Weizen met eikgerookt mout

Gestart door Stevie51, 13-04-2023 17:07 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Stevie51

Binnenkort willen we een sterke Weizen brouwen met eikgerookte tarwemout. Het moet een mooie lichte rooksmaak krijgen zoals de Jopen Witte Rook van een paar jaar geleden. We hebben verder niet echt eerder gebrouwen met deze mout dus tasten een beetje in het duister of de hoeveelheid in het recept wel terug te proeven is.

Graag zien we jullie aanvullingen op onderstaand recept tegemoet:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk14
Naam receptCrazy Smokey Weizen
Brouwdatum1-4-2023
BierstijlWeizen(doppel)bock
Volume21,0 l
Begin SG1,074 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Rager)14 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
25,20 lWater uit Groningen
11,58 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,23 kgVloergemoute Bohemian PilsmoutWeyermann4 EBC43,2 %
3,23 kgVloergemoute Bohemian tarwemoutWeyermann4 EBC43,2 %
1,01 kgTarwemout. licht (eikgerookt)Weyermann4 EBC13,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
144,0 °C1 min.10 min.3,4 l/kg
252,0 °C10 min.10 min.3,4 l/kg
362,0 °C10 min.25 min.3,4 l/kg
472,0 °C10 min.25 min.3,4 l/kg
578,0 °C5 min.5 min.3,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
24,3 gHallertau Mittelfrühbellen3,4%first wort hop9,9 IBU
24,3 gHallertau Mittelfrühbellen3,4%15 min.4,3 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Hefeweizen Ale (WLP300)bovengist


Chris71

Ik heb weleens een Piwo Grodziskie gebrouwen met 100% van deze eikenhout gerookte tarwemout. Dan zit de geur en smaak er mooi in, maar is niet extreem. Ik denk voor een subtielere beleving dat je wel naar de 20% mag gaan.

Arthur B

Citaat van: Chris71 op 13-04-2023  19:14 uIk heb weleens een Piwo Grodziskie gebrouwen met 100% van deze eikenhout gerookte tarwemout. Dan zit de geur en smaak er mooi in, maar is niet extreem. Ik denk voor een subtielere beleving dat je wel naar de 20% mag gaan.

Heb ik ook een maand of 2 geleden gedaan (een Grätzer), maar ik vond het behoorlijk doordringend. Denk wel dat het inderdaad een licht effect wordt met het bovenstaande recept...

Chris71

Citaat van: Arthur B op 14-04-2023  09:32 uHeb ik ook een maand of 2 geleden gedaan (een Grätzer), maar ik vond het behoorlijk doordringend. Denk wel dat het inderdaad een licht effect wordt met het bovenstaande recept...
Grätzer is de Duitse benaming voor een Piwo Grodziskie  ;)

Piwo Grodziskie is de enige authentiek Poolse bierstijl en is ruim 700 jaar geleden ontstaan in Grodzisk Wielkopolski (Duitse naam: Grätz).

Arthur B

Citaat van: Chris71 op 14-04-2023  13:29 uGrätzer is de Duitse benaming voor een Piwo Grodziskie  ;)

Was mij bekend. 😄

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.