Als jullie het hier op het forum hebben over "hevelen" bedoel je dan echt die slang aanzuigen en laten lopen? Lijkt me niet goed qua besmetting (dat aanzuigen dan). Hoe zorg je er dan trouwens voor dat de slang in het gistvat net niet in het sediment hangt?
Zie :

Aan het einde zit een dopje....deze is meestal hoger dan de dikte van de laag sediment...en een klein beetje dat meekomt is geen ramp...het blijft gist...dus dat komt wel goed.
Verder: je hebt het over nagisten in de bolfles/mandfles maar dat nagisten moet toch juist in de fles? Althans volgens de handleiding. Anders zou ik toch weer gist en suiker bij het bottelen moeten toevoegen? Of blijft er genoeg gist over in het jongbier om én in de mandfles na te gisten én in de fles nog een derde keer te gisten?
Je hebt eigenlijk 3 soorten gisting :
1. De hoofdvergisting, deze gaat snel en gepaart met schuimvorming.
2. De navergisting/lagering : De ze gaat wat langzamer maar er is nog koolzuur vorming
3. Navergisting in de fles (na het bottelen, een betere term is hergisting op de fles) : dit is om koolzuur in je bier te krijgen, en je voegt inderdaad extra suiker toe om zo het koolzuur gehalte in je bier ook in de hand
te houden.
Wat betreft de gist in je bier....die blijft er altijd inzitten, wij als thuisbrouwers kunnen deze er niet uit filteren.....
Groeten en gezondheid
Oscar