Mangrove Jack`s M21

Gestart door Goldin, 27-03-2023 15:40 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Goldin

Beste collega brouwers,

Ik heb een interessante ervaring met de M21 van Mangroves Jacks. Ik heb in februari hier een witbier mee gebrouwen die binnen 5 dagen van 1.048 naar 1.022 knalde. Vervolgens werd het stil. Na 7 dagen nog eens gemeten (totaal 12 dagen in het vat). SG was nog steeds 1.022. Normaal zou je denken dat het bier nu prima te bottelen is, echter had ik ergens op een Engels forum gelezen dat de M21 soms na een week weer spontaan verder gaat. Dit was bij mij dus ook het geval.

Na 12 dagen ging het gist weer aan de gang en dat leverde mij na nog eens 10 dagen (22 dagen in het vat) een resultaat van 1.016 op. Genoeg om voor problemen te zorgen als ik wel had gebotteld na die week.

Alle metingen zijn verricht door het afnemen van een monster en dit te meten met een hydrometer.

Mocht je dus aan de gang willen met de M21 wees er alert op dat deze na 7 dagen weer kan beginnen.

Voor de volledigheid hierbij het recept.

Kenmerken
Begin SG: 1.051
Eind SG: 1.012
IBU (Tinseth): 15
BU/GU: 0.30
Kleur: 6.7 EBC

Maischen
Temperatuur — 50 °C — 15 min
Temperatuur — 67 °C — 60 min
Temperatuur — 78 °C — 5 min

Mouten (5.37 kg)
2.75 kg (49.4%) — Dingemans Pilsen MD — Graan — 3.2 EBC
2.3 kg (41.3%) — The Swaen WhiteSwaen Classic (tarwe) — Graan — 3.9 EBC
320 g (5.8%) — Oats, Flaked — Graan — 2 EBC

Overige (200 g)
200 g (3.6%) — Briess Rice Hulls — Toevoeging — 0 EBC

Hop (35 g)
15 g (6 IBU) — Saaz 3.6% — Koken — 60 min
10 g (7 IBU) — East Kent Goldings (EKG) 5.8% — Koken — 60 min
10 g (2 IBU) — Saaz 3.6% — Koken — 15 min

Diversen

1.4 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Maischen
8 ml — Lactic Acid 80% — Maischen
5 g — Irish Moss — Koken — 10 min
5 g — Yeast Nutrients — Koken — 10 min
12 g — Coriander Seed — Koken — 5 min
24 g — Orange Peel, Sweet — Koken — 5 min

Gist
2 pakje — Mangrove Jack's M21 Belgian Wit 76.5%

Vergisten
Hoofdvergisting — 20 °C — 10 dagen
Hoofdvergisting — 22 °C — 4 dagen

Jacques

Bedankt voor jou bericht.

Dit verschijnsel hebben we al eerder gezien bij Engelse gisten. Zie het topic
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=45596.0 en
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=43579.0

Mangrove Jack's koopt gisten in en verkoopt die onder hun naam. Wat de herkomst is van de M21 is gissen.


Enos

Ook toevallig.
Ik heb voor het eerst een M21 gebruikt in mijn Tripel, ja Tripel.
Heb namelijk goede ervaring met een witbier gist in een Tripel, maar de M21 nog nooit geprobeerd.

Nu is de vergisting begonnen met een SG van 1074 en is in 3 dagen gezakt naar een SG van 1030.
En ja hoor bij mij is hij er ook mee gestopt.

Heb 2 zakjes toegevoegd dus genoeg cellen.

Maar als ik het goed begrijp moet ik nog ongeveer 10 dagen geduld hebben om te wachten of hij verder vergist ja of de nee.
Of is van 1074 naar 1030  wel de max van de M21. Durf nu nog niet te bottelen.

Heb beide gemeten met een dobber.

Goldin

M21 in een tripel zal ongetwijfeld een lekker biertje worden.

Volgens een snelle calculatie zit je nu op 5.8% abv. De M21 zou tot minstens 8% moeten kunnen overleven.

Op hoeveel liter heb je de 2 zakjes gebruikt?

Ik vermoed dat even geluld de beste optie is. Ik ben benieuwd of bij jou het zelfde gebeurt.

Jacques

Citaat van: Enos op 30-03-2023  21:43 uOf is van 1074 naar 1030  wel de max van de M21. Durf nu nog niet te bottelen.

Volgens Magrove Jack's ligt de vergistingsgraad bij deze gist tussen de 70 en 75%. Dat zou betekenen dat je ergens rond de 1020 zou moeten uitkomen. Het een en ander is wel afhankelijk van de gebruikte mouten. Omdat je een tripel gebrouwen hebt verwacht ik niet dat je veel caramout of donkere mout gebruikt hebt.

Het lijkt er dus op dat je nog even geduld moet hebben.

 

Enos

Citaat van: Jacques op 30-03-2023  22:48 uVolgens Magrove Jack's ligt de vergistingsgraad bij deze gist tussen de 70 en 75%. Dat zou betekenen dat je ergens rond de 1020 zou moeten uitkomen. Het een en ander is wel afhankelijk van de gebruikte mouten. Omdat je een tripel gebrouwen hebt verwacht ik niet dat je veel caramout of donkere mout gebruikt hebt.

Het lijkt er dus op dat je nog even geduld moet hebben.

 
Ja ik heb alleen pilsmout 52%, tarwe 20%, haver 20%  en 8% suiker gebruikt.

Jacques

Citaat van: Enos op 30-03-2023  23:44 uJa ik heb alleen pilsmout 52%, tarwe 20%, haver 20% en 8% suiker gebruikt.
Gelet op deze samenstelling van de stort mag je een vergistingsgraad verwachten van minstens 75%.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.