Discussie nav quadrupel - prijswinnend met 90 punten

Gestart door natnek, 03-10-2022 17:06 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

natnek

Citaat van: Wijbrouwers op 21-03-2022  12:33 uWij hebben in november onderstaand recept voor een Quadrupel gebrouwen en deze is gekeurd tijdens een open keuring (dus niet alleen voor gildeleden) van de Amervallei.
Daar hebben wij 90 punten gekregen en zijn dan ook uitgeroepen tot winnaar van de keuring.
Een ontzettende eer natuurlijk en wij zijn dan ook zeer trots. Wij zijn niet te beroerd om ons prijswinnende recept te delen.

De grootste reden waarom we niet meer punten hebben behaald zit hem in de geur. We kregen de opmerking dat deze uitbundiger mag zijn. Kan iemand ons tips geven hoe we dat voor elkaar krijgen?

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptTante Geertjen
Brouwdatum24-11-2021
BiertypeQuadrupel
Aantal liters60
Gewenst begin SG1093 (10,5 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement70,1%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater92,69
Maischdikte2.6 l/kg
Maischwater55,62 liter
Spoelwater37.07 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur65 EBC
Berekende bitterheid32 IBU

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout The Swaen50,0 %12,49 kg3-4,5 EBC
Pale ale mout The Swaen25,0 %6,23 kg6-9 EBC
Vienna gerstemout Weyermann11,0 %2,75 kg6-9 EBC
Kandijstroop Brouwmaatje14,0 %3,49 kg180-220 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Brewer's Gold bloemen5,8 %119 gr60 minuten23 IBU
Hallertau Mittelfrüh4,1 %51.3 gr30 minuten5 IBU
Fuggles bloemen4,7 %56,31 gr10 minuten3 IBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortFermentis Safale BE-256
Gist eigenschapKorrelgist
Notitie3 gistzakjes gebruikt.

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
167°C75 minuten2.6 l/kg
278°C10 minuten2.6 l/kg



Even een vraagje

Ik wil hem brouwen voor 30 liter maar 3,49  kg!! candy siroop lijkt mij een beetje veel (voor 60 liter).
Is dit niet in ml liters of zo?

Graag uitleg.

groetjes natnek


Snelbier

Dit is een afgesplitst topic. Het board Bewezen recepten is namelijk bedoeld als een eregalerij.



Citaat van: natnek op 03-10-2022  17:06 u... maar 3,49 kg!! candy siroop lijkt mij een beetje veel (voor 60 liter)
Is dit niet in ml liters of zo? ...
Dit is normaal voor zware bieren, en zelfs voor lichtere tripels.
Suikerstroop staat nu op 14% in recept. Stroop bevat 20-25% water, dus werkelijke suiker-toevoeging daalt naar ~11%.  Dit is relatief weinig voor zo'n zwaar bier.

Als je daar de dure CandiSyrup-D180 wil gebruiken wordt het een forse aderlating.
In origineel recept wordt de lichtere en goedkopere Brewferm-stroop gebruikt.
Succes, Snelbier.

Toevoeging: Kristalsuiker (of stroop) wordt gebruikt om SG-end omlaag te krijgen, minder restsuikers.
  Maakt het bier beter doordrinkbaar.  Zonder kristalsuiker zou je dit bier moeten kauwen..

Spyro

Citaat van: Snelbier op 03-10-2022  17:43 uAls je daar de dure CandiSyrup-D180 wil gebruiken wordt het een forse aderlating.
In origineel recept wordt de lichtere en goedkopere Brewferm-stroop gebruikt.
Gewoon voor een goedkopere en bijna even goede oplossing gaan dan de dure D-xxx siropen, schijnt dat de Candimic Dark-78 siroop + 10% dadelsiroop erbij hetzelfde resultaat zou geven. Brouwerijen kopen ook niet de dure D-xxx siropen denk ik... $$$

Pieter1954

Ik heb die Candimic laatst ook zien staan bij brouwerij Tesselaar in Den Burg op Texel.

Wijbrouwers

Citaat van: natnek op 03-10-2022  17:06 uEven een vraagje

Ik wil hem maken voor 30 liter maar 3,49  kg!! candy siroop lijkt mij een beetje veel (voor 60 liter).
Is dit niet in ml liters of zo?

Graag uitleg.

groetjes natnek



Zoals reeds uitgelegd klopt het dat het 3,5  liter is. Vanwege de grote toevoeging hebben  wij het  huismerk gekozen. Ik vermoed niet dat het veel smaakverschil met het duurdere merk oplevert.  Misschien leverde het  wel de unieke smaak op waardoor de  punten hoger waren :-).

natnek

Heren
Dank voor jullie toelichting.
Ik schrok inderdaad van de prijzen van die D siropen 7 euro voor 470 ml  :nut:

Misschien maar eens zelf maken is een goedkopere optie denk ik.

groetjes
natnek


PDGRRR

Bij Unibrew hebben ze kandijsiroop 225 EBC in vaatjes van 5 liter voor € 19,95.

https://www.unibrew-nederland.nl/kandij-siroop-bruin-225-ebc-5-liter.html

Snelbier

Citaat van: natnek op 04-10-2022  16:33 u... Ik schrok inderdaad van de prijzen van die D siropen 7 euro voor 470 ml  :nut:
Misschien maar eens zelf maken is een goedkopere optie denk ik.
Zelf maken is zeker goedkoper en niet veel werk. Kwaliteit en kleur wordt een gokje.
Veel recepten te vinden. Met deze http://wittepaard.roodetoren.nl/index.php/artikelen/25-kandijsiroop-maken kwam ik na 2x koken op 143'C op een geschatte kleur van ~150 EBC.
Op het oog was de boel bijna verbrand in de pan, maar dat blijkt mee te vallen.
Stroop smaakte naar appelstroop :weetniet: Géén karamelachtige smaakjes, niét gebrand.
In quadrupel gebruikt, bier smaakte prima.

Voor 1200g stroop nodig: 1 kg suiker. Gistvoeding paar gram. Stevige pan (snelkookpan gebruikt). Bak-thermometer, Ikea € 13,-.
Succes, Snelbier.

Hopfenfox

Ook wel eens gedaan. Met het recept van Adrie krijg je donkere suiker met een beetje smaak. Als je echt interessante smaken wil, zal je een reactie moeten ontlokken door gebruik van bijvoorbeeld NAOH. Dat heb ik ook gedaan en dan wordt het resultaat veel donkerder en komen er boeiende geuren en smaken vrij. Hier op het forum al een paar keer over geschreven. De siroop uit de winkel is een prima alternatief, zeker met de toevoeging van dadelsiroop. Heb van het weekend voor het eerst de D-180 gebruikt in een brouwsel. Zal mij benieuwen of ik er iets van terugproef.

jooprules

Ik heb nu twee keer een quadrupel gebrouwen, allebei de keren met een mengsel van schenk- of keukenstroop en dadelstroop. Allebei de keren tevreden met het resultaat, maar de quad heeft wel wat tijd nodig. Minstens 3 maanden voor ie lekker wordt. Weet niet of dat met d180 beter is?

LBakker

Citaat van: jooprules op 05-10-2022  10:36 uIk heb nu twee keer een quadrupel gebrouwen, allebei de keren met een mengsel van schenk- of keukenstroop en dadelstroop. Allebei de keren tevreden met het resultaat, maar de quad heeft wel wat tijd nodig. Minstens 3 maanden voor ie lekker wordt. Weet niet of dat met d180 beter is?


Dit is al een wat ouder onderwerp maar toch nog even een vraag, wat was de verhouding keukenstroop/dadalstroop die je gebruikt hebt?

jooprules

Citaat van: LBakker op 26-01-2023  15:49 uDit is al een wat ouder onderwerp maar toch nog even een vraag, wat was de verhouding keukenstroop/dadalstroop die je gebruikt hebt?
3/4 Zeeuwse (of Friesche) Keukenstroop en 1/4 dadelstroop. Ik heb ook nog een keer een poging gedaan met Lidl pannekoekenstroop, maar die vond ik toch minder lekker.
Edit: overigens heb ik dit idee niet zelf bedacht, maar gestolen van een mede forumlid.

LBakker

Citaat van: jooprules op 26-01-2023  16:53 u3/4 Zeeuwse (of Friesche) Keukenstroop en 1/4 dadelstroop. Ik heb ook nog een keer een poging gedaan met Lidl pannekoekenstroop, maar die vond ik toch minder lekker.

Bedankt!

LBakker

Voor de geïnteresseerden, ik heb contact gehad met SBI Homebrew en "CANDIMIC DONKER-78 SUIKERSTROOP 7 KG" wordt daar vandaag nog op de website geplaatst zodat dit ook voor hobbymatig gebruik te koop is. 7 kg voor € 16,50 is ook nog eens zeer gunstig geprijsd.


https://www.sbi4homebrew.com/product/candimic-donker-78-suikerstroop-7-kg/

De voorraad zal maandag aangepast worden op de website (hoor ik net.

Snelbier

Citaat van: LBakker op 27-01-2023  16:17 u.. contact gehad met SBI Homebrew en "CANDIMIC DONKER-78 SUIKERSTROOP 7 KG" wordt daar vandaag nog op de website geplaatst zodat dit ook voor hobbymatig gebruik te koop is. 7k g voor € 16,50 is ook nog eens zeer gunstig geprijsd.
https://www.sbi4homebrew.com/product/candimic-donker-78-suikerstroop-7-kg/
De voorraad zal maandag aangepast worden op de website (hoor ik net.
Voor die prijs kan je het zelf bijna niet maken. Al zal 7 kg wat veel zijn voor meeste thuisbrouwers.
Volledig vergistbaar, vlgs data. En toch 1900 EBC.  Krijg ik thuis niet voor elkaar.
Vraag blijft hoe de smaak is, vooral in bier na vergisting. Ik geef het een kans  :groots:
Proost, Snelbier

Spyro

Citaat van: Snelbier op 27-01-2023  18:44 uVoor die prijs kan je het zelf bijna niet maken. Al zal 7 kg wat veel zijn voor meeste thuisbrouwers.
Volledig vergistbaar, vlgs data. En toch 1900 EBC.  Krijg ik thuis niet voor elkaar.
Vraag blijft hoe de smaak is, vooral in bier na vergisting. Ik geef het een kans  :groots:
Proost, Snelbier
Ik heb die siroop al meerdere keren gebruikt, in verschillende donkere bieren in combinatie met 10% dadelsiroop. Ik kan zeggen dat die 1900 EBC echt niet zo donker "toont" in je bier dan dat ze zou moeten zijn. OK, die 10 à 15% gebruik op een brouwsel is niet echt gek veel, maar dan nog, het is en blijft geen D-180 van smaak, al is ze stukken beter dan de Candico (voor op de pannenkoeken), al lekkere bieren mee gebrouwen, dus ik ga die zeker nog kopen, mijn bus is nu iets minder dan halfweg, dus nog voldoende voor een paar "winterbieren", duur is het in ieder geval niet tov die "D-xxx's". Bij mij in BrouwHulp heb ik die na veel stoeien op 190 EBC gezet, het lijkt donkere siroop, doch na verdunnen is ze wel niet meer echt donker-donker....

Wijbrouwers

Citaat van: Snelbier op 27-01-2023  18:44 uAl zal 7 kg wat veel zijn voor meeste thuisbrouwers.

Als je kijkt naar ons recept in de beginpost dan zie je dat dit voor ons slechts 2 brouwsels zijn :-).

Wij zijn wel benieuwd naar de smaak van die van SBI. Of die veel afwijkt van die van Brouwmaatje.

RickNieters

Allereerst gefeliciteerd met de mooie beoordeling. Lijkt me een heerlijk bier om ook een keer te brouwen. Wellicht lees ik erover heen, maar wanneer hebben jullie de kandijstroop toegevoegd?

Wijbrouwers

Citaat van: RickNieters op 30-01-2023  15:29 uAllereerst gefeliciteerd met de mooie beoordeling. Lijkt me een heerlijk bier om ook een keer te brouwen. Wellicht lees ik erover heen, maar wanneer hebben jullie de kandijstroop toegevoegd?
Is inderdaad niet uit het recept op te maken in de post maar ook uit de XML uit Brewfather. Raar want in Brewfather zelf staat het wel.
Wij hebben het 10 minuten voor einde kook toegevoegd.

RickNieters

Citaat van: Wijbrouwers op 31-01-2023  09:50 uIs inderdaad niet uit het recept op te maken in de post maar ook uit de XML uit Brewfather. Raar want in Brewfather zelf staat het wel.
Wij hebben het 10 minuten voor einde kook toegevoegd.
Bedankt!

dannytje90

Wat is eigenlijk het verschil tussen kandijsuiker brokken en de kandijstroop?

Kokkebil

Citaat van: dannytje90 op 31-03-2023  13:57 uWat is eigenlijk het verschil tussen kandijsuiker brokken en de kandijstroop?

Een is keihard en ander is vloeibaar.
 ;D  ;D  ;D 

dannytje90

Oke, het is dus niet zo dat bij de stroop iets is toegevoegd.

Wijbrouwers

Nee is inderdaad niets aan toegevoegd. Stroop is wat makkelijker toe te dienen en lost iets sneller op.
Maar qua smaak is het gelijk.

Jacques

Citaat van: dannytje90 op 31-03-2023  14:21 uOke, het is dus niet zo dat bij de stroop iets is toegevoegd.

Bij siroop zit water...

Maar hoeveel water?  :D

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.