Pilsner recept

Gestart door Ruvo, 11-03-2023 23:47 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ruvo

Goedendag ik heb een pilsnerrecept van Bakkies dat ik graag wil maken, alles duidelijk in het recept behalve de tijden voor het toevoegen van het hop het staat beschreven als volgt:
Hop
40 g  Saaz  3%  FWH
34 g  Hallentau Perle 6% 75 min
47 g  Hallentau Hersbrucker       2,5% 60 min
42 g  Hallentau Hersbrucker       2,5% 10 min

Mijn vraag is of iemand me kan vertellen of ik de tijden van boven naar onder moet aanhouden, dus direct de Saaz en na 75 min de 34g hallentau Perle, of precies andersom dus eerst de 42g Hallentau Hersbrucker   na 10 min toevoegen en de 47 g Hallentau Hersbrucker   na 60 min toevoegen? of wordt hier bedoeld de totale tijd dus totaal 10 min voor 42 g, 60 min voor de 47g enz.

CeesM

Wat is de kooktijd van je recept?
40 g  Saaz  3%  FWH begin koken
34 g  Hallentau Perle 6% 75 min voor einde koken
47 g  Hallentau Hersbrucker         2,5% 60 min voor einde koken
42 g  Hallentau Hersbrucker         2,5% 10 min voor einde koken

Zoals jij beschrijft krijg je een enorme lange kooktijd. Dan hou je geen wort meer over.

Goldin

Het is even afhankelijk van je kooktijd, maar de aanname dat die 75 min is moet je het als volgt lezen:

Fwh: na het spoelen voeg je dit toe.
Als het wort kookt beginnen de 75 minuten, dan voeg je dus zodra je wort kookt de Perle toe.

Na 15 minuten (60 min resterende kooktijd) voeg je de Hersbrucker   toe. 50 min later (10 min resterende kooktijd) de rest. Dan laat je het totaal nog 10 min koken en dan ben je klaar met de kook en kan je gaan koelen.

Ruvo

Citaat van: CeesM op 12-03-2023  00:16 uWat is de kooktijd van je recept?
40 g  Saaz  3%  FWH begin koken
34 g  Hallentau Perle 6% 75 min voor einde koken
47 g  Hallentau Hersbrucker          2,5% 60 min voor einde koken
42 g  Hallentau Hersbrucker          2,5% 10 min voor einde koken

Zoals jij beschrijft krijg je een enorme lange kooktijd. Dan hou je geen wort meer over.
Maischschema
10 min 55 °C
40 min 63 °C
30 min 73 °C
spoelen 76 °CDit is het maischschema wat erbij staat.

CeesM

Citaat van: Ruvo op 12-03-2023  10:38 uMaischschema
10 min 55 °C
40 min 63 °C
30 min 73 °C
spoelen 76 °CDit is het maischschema wat erbij staat.
Staat er dan nergens hoe lang het moet koken? :-\

Ruvo

Citaat van: CeesM op 12-03-2023  13:09 uStaat er dan nergens hoe lang het moet koken? :-\
eze pils heb ik in april vorig jaar gebrouwen als 1e test met mijn herms. Dit is ook de reden waarom ik, in tegenstelling tot wat jullie van mij gewend zijn, met korrelgist heb vergist.  :verbergen:
    Voor mij was de doelstelling een lekker en stevig gehopte pils voor de zomer. Zo te zien prima gelukt.  :biersmile:

    Hierbij het recept van mijn winnende pils.

    Brouwer: Tsjerk Dijkstra
    Soort: Pils
    Start SG: 1047
    Eind SG: 1014
    kleur: 5 EBC
    Bitterheid: 26 IBU
    Schaal: 40 L

    Mout
    8,3 kg pilsmout 3 EBC (100%)

    Water
    37 L Maischwater
    18 L Spoelwater

    Maischschema
    10 min 55 °C
    40 min 63 °C
    30 min 73 °C
    spoelen 76 °C

    Hop
    40 g  Saaz  3%  FWH
    34 g  Hallentau Perle 6% 75 min
    47 g  Hallentau Hersbrucker     2,5% 60 min
    42 g  Hallentau Hersbrucker     2,5% 10 min

    Gist
    Saflager S-23 (2 zakjes) (is te weinig!)

    Hoofdvergisting 17 dagen 10 °C (tot 1016)
    Lagering 11 dagen 5 °C ( tot 1014)
    Gebotteld met 6 g/liter suiker.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.