Laat het verloop van je vergisting zien

Gestart door Jacques, 03-05-2023 16:12 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Zjoske

Een pils recept met voor de eerste keer Novalager hybride gist, hij gaat lekker, 25 puntjes in 3 dagen tijd op 15,7 °C. Ben zeer benieuwd hoe hij smaken zal over een paar weken.


Schermafbeelding 2023-07-26 193439.png



Jacques

Citaat van: Zjoske op 26-07-2023  19:39 uEen pils recept met voor de eerste keer Novalager hybride gist, hij gaat lekker, 25 puntjes in 3 dagen tijd op 15,7 °C. Ben zeer benieuwd hoe hij smaken zal over een paar weken.

Het lijkt erop dat de verlaging van de vergistingstemperatuur van 22 naar 16°C weinig invloed heeft de vergistingssnelheid. En mooi dat deze gist snel zijn werk doet. Hoeveel gist had je geënt?
 

Zjoske

Citaat van: Jacques op 26-07-2023  21:24 uHet lijkt erop dat de verlaging van de vergistingstemperatuur van 22 naar 16°C weinig invloed heeft de vergistingssnelheid. En mooi dat deze gist snel zijn werk doet. Hoeveel gist had je geënt?
 
De start op 22 °C kwam omdat ik niet verder terug gekoeld kwam met de tegenstroomkoeler, 6 °C verder terug gekoeld in de gistkast, duurde maar een paar uurtjes.
Ik heb 15,5 g geënt op 25 liter wort.

Jacques

Citaat van: Zjoske op 26-07-2023  21:35 uDe start op 22 °C kwam omdat ik niet verder terug gekoeld kwam met de tegenstroomkoeler, 6 °C verder terug gekoeld in de gistkast, duurde maar een paar uurtjes.
De Novalager zou tot 20°C gebruikt kunnen worden.


Citaat van: Zjoske op 26-07-2023  21:35 uIk heb 15,5 g geënt op 25 liter wort.
Oké, dat verklaart voor een groot deel de snelle vergisting.

 

Zjoske

Citaat van: Jacques op 26-07-2023  21:46 uDe Novalager zou tot 20°C gebruikt kunnen worden.

Oké, dat verklaart voor een groot deel de snelle vergisting.

Die 2 uurtjes boven de 20°C zal denk ik het verschil niet maken, heb er alle vertrouwen in


Jacques

Citaat van: Zjoske op 27-07-2023  11:02 uDie 2 uurtjes boven de 20°C zal denk ik het verschil niet maken, heb er alle vertrouwen in

Nee, maar je had er voor kunnen kiezen om minder ver terug te koelen. Je krijgt dan een nog snellere vergisting.

Zjoske

Citaat van: Jacques op 27-07-2023  11:51 uNee, maar je had er voor kunnen kiezen om minder ver terug te koelen. Je krijgt dan een nog snellere vergisting.

Ik moet nog een weekje op vakantie, ik heb dus de tijd

Zjoske

Inmiddels weer een week verder, vergisting lijkt ten einde.
Voor een paar dagen de koeling uitgezet en temperatuur op laten lopen.
Het sg met de hydrometer gemeten is 1,011 en kom dan 3 puntjes te kort (Brewfather = 1,008)

In het maatglas van de hydrometer zag er het er nog heel troebel uit, denk toch dat ik het nog een weekje op 15 °C laat staan en dan pas bottelen.
Of misschien toch beter een coldcrash van een week en dan met cbc-1 bottelen, lastig...

Schermafbeelding 2023-08-05 083517.png



hansHalberstadt

Dit is wel een bijzondere.
Gisting was vastgelopen waarschijnlijk door veel verlies aan het begin via de blow off.
Gisteren op dag 14 een nieuwe starter gemaakt van 3.3l op 60 liter bier en nog 500 g suiker.
Gisting gaat nu ineens 10 x zo snel. Gemeten met een CO₂ meter 10 ml per slag. Gaf gisteren 2 slagen in 45 seconden en nu 1 slag per 4 seconden.
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?msg=682611

GGB

Mooie snelle vergisting van de tripel d.m.v. Wyeast 3463 FORBIDDEN FRUIT + starter.

WhatsApp-Image-2023-08-24-at-11.16.27.jpeg" border="0

tdp

Citaat van: GGB op 24-08-2023  11:17 uMooie snelle vergisting van de tripel d.m.v. Wyeast 3463 FORBIDDEN FRUIT + starter.

WhatsApp-Image-2023-08-24-at-11.16.27.jpeg" border="0

Mooie gist dat, die WY3463!

(En succes vanavond, kon nog wel eens een lastige pot worden)

WJW

Een interessante:
Poging om een alcoholvrije IPA te brouwen met Fermentis LA-01. Ik verwachtte dus een zeer beperkte en snelle vergisting. Ik stond op 21 augustus op het punt om te gaan koudhoppen, toen de vergisting weer op gang kwam.
Mijn vrees is dat ik mogelijk een infectie te pakken heb, zeker gezien het feit dat dit een alcoholvrij bier moet worden.
Ik ben benieuwd naar jullie inzichten.

IMG_0355.jpeg

Josss

Citaat van: WJW op 25-08-2023  09:39 uEen interessante:
Poging om een alcoholvrije IPA te brouwen met Fermentis LA-01. Ik verwachtte dus een zeer beperkte en snelle vergisting. Ik stond op 21 augustus op het punt om te gaan koudhoppen, toen de vergisting weer op gang kwam.
Mijn vrees is dat ik mogelijk een infectie te pakken heb, zeker gezien het feit dat dit een alcoholvrij bier moet worden.

Het ziet er wel naar uit, volgens je grafiek is het nu 3 %. Het blijft bier, kwestie van proeven of het ook drinkbaar is.

Jos

WJW

Ik heb in het beloop een paar samples genomen, waarvan de laatste twee ook met hydrometer getest (omdat de absolute waarde van mijn Float nooit perfect overeenkomt). SG is dan 1.017 en 3 dagen stabiel. Dat zou op ongeveer 1.3% uitkomen.
Smaak is niet super, maar wel ongeveer als verwacht. Het smaakt ook niet bijzonder zuur of iets dergelijks.
Vandaar de koudhop toegevoegd. We gaan het zien of het lukt.
Alcoholvrij bier is een van de spannendste brouwsels in tijden voor mij.

Fractus

Mijn eerste keer met de iSpindel! Vergisting die hoort bij dit brouwsel

Aan het begin alleen de koelkast aangesloten, met het idee dat de gist (Nottingham) vanzelf de temperatuur wel weer omhoog zou krijgen, en omdat deze gist best koud mag vergisten. Dit gebeurde alleen niet, dus toen toch maar het verwarmingslint aangesloten en de boel op 19 graden ingesteld. Wat mij opviel is dat ik ondanks een overmaat aan gist, lang moest wachten voor de vergisting begon. Ik had twee zakjes toegevoegd op zo'n 20 liter, en ze waren een paar maanden geleden gekocht en in de koelkast bewaard  :weetniet:

download.png

Jacques

Ziet er goed uit. Na de lagfase is vergisting goed en zonder haperingen verlopen volgens de grafiek.
Overigens is een wat langere lagfase geen probleem, maar het is goed dat je de temperatuur omhoog geschroefd hebt.

Theo Mol

Daar is het mijne dan, nogal een wisselend lijntje alsof ik in een gofslagbad aan het vergisten ben.
Na de eerste daling ging het doorgegeven SG zelfs weer omhoog; ik heb in het vat gekeken en wat ik dacht klopte: er lag een dikke gistpannekoek op het bier. De gist is uiteindelijk aan het uitzakken geslagen en nu is het weergegeven SG meer in de buurt van wat ik verwachtte.
Het is een blond bier met US-05, SG bij start 1,054 en nu volgens de float in de buurt van 1,012 en dat is ongeveer het verwachte einde. Ik ga de temperatuur een paar graden opvoeren om het bier uit te laten gisten, dan weer een paar dagen koel en daarna bottelen. In de koele dagen kan ik mooi mijn flesjes door de wasstraat halen.

Schermafbeelding 2023-10-06 213940.png

Jacques

Vergisting Weense Bock 2023-10-29 171800.png

Een vergisting volgens het boekje. Het gaat om een ondergister met een begin SG van 1064 en een huidig SG van 1011. Mijn BrewBrain Float is een stuk optimistischer over de vergistingsgraad (SG 995) Daar zit dus 16 SG punten tussen! Ongetwijfeld komt dit door de afzetting van hopharsen op de Float.
Ik laat het bier nog een week uitgisten/rijpen voor het te bottelen. Een ondergister binnen 1 week bottelen zou wel heel snel zijn... Er is overigens vergist bij 15°C. De nagisting doe ik bij dezelfde temperatuur.

De gebruikte gist is de Angel BF16. Deze zou een vergistingsgraad kennen van 85%. Ik zit nu op 82,5%. Dat klopt aardig denk ik. Binnenkort start ik een vergelijkende test met Angel gisten. 4 van de 5 gisten die Brouwland verkoopt heb ik op dit moment in huis.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.