me een lekker en simpel eerste bier om zelf te brouwen. De extra documentatie die op deze thread staat lijkt me daarom heel fijn om te hebben! hopelijk kan iemand mij hierbij helpen  smile .

Jacques

Het is inderdaad een eenvoudig recept, maar het levert wel een lekker bier op!
De bijlagen zijn verloren gegaan bij verhuizingen van deze site. Daar kan ik je niet meer aan helpen. Wel weet ik dat in die bijlagen niet veel meer stond dan het recept zoals vermeld.

Succes met het brouwen.

UnMarked

Ik heb bovenstaand recept geprobeerd, echter valt de begin SG een stuk lager uit, namelijk 1039, dus wellicht minder water gebruiken voor 15 liter brouwsel?

Nerro

1.039 is wel erg laag, maar dat je met dit recept op 1.080 uit zou komen zou me verbazen. Eerder rond de 1.065 zou ik denken.

Zou het kunnen dat de suikergift is vergeten in dit recept?

UnMarked

Tevens heb ik gemaischt met de deksel op de pan, wellicht beter deze er volgende keer af te laten zodat meer water verdampt gedurende dit proces.

Na 70 min koken had ik nog zo´n 20 liter in de pan zitten, heb deze daarom 20 min laten doorkoken en kwam zo uit op denk ik 18 liter.

Naja ik ben ook nog nieuw met brouwen hoor, maar is erg leuk om te doen, ik leer graag.

Snelbier

Citaat van: UnMarked op 09-06-2024  15:16 uTevens heb ik gemaischt met de deksel op de pan, wellicht beter deze er volgende keer af te laten zodat meer water verdampt gedurende dit proces.

Na 70 min koken had ik nog zo´n 20 liter in de pan zitten, heb deze daarom 20 min laten doorkoken en kwam zo uit op denk ik 18 liter.

Naja ik ben ook nog nieuw met brouwen hoor, maar is erg leuk om te doen, ik leer graag.
Origineel recept lijkt te veel (spoel-)water te geven, of er zijn liters meer verkookt dan 'normaal'.
Daarom eigen brouwsel altijd aanpassen op jouw installatie en brouwkunsten.
Spoelen tot bepaald volume. Voor dit recept zou je moeten spoelen tot ~19L in de ketel.
Dan ~3L wegkoken en nog 1L filterverlies, en er gaat 15L naar gistvat..

Moutstort zelfde verhaal.. Kan kloppen bij een rendement (BZR) van ruim 85%.
Als je lager rendement hebt (zeer waarschijnlijk) moet je meer mout gebruiken, simpel.
Of minder water, maar dan moet je de hops ook weer terugrekenen.

Je eigen brouwsel had én te veel water én dramatisch laag BZR, minder dan 50%?
Heb je het SG toevallig heet gemeten met een hydrometer (dobber)? Kan dan behoorlijk afwijken.
Succes, Snelbier.

UnMarked

Dank voor het meedenken,

Ik ga de volgende keer proberen te maischen met 12-13 liter water en spoelen met dan 6-7 liter water.
Beetje spelen hiermee, voornaamste voor mij is dat de ingrediënten hier waar ik woon goed te verkrijgen zijn en er nog geen Trippelbier op de markt is..

De hop van 24 gram weet ik niet zeker, lijkt me niet te veel op een totaal van 15 liter opbrengst.

De SG bereken ik met een goede Reflactormeter en gedaan op zo´n 22 graden celsius.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.