Laat het verloop van je vergisting zien

Gestart door Jacques, 03-05-2023 16:12 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

iLikePizzas

Geen screenshot van de Tilt zelf, maar van het spreadsheet die ik ervoor heb gemaakt. Een paar keer per dag meet ik met de Tilt app de temperatuur en het SG en maak ik hier een screenshot van.

Daarna ga ik regelmatig door alle screenshots en vul ik deze in in het spreadsheet waar de sg wordt gecorrigeerd en het alcoholpercentage wordt berekend.

Ik had bij dit blonde bier de gist toegevoegd bij zo'n 25 graden. De hoofdgisting verliep zeer vlot. Bijna te vlot. De gistkast stond op 18C en de temperatuurregelaar van de koelkast (gistkast) op z'n koudst. Tegen de tijd dat de 18 graden was bereikt was de hoofdgisting al half compleet. Het gaat om T58, waarvan bekend is dat je die zeker niet te warm wilt vergisten. Als ik kijk naar de waardes is de vergisting waarschijnlijk pas echt begonnen bij de 20C, dus het zal vast meevallen qua sterke smaken.

Wat me ook opvalt is de foutieve derde meting van 1.027 en het feit dat de temperatuur toch wel vaak lange tijd blijft hangen op een bepaalde waarde. Ik weet niet of dat normaal is, de temperatuur hoort natuurlijk consistent te blijven, maar dat deze in een paar dagen tijd niet schommelt tussen een paar tiende graden zet mij wel aan het denken; is mijn gistkast zo goed?

De tilt heb ik natuurlijk niet vanwege de nauwkeurigheid, maar puur voor de indicatie van de vergisting.

Screenshot 2023-05-15 at 20.47.39.png

Jacques

Citaat van: iLikePizzas op 15-05-2023  21:07 uDaarna ga ik regelmatig door alle screenshots en vul ik deze in in het spreadsheet waar de sg wordt gecorrigeerd en het alcoholpercentage wordt berekend.

Misschien is het een idee om Brewfather te gebruiken? De metingen van de TILT kunnen daarin ingelezen worden. Brewfather geeft vervolgens het SG en het alcoholpercentage.
 

LAM

Citaat van: Jacques op 15-05-2023  20:28 uWat is zie is een hele snelle hoofdgisting en een zeer lange nagisting waarbij het SG langzaam daalt. Klopt dat met de activiteit van je waterslot? Is het bier inmiddels gebotteld? Was toen het SG een paar dagen stabiel?
Op dit moment staat het bier te lageren. Zowel om ervoor te zorgen dat het sowieso is uitgegist én om het zo helder mogelijk te krijgen.

Erny

Citaat van: iLikePizzas op 15-05-2023  21:07 uGeen screenshot van de Tilt zelf, maar van het spreadsheet die ik ervoor heb gemaakt. Een paar keer per dag meet ik met de Tilt app de temperatuur en het SG en maak ik hier een screenshot van.

Daarna ga ik regelmatig door alle screenshots en vul ik deze in in het spreadsheet waar de sg wordt gecorrigeerd en het alcoholpercentage wordt berekend.

Ik had bij dit blonde bier de gist toegevoegd bij zo'n 25 graden. De hoofdgisting verliep zeer vlot. Bijna te vlot. De gistkast stond op 18C en de temperatuurregelaar van de koelkast (gistkast) op z'n koudst. Tegen de tijd dat de 18 graden was bereikt was de hoofdgisting al half compleet. Het gaat om T58, waarvan bekend is dat je die zeker niet te warm wilt vergisten. Als ik kijk naar de waardes is de vergisting waarschijnlijk pas echt begonnen bij de 20C, dus het zal vast meevallen qua sterke smaken.

Wat me ook opvalt is de foutieve derde meting van 1.027 en het feit dat de temperatuur toch wel vaak lange tijd blijft hangen op een bepaalde waarde. Ik weet niet of dat normaal is, de temperatuur hoort natuurlijk consistent te blijven, maar dat deze in een paar dagen tijd niet schommelt tussen een paar tiende graden zet mij wel aan het denken; is mijn gistkast zo goed?

De tilt heb ik natuurlijk niet vanwege de nauwkeurigheid, maar puur voor de indicatie van de vergisting.

Screenshot 2023-05-15 at 20.47.39.png
Je kunt de tilt ook zonder tussenkomst van Brewfather uitkomsten laten opslaan en automatisch laten transporteren naar een excelsheet. Tilt heeft bij de instellingen alleen een GoogleDrive adres nodig. Dit scheelt veel handwerk.

Erny

Hierbij mijn gegevens van mijn Bock bier. Ben benieuwd hoe jullie hier tegen aankijken. Het zit nu in een fustje met wat suiker.

Screenshot_2023-06-02-08-29-08-79_f90b96e7af3c5a594eb0c92de7fc5fe1.jpgScreenshot_2023-06-02-21-28-48-07_f90b96e7af3c5a594eb0c92de7fc5fe1.jpg 

Edwin brouwt

Hier nog een leuke van de Lallemand Kveik gist. Ik heb de Inkbird op 25°C, maar de koelkast niet aangesloten, alleen de verwarming (voor als de temperatuur onder de 25 zou komen).
De Kveik heeft zichzelf flink verwarmd, totdat de vergisting nagenoeg klaar was (na anderhalve dag).

Screenshot_20230612_205535_Chrome.jpg

hansHalberstadt

Citaat van: Edwin brouwt op 12-06-2023  21:05 uScreenshot_20230612_205535_Chrome.jpg
404 File Not Found

Edwin brouwt

Citaat van: hansHalberstadt op 12-06-2023  21:16 u404 File Not Found
Uh... Hoe bedoel je, Hans?

hansHalberstadt

Citaat van: Edwin brouwt op 12-06-2023  21:54 uUh... Hoe bedoel je, Hans?
Dit kreeg ik als ik jouw bestand probeerde te openen in een nieuw window. Nu zie ik de file wel trouwens. Blijkbaar een kronkeltje ergens in de software?
 

Alexander_H

Ben op dit moment een Irish stout aan het vergisten, de gebruikte smackpack was wat oud, en na twee dagen maar net wat bol, dus het duurde even voor hij op gang kwam, maar nu staat ie fijn te bluppen.
De spindel is niet lekker uitgemeten, dus ik gebruik de sg meting als indicatie, start sg was 1.042
Ik heb recentelijk een tweede conische tank in gebruik genomen, en die was wat dikker, tevens een nieuwe koelkast. Ontvangst was daar een stuk slechter, dus zelf maar van een esp32 boardje met antenne een relay gemaakt , werkt nu weer prima.
Ik log nog steeds naar mijn eigen software / db , zodat ik mijn data binnen mijn eigen netwerk kan houden.

vergisting_i_stout.png

Jacques

Alexander,

Ik zie een echte zaagtand bij de temperatuursregeling. Kijk eens naar de instellingen van je thermosstaat. Wat bij mij hielp was de voeler van Inkbird een klein stukje in de zakbuis/thermowell steken en deze verder niet isoleren.

Alexander_H

Jacques ,

Ik heb de sensor aan het vat geplakt, met daar over een spons, moet wel zeggen dat de zaagtand een piek van 18.5 en een dal van 18.13 heeft. Ik zou de instellingen van mijn temperatuurregelaar ook wat strakker kunnen zetten, die grijpt pas in na 0.5 graden verschil. Ook het feit dat het 25 graden+ is in de garage helpt niet, de koelkast moet hard werken bij het koelen (zeker toen de vergisting startte)

Dit is overigens mijn "oude" vergistingsvat, die heeft geen thermowell, mijn nieuwe wel, en die staat ook in een andere vergistingskast. Ik zal eens kijken om daar ook een grafiek van te posten bij mijn volgende brouw.

Robke1689

De vergisting van mijn Imperial Red Ale verloopt gestaag met US-05 gist.
Gist is zondag (ochtend) om 1.00u toegevoegd.
Start SG 1.087, eind SG zou volgens recept op 1.017 uit moeten komen. Temperatuur schommeling is 0.3/0.40 °C.
Vergisting.png


Jacques

Citaat van: Alexander_H op 14-06-2023  07:04 uJacques ,

Ik heb de sensor aan het vat geplakt, met daar over een spons, moet wel zeggen dat de zaagtand een piek van 18.5 en een dal van 18.13 heeft. Ik zou de instellingen van mijn temperatuurregelaar ook wat strakker kunnen zetten, die grijpt pas in na 0.5 graden verschil. Ook het feit dat het 25 graden+ is in de garage helpt niet, de koelkast moet hard werken bij het koelen (zeker toen de vergisting startte)

Dit is overigens mijn "oude" vergistingsvat, die heeft geen thermowell, mijn nieuwe wel, en die staat ook in een andere vergistingskast. Ik zal eens kijken om daar ook een grafiek van te posten bij mijn volgende brouw.

Het zou kunnen als je het sponsje wat minder strak tegen de wand van het gistvat hebt zitten dat dan de zaagtand minder wordt. Overigens kun je de tijd waarop de regelaar aanslaat ook vergroten. De golven worden daardoor wat groter.

hb-lot

Iets dat ik niet helemaal kan plaatsen. In de navergisting schiet elke 30 uur oid de sg 1 a 2 punten omhoog om vervolgens weer geleidelijk te zakken.

Ik zie dit in geen van bovenstaande grafieken terug. Iemand enig idee wat hier het mechanisme achter is?

Screenshot_20230624-152531.png

Erny

Citaat van: hb-lot op 24-06-2023  21:14 uIets dat ik niet helemaal kan plaatsen. In de navergisting schiet elke 30 uur oid de sg 1 a 2 punten omhoog om vervolgens weer geleidelijk te zakken.

Ik zie dit in geen van bovenstaande grafieken terug. Iemand enig idee wat hier het mechanisme achter is?
Zou het iets van buitenaf kunnen zijn? Een trilling of zo?

Jacques

Citaat van: hb-lot op 24-06-2023  21:14 uIets dat ik niet helemaal kan plaatsen. In de navergisting schiet elke 30 uur oid de sg 1 a 2 punten omhoog om vervolgens weer geleidelijk te zakken.

Ik zie dit in geen van bovenstaande grafieken terug. Iemand enig idee wat hier het mechanisme achter is?

Ik zie dit in zowel de temperatuur en SG. Mogelijk komt dit door kleine temperatuur verschillen.

hb-lot

Citaat van: Erny op 24-06-2023  22:10 uZou het iets van buitenaf kunnen zijn? Een trilling of zo?
Ik zou niet weten wat, het is ook wel heel regelmatig daarvoor. Plus, dan zou ik een korte afwijking verwachten, niet dat het vervolgens alleen geleidelijk weer daalt.

Citaat van: Jacques op 24-06-2023  22:20 uIk zie dit in zowel de temperatuur en SG. Mogelijk komt dit door kleine temperatuur verschillen.

Hmmm, ik zie die correlatie niet direct. Zeker ook niet een verklaring voor de geleidelijke daling, hooguit voor een enkele afwijkende meting. Zie antwoord hierboven.

Overigens is de rode lijn de temperatuur buiten de koelkast, dus niet zo relevant. Zwart is die van de iSpindel, daar zie ik zeker niks gelijk aan de SG sprongen. Die fluctueert de gehele tijd een beetje. De temperatuur in de koelkast wordt helaas niet gelogd, zal ik eens naar kijken.

Jacques

Citaat van: hb-lot op 24-06-2023  22:56 uHmmm, ik zie die correlatie niet direct. Zeker ook niet een verklaring voor de geleidelijke daling, hooguit voor een enkele afwijkende meting. Zie antwoord hierboven.

Overigens is de rode lijn de temperatuur buiten de koelkast, dus niet zo relevant. Zwart is die van de iSpindel, daar zie ik zeker niks gelijk aan de SG sprongen. Die fluctueert de gehele tijd een beetje. De temperatuur in de koelkast wordt helaas niet gelogd, zal ik eens naar kijken.

De lijnen zijn niet "strak". In alle lijnen zit een "trilling", ook in de zaagtand naar beneden. SG sprongetjes worden volgens mij vooral veroorzaakt door het kapot gaan van koolzuurbellen in de buurt van je iSpindel.
Als zwart het SG is dan lijkt het niet op te schieten met de vergisting...

hb-lot

Zojuist nog even gecheckt met de inkbird, maar geen correlatie. Deze verwarmt aanzienlijk vaker dan er sprongen zijn en de tijdstippen komen ook niet overheen.

Citaat van: Jacques op 24-06-2023  23:17 uDe lijnen zijn niet "strak". In alle lijnen zit een "trilling", ook in de zaagtand naar beneden. SG sprongetjes worden volgens mij vooral veroorzaakt door het kapot gaan van koolzuurbellen in de buurt van je iSpindel.
Maar dan zou ik zoals gezegd een enkele afwijkende meting verwachten, niet vervolgens een geleidelijke daling alsof het nieuwe verhoogde SG klopt.
Citaat van: Jacques op 24-06-2023  23:17 uAls zwart het SG is dan lijkt het niet op te schieten met de vergisting...
Zwart is de temperatuur zoals gemeten door de iSpindel. Het SG is de blauwe lijn.

Zwart: temp. iSpindel
Rood: temp. in berging (iRelay), dus buiten de vegistingskast
Groen: batterij
Blaauw: SG

Misschien goed om te vermelden dat ik een ander brouwsel met dezelfde setup heb gehad. (Daarvoor geen iSpindel). Deze vertoonde dit niet. Met name de regelmaat vind ik verdacht, waarom elke 30 uur? Naar alle waarschijnlijkheid sluit dat natuurlijke (omgevings) temperatuurverschillen ook uit. Dan zou het of onregelmatiger zijn, of in ieder geval om de 24 uur.

Jacques

Citaat van: hb-lot op 24-06-2023  23:29 uZwart: temp. iSpindel
Rood: temp. in berging (iRelay)
Groen: batterij
Blaauw: SG

Verrassend. De kleuren boven de grafiek zijn anders...

De sprongetjes zijn volgens mij nog steeds het gevolg van het kapotspringen van koolzuurbellen. Als de hoek van de iSpindel verandert krijg je een andere waarde.

hb-lot

Citaat van: Jacques op 24-06-2023  23:41 uVerrassend. De kleuren boven de grafiek zijn anders...
Verbaasde mij ook. Bug in Brewfather?

Citaat van: Jacques op 24-06-2023  23:41 uDe sprongetjes zijn volgens mij nog steeds het gevolg van het kapotspringen van koolzuurbellen. Als de hoek van de iSpindel verandert krijg je een andere waarde.
Maar hoe verklaar je dan dat hij enkel geleidelijk over langere tijd weer daalt? Zou dan niet een of twee metingen later de oorsprong SG weet moeten tonen?

Jacques

Citaat van: hb-lot op 24-06-2023  23:46 uMaar hoe verklaar je dan dat hij enkel geleidelijk over langere tijd weer daalt? Zou dan niet een of twee metingen later de oorsprong SG weet moeten tonen?
Misschien een softwarematige correctie? Een andere verklaring kan het opvullen zijn van de vrije ruimte na het kapot klappen door andere koolzuurbellen?

Degenen die een doorzichtige gistvat hebben kunnen zien wat er gebeurt, bij rvs is dat niet mogelijk.
 

hb-lot

Citaat van: Jacques op 25-06-2023  00:12 uMisschien een softwarematige correctie? Een andere verklaring kan het opvullen zijn van de vrije ruimte na het kapot klappen door andere koolzuurbellen?
Softwarematig lijkt het niet. Als ik de individuele metingen bekijk zie ik dit ook in de hoek van de iSpindel welke wordt doorgegeven. (En op basis waarvan het SG is berekend). Zou bij het koolzuurbellen verhaal juist niet het SG omlaag schieten? En dan zou ik ook niet verwachtten dat het meer dan een etmaal zou duren om te corrigeren, eerder enkele metingen, inc. een schommeling rond dat moment.

Naarmate de vergisting vordert / vertraagd lijkt het interval ook groter te worden, maar het gebeurt nog steeds. Dus het lijkt wel gerelateerd aan de vergisting, maar zoals je zegt, ik kan niet in het vat kijken.

hb-lot

Ik bedacht me nog dat het interessant zal zijn om te zien waar de vergisting stopt, hoger na een sprong, of op een laag punt.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.