Nano-brouwerij starten

Gestart door Barbier, 24-03-2023 14:37 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Barbier

Beste hobbybrouwers,

Ik heb al enkele keren kleinere hoeveelheden bier gebrouwen voor eigen gebruik maar loop al langer met het idee om het iets groter aan te pakken. Ons café bestaat volgend jaar 10 jaar en dat leek mij een geschikt moment om daarmee te beginnen. Nu heb ik enkele vragen over het hoe en waar te beginnen.

Eerst even de situatie uitleggen.

Uiteraard ga ik het bier zelf verkopen bij ons café daarmee verwacht ik een gegarandeerde afname van zo een 200 liter per maand per speciaalbiertje (ik zou graag beginnen met 2 a 3 soorten). Ook verwacht/hoop ik lokaal ook nog andere café's of particulieren te bereiken. Laten we zeggen dat dat ook gaat om 200 liter per maand.

Wat moet dan ongeveer de capaciteit van mijn brouwhuis zijn met 1 of 2 dagen brouwen per week? En aan welke kosten moet ik dan denken?

Het bier zal voornamelijk per vat verkocht worden maakt dit iets uit voor het brouwproces?

Is het realistisch dat (met hulp en kennis van anderen) een eerste brouwsel drinkbaar/verkoopbaar is? Of moet ik toch echt enkele batches finetunen om een bier verkoopbaar te maken?

Met vriendelijke groet,
Bart

De Hopman

Voor we hier heel gedetailleerd op ingaan: hoeveel brouwervaring heb je precies? Wat versta je onder enkele keren zelf gebrouwen? Niet om heel vervelend of negatief te doen, maar ik krijg het idee dat je nog niet veel ervaring hebt, ook gezien je vraag of het brouwen anders gaat als je op fust bottelt in plaats van fles.
Nou is mijn ervaring ook niet bijzonder te noemen, maar ik heb genoeg gebrouwen om erachter te komen dat professioneel brouwen toch iets anders is dan hobbymatig wat drinkbaars voor je maten produceren.

Maar even globaal:
Citaat van: Barbier op 24-03-2023  14:37 uUiteraard ga ik het bier zelf verkopen bij ons café daarmee verwacht ik een gegarandeerde afname van zo een 200 liter per maand per speciaalbiertje (ik zou graag beginnen met 2 a 3 soorten). Ook verwacht/hoop ik lokaal ook nog andere café's of particulieren te bereiken. Laten we zeggen dat dat ook gaat om 200 liter per maand.

Wat moet dan ongeveer de capaciteit van mijn brouwhuis zijn met 1 of 2 dagen brouwen per week? En aan welke kosten moet ik dan denken?

Je wilt dus per maand zo'n 400 liter van 3 verschillende bieren brouwen. De makkelijkste optie is dan om een brouwketel van 500 liter te nemen, dan kun je elke maand 1 batch per soort maken. Dat betekent dan dat je, uitgaande van 4 weken tussen elke brouwsessie van elk type, per biertype 1 gisttank nodig hebt van zo'n 750 liter. Je kunt ook 2 keer per maand een batch van 200 liter maken, maar dan heb je in totaal 6 gisttanks nodig.

Qua prijsindicatie kom je dan echt wel in het professionele segment, zeker als je het wilt verkopen want dan wil je een vrij constante kwaliteit. Wat dat kost? Geen idee, maar als ik bij Brouwland kijk zit je al gauw aan ziets:
https://brouwland.com/nl/professionele-brouwketels/19754-ss-brewtech-brewhouse-556-l-35-bbl.html

Goed voor 400 liter, kost je een €60.000,-

Je kunt ook een losse ketel van 500L kopen: https://brouwland.com/nl/professionele-brouwketels/11822-b-tech-base-brouwketel-500-l-gas.html
Kost 'slechts' €20.000,-

Voor een niet al te bijzondere gisttank kun je ook zo €1500,- rekenen. Wil je het wat luxer dan zit je aan een veelvoud hiervan.

Citaat van: Barbier op 24-03-2023  14:37 uIs het realistisch dat (met hulp en kennis van anderen) een eerste brouwsel drinkbaar/verkoopbaar is? Of moet ik toch echt enkele batches finetunen om een bier verkoopbaar te maken?

Zou ik niet op rekenen... Ga er maar vanuit dat je een paar batches nodig hebt om je installatie te leren kennen en je recepten aan te passen op je installatie.

Nogmaals, ik ben geen expert hierin, maar een simpelere rekensom en wat rondkijken bij leveranciers van brouwspullen geeft me deze info.

Fractus

Misschien een mooie tussenstap: ga huurbrouwen bij een brouwer die jouw kleinere volumes kunt brouwen. Je hoeft niet te investeren in een eigen brouwerij, maar je mag wel meebrouwen en op die manier ook ervaring opdoen. Daarnaast kun je leunen op de ervaring van de brouwmeester voor dingen waar je nog niet zo vertrouwd mee bent. Als je dan een aantal keer gebrouwen hebt, je hebt een redelijk stabiele afzetmarkt en er vertrouwen in dat je de investering terug kunt verdienen, kun je altijd nog je eigen brouwerij starten  :brouwen:

Jacques

Citaat van: Barbier op 24-03-2023  14:37 uUiteraard ga ik het bier zelf verkopen bij ons café daarmee verwacht ik een gegarandeerde afname van zo een 200 liter per maand per speciaalbiertje (ik zou graag beginnen met 2 a 3 soorten). Ook verwacht/hoop ik lokaal ook nog andere cafés of particulieren te bereiken. Laten we zeggen dat dat ook gaat om 200 liter per maand.

Hoe groot de brouwinstallatie moet worden, is afhankelijk van heel veel factoren. Belangrijk is de ruimte die je beschikbaar hebt voor de vergistingsvaten. Hoe groot de brouwinstallatie is afhankelijk hoe vaak je wilt (laten) brouwen. Het uurloon van de brouwer is je grootste kostenpost. Het kan qua kosten interessant zijn om niet vaak te brouwen, maar wel een grotere batch per keer.

Citaat van: Barbier op 24-03-2023  14:37 uHet bier zal voornamelijk per vat verkocht worden maakt dit iets uit voor het brouwproces?
Nee. Door alles op vat te zetten heb je geen bottelarij of blikkenvuller nodig. Een vullijn voor vaten neemt weinig ruimte in. Bijkomend voordeel is dat je minder snel last hebt van oxidatie.

Citaat van: Barbier op 24-03-2023  14:37 uIs het realistisch dat (met hulp en kennis van anderen) een eerste brouwsel drinkbaar/verkoopbaar is? Of moet ik toch echt enkele batches finetunen om een bier verkoopbaar te maken?
Door vaker te brouwen met een installatie zul je een beter bier krijgen, maar dat betekent niet dat je eerste bier een fiasco hoeft te worden. Het een en ander ligt ook aan degene die bij jullie gaat brouwen.
 

Barbier

Citaat van: De Hopman op 24-03-2023  15:23 uVoor we hier heel gedetailleerd op ingaan: hoeveel brouwervaring heb je precies? Wat versta je onder enkele keren zelf gebrouwen? Niet om heel vervelend of negatief te doen, maar ik krijg het idee dat je nog niet veel ervaring hebt, ook gezien je vraag of het brouwen anders gaat als je op fust bottelt in plaats van fles.
Nou is mijn ervaring ook niet bijzonder te noemen, maar ik heb genoeg gebrouwen om erachter te komen dat professioneel brouwen toch iets anders is dan hobbymatig wat drinkbaars voor je maten produceren.




Dank voor de reactie.

Ik denk inderdaad dat ik op dit moment nog niet de ervaring en capaciteiten heb om alleen te gaan brouwen. Ik zou dan ook graag in het begin met iemand samenwerken die mij veel bij kan leren. 65.000 is qua investering niet haalbaar, dan heb ik misschien te hoog ingezet. Stel dat ik het bij 2 soorten hou en 2x per maand met een brouwketel van 200l brouw dan zou ik dus ook toekomen? Mits ik dan dus 4 gisttanks heb en idealiter misschien 5 om af en toe iets uit te proberen? Dan zak ik wellicht ietwat qua investering?

Barbier

Citaat van: Fractus op 24-03-2023  15:36 uMisschien een mooie tussenstap: ga huurbrouwen bij een brouwer die jouw kleinere volumes kunt brouwen. Je hoeft niet te investeren in een eigen brouwerij, maar je mag wel meebrouwen en op die manier ook ervaring opdoen. Daarnaast kun je leunen op de ervaring van de brouwmeester voor dingen waar je nog niet zo vertrouwd mee bent. Als je dan een aantal keer gebrouwen hebt, je hebt een redelijk stabiele afzetmarkt en er vertrouwen in dat je de investering terug kunt verdienen, kun je altijd nog je eigen brouwerij starten  :brouwen:

Dank voor de reactie,

Hier heb ik inderdaad over nagedacht, maar dan voelt het toch iets minder als eigen gebrouwen bier. En rond maart volgend jaar bestaan we 10 jaar en dan zou ik wel graag een jubileumbier willen serveren. De "brouwerij" komt waarschijnlijk ook bij ons pand, dus het is dan ook een visitekaartje voor de gasten.

Bvk1983

Mijn advies: neem de adviezen aan die hier gegeven worden.

Ik denk dat je een te romantisch beeld van een eigen brouwerij hebt. Er is een goede reden dat maar enkelen de stap van hobbymatig naar professioneel maken en als ik het goed lees heb je zelfs in die eerste fase maar beperkt ervaring.

Huurbrouwen is een hele goede optie. Het is jullie recept, jullie bier, eventueel door jullie gebrouwen. Het is alleen niet jullie apparatuur.

Je kunt zo zonder grote investering kijken of je verwachte afzet klopt. Loopt dat goed, laat je dan goed adviseren en ga dan pas kijken naar een eigen brouwerij.

Barbier

Citaat van: Jacques op 24-03-2023  16:21 uHoe groot de brouwinstallatie moet worden, is afhankelijk van heel veel factoren. Belangrijk is de ruimte die je beschikbaar hebt voor de vergistingsvaten. Hoe groot de brouwinstallatie is afhankelijk hoe vaak je wilt (laten) brouwen. Het uurloon van de brouwer is je grootste kostenpost. Het kan qua kosten interessant zijn om niet vaak te brouwen, maar wel een grotere batch per keer.
Nee. Door alles op vat te zetten heb je geen bottelarij of blikkenvuller nodig. Een vullijn voor vaten neemt weinig ruimte in. Bijkomend voordeel is dat je minder snel last hebt van oxidatie.
Door vaker te brouwen met een installatie zul je een beter bier krijgen, maar dat betekent niet dat je eerste bier een fiasco hoeft te worden. Het een en ander ligt ook aan degene die bij jullie gaat brouwen.
 
Dank voor de reactie,

Plaats is niet per se een probleem, daarvoor hebben we nog meerdere opties. Denk eerder het budget, ik had zelf tussen de 20.000 en 25.000 ingecalculeerd. Het liefst maak ik inderdaad een vrij grote batch. 1 à 2 brouwdagen per week is echt het maximum. Maar dan kom je natuurlijk automatisch in een duurder segment, dus daar moet ik nog een middenweg in vinden. Eerste keer zal zeker niet perfect zijn, maar als klanten het bier weg gaan schudden dan is het natuurlijk niet verkoopbaar. Is het een idee om met kleine batches van 20 liter te oefenen? Of krijg je toch grote smaakverschillen als je hetzelfde recept gaat opschalen?

seed7

Citaat van: Barbier op 24-03-2023  19:23 uDenk eerder het budget, ik had zelf tussen de 20.000 en 25.000 ingecalculeerd.

Een complete brouwerij kost je ongeveer een ton (iedereen kan het 'goedkoper' maar houdt een meer dan lege knip over). Het is (veel) meer dan een maischvat en nog een paar ketels. De bieruitstoot van de brouwerij maakt daarbij niet heel veel uit tussen de ~500 en 2000l. De kosten zitten niet in de RVS vaten, maar in de periferie. Pompen, slangen, koppelingen, besturing, afvulapparatuur (ook voor fusten of tap_tanks), veiligheidsvoorzieningen, nutsaansluitingen, zonnepanelen, koelapparatuur, voedselveilige ruimteinrichting etc.

Als je een cafe hebt en je hebt werkzame uren over (een brouwsel kost je twee en een halve werkdag), doen. Het is de beste manier om er een paar centen aan over te houden. Beperk je tot een enkel (wissel) bier.

ingo

beun

Citaat van: Barbier op 24-03-2023  18:42 uDank voor de reactie,

Hier heb ik inderdaad over nagedacht, maar dan voelt het toch iets minder als eigen gebrouwen bier. En rond maart volgend jaar bestaan we 10 jaar en dan zou ik wel graag een jubileumbier willen serveren. De "brouwerij" komt waarschijnlijk ook bij ons pand, dus het is dan ook een visitekaartje voor de gasten.

Een agp aanvragen kost tijd...veel tijd als het tegenzit. Dan is een jaar om een brouwerij te financieren, op te bouwen en dan natuurlijk nog een bier brouwen redelijk krap. Zal een hele opgave worden...

Jacques

Citaat van: Barbier op 24-03-2023  19:23 uIs het een idee om met kleine batches van 20 liter te oefenen? Of krijg je toch grote smaakverschillen als je hetzelfde recept gaat opschalen?

Oefenen op kleine schaal is natuurlijk altijd goed. Maar houd er wel rekening mee dat je altijd met een andere installatie brouwt als je opschaalt. De smaak van je uiteindelijke bier wordt door heel veel factoren bepaald. Je installatie is een belangrijke.
 

CeesM

Citaat van: Barbier op 24-03-2023  19:23 uIs het een idee om met kleine batches van 20 liter te oefenen? Of krijg je toch grote smaakverschillen als je hetzelfde recept gaat opschalen?
Is het voor 20 liter wel de moeite waard om aan alle eisen te voldoen om het bier tegen betaling (verkopen) te schenken?

De Hopman

Citaat van: Barbier op 24-03-2023  19:23 uIs het een idee om met kleine batches van 20 liter te oefenen? Of krijg je toch grote smaakverschillen als je hetzelfde recept gaat opschalen?

Ja, zeker! Een grotere installatie is altijd anders dan een kleine, maar er komt zoveel meer bij brouwen kijken dan een recept verzinnen en een beetje gaan maischen. Kleine batches zijn ideaal om het proces van brouwen te leren kennen en om alle aspecten uit te proberen. Schroten, waterbewerking, invloed van gist, etc.
Daarnaast is het ook gewoon een erg leuke hobby.
Het klinkt heel leuk om een brouwerij te starten, en ik denk dat menig hobbybrouwer na een goed gelukt biertje wel eens droomt om zijn bier in een café te schenken of bij de slijter op het schap te zien staan, maar zodra je serieus geld voor je bier gaat vragen moet je ook de zekerheid hebben dat je iets goeds schenkt. Én dat het bier de volgende keer dat je gasten hem bestellen net zo smaakt als de maand ervoor. Dat kost serieus ervaring.
Je hebt natuurlijk het voordeel van een café, dus een afzetmarkt heb je al wel, maar ik denk dat een jaar om alles te realiseren erg krap is, zeker gezien de schaal en het budget.

Je zou kunnen beginnen met een eenvoudige Brewmonk of vergelijkbaar voor 30 liter. Het proces leren kennen en ervaring opdoen. Mocht het smaken kun je je gasten mooi als testpanel gebruiken.
Vervolgens opschalen naar 100 liter, dat is wel betaalbaar denk ik. Gewoon elke week een dagje inplannen, lekker brouwen, en steeds een wisselbier op tap (als het te zuipen is tenminste). Als dat goed aanslaat, kun je altijd nog opschalen naar een serieuze brouwerij.

hansHalberstadt

Je hebt helemaal geen installatie nodig van 65000 euro. ik kan 60 liter brouwen met een installatie van nog geen 1000 euro. Als je elke week hetzelfde bier brouwt dan heb je met 4 of 5 brouwsels en de nodige basis-ervaring wel een stabiel bier. Ik ken iemand die 500 liter brouwt commercieel in zijn kelder inclusief accijns goederenplaats. Idem voor een andere collega die een apart huisje in de tuin heeft ingericht voor ik meen 100 liter op dezelfde manier. Dus het kan gewoon voor een haalbaar budget. Maar dan heb je niet zo'n blingbling standaard opstelling van 65000 euro.     

De Hopman

Citaat van: hansHalberstadt op 25-03-2023  07:34 uJe hebt helemaal geen installatie nodig van 65000 euro. ik kan 60 liter brouwen met een installatie van nog geen 1000 euro. Als je elke week hetzelfde bier brouwt dan heb je met 4 of 5 brouwsels en de nodige basis-ervaring wel een stabiel bier. Ik ken iemand die 500 liter brouwt commercieel in zijn kelder inclusief accijns goederenplaats. Idem voor een andere collega die een apart huisje in de tuin heeft ingericht voor ik meen 100 liter op dezelfde manier. Dus het kan gewoon voor een haalbaar budget. Maar dan heb je niet zo'n blingbling standaard opstelling van 65000 euro.

Het kan natuurlijk zeker goedkoper als je een beetje rond gaat kijken en zelf gaat knutselen, maar die installatie van 65.000 is vooral om een beetje een idee te geven aan welke bedragen je ongeveer moet denken. Dat mensen niet denken dat je er met 2000,- bent.
Nou heeft de topicstarter een budget van 25.000,-, al een stukje hoger dan verwacht, en misschien kun je daar best een eind mee komen als je creatief bent.

60 liter is natuurlijk totaal niet vergelijkbaar met 500 liter, dus die vergelijking is niet echt nuttig. Weet je toevallig hoe de opstelling van die kennis eruit ziet, en wat dat gekost heeft?

hansHalberstadt

Citaat van: De Hopman op 25-03-2023  08:08 u60 liter is natuurlijk totaal niet vergelijkbaar met 500 liter, dus die vergelijking is niet echt nuttig. Weet je toevallig hoe de opstelling van die kennis eruit ziet, en wat dat gekost heeft?

Niet precies wat het gekost heeft, maar hij heeft het samengesteld uit goedkope 2e hands spullen en wat laswerk gedaan. Als je zoekt op rvs ketel 200 liter 2dehands dan is er heel veel goedkoop spul te koop.

hansHalberstadt


De Hopman


De Hopman

Maar goed, wat het precies gaat kosten is lastig te zeggen. De verschillen in installaties zijn erg groot, en als je 2ehands iets moois kunt vinden scheelt dat een stuk. Maar de belangrijkste boodschap is hier denk ik dat het aan te raden is om eerst genoeg ervaring op te doen. Wanneer je een goed en stabiel bier kunt brouwen wat ook goed in de smaak valt op bijvoorbeeld wedstrijden, dan kun je gaan opschalen.
En de andere belangrijke boodschap is dat dit soort zaken altijd meer kost dan je van tevoren denkt, zowel in geld als tijd.

pivo

Misschien hetzelfde wat ik heb, deze hoeveelheden zijn geen probleem .
De kosten vrij laag.
Ziet er mooi uit.
voordeel ,weinig werk en ik laat het bier in de tanks zitten en tap rechtstreeks uit het vat.
Geen gedoe met vaten ,of flessen vullen.
altijd gekoeld.
als je even zoekt zie je een foto van mijn installatie op dit forum.

hansHalberstadt

Citaat van: De Hopman op 25-03-2023  08:38 uReken je die 7500,- verzendkosten ook nog even mee  ;D
Het ging om gevoel voor verhouding van volumes versus kosten, niet om het ding te bestellen in China.

hansHalberstadt

Citaat van: pivo op 25-03-2023  09:01 uals je even zoekt zie je een foto van mijn installatie op dit forum.
Deze?
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?msg=656181

Barbier

Dank voor alle reacties

Ik wil het brouwen zelf zeker niet onderschatten dus als ik alle reacties lees is het verstandig om misschien iets kleiner te beginnen en pas op te schalen als het bier in de smaak valt. Ik dacht dat ik kleine batches wel per fles zou kunnen verkopen voor de liefhebber om te proberen. Maar dan moet je natuurlijk alsnog aan alle regels voldoen dus daar moet ik mij dan toch nog even in verdiepen. Nadeel vind ik wel dat als ik bijvoorbeeld met 50 liter per batch zou werken en ik wil 200 liter per maand om te starten dan moet ik 4 keer brouwen voor 1 soort (dat gaat nog) maar dan heb ik ook 4 vergistingstanks nodig en in het begin misschien best wel wat smaakverschil per batch. En wil ik nog een soort kom je al meteen op 8 keer brouwen.

Barbier

Citaat van: pivo op 25-03-2023  09:01 uMisschien hetzelfde wat ik heb, deze hoeveelheden zijn geen probleem .
De kosten vrij laag.
Ziet er mooi uit.
voordeel ,weinig werk en ik laat het bier in de tanks zitten en tap rechtstreeks uit het vat.
Geen gedoe met vaten ,of flessen vullen.
altijd gekoeld.
als je even zoekt zie je een foto van mijn installatie op dit forum.

Ziet er heel goed uit. Hoeveel liter kun je max per keer brouwen? En hoeveel kost zo'n opstelling ongeveer als dat ik vragen mag? Misschien ook nog een tip over waar ik op moet zoeken om een vergelijkbare opstelling te kopen?

hansHalberstadt

Citaat van: Barbier op 25-03-2023  10:29 u4 keer brouwen voor 1 soort (dat gaat nog) maar dan heb ik ook 4 vergistingstanks nodig en in het begin misschien best wel wat smaakverschil per batch. En wil ik nog een soort kom je al meteen op 8 keer brouwen.
Als je kijkt naar brouwerijen dan zie je dat het grootste deel van de ruimte ingenomen wordt door gistingstanks. Je kunt elke dag brouwen, maar jet gisten duurt 2-3 weken. Dus inderdaad meer tegelijk brouwen of meer gistingstanks. En als je nog niet zoveel ervaring hebt eerst veel thuis brouwen totdat je in staat bent om constante kwaliteit te leveren. Brouw maar eens 5 x hetzelfde bier.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.