Monte Cristo - Brouwerij Bosteels

Gestart door De Hopman, 21-02-2023 10:59 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

De Hopman

Afgelopen weekend heb ik een Monte Cristo gedronken van brouwerij Bosteels (Pauwel Kwak) en potdikkeme wat is die goed bevallen. Heerlijk zacht en complex, erg mooi.
Ik zou graag eens een poging willen wagen om iets te brouwen wat in deze richting komt, maar zit nog met wat gaten in mijn recept. Misschien zijn er brouwers die hier wat meer ervaring mee hebben of zelf ook eens een poging hebben gewaagd om dit bier te klonen, dus daarom dit topic.

Even wat verzamelde info over het bier:
Het is een donker en stevig bier, 11,5%, gerijpt op eikenhout met sherry.
Ingrediënten zijn: Water, gerstemout, tarwemout, 8% sherry, 6% wijn, suiker, hop, kruiden.

Volgens de verschillende biersites bevat het bier 4 verschillende moutsoorten:
"Aan de basis van zijn unieke smaak en kleur ligt een mix van vier mouten. Het fundament wordt gevormd door gerst en tarwe. Dankzij de toevoeging van gekaramelliseerde en gebrande mout krijgt Monte Cristo zijn mysterieuze diepbruine kleur met robijnrode tinten en gebalanceerde, volle smaak. Wie bewust proeft, ontwaart zelfs subtiele hazelnoot en chocoladetoetsen."

Ik denk zelf aan een basismout (munich?), met daarbij wat tarwe (niet teveel want het schuim valt tegen, maar als de volgorde van ingrediënten klopt meer dan 8%), en daarbij dus een caramout en mogelijk een gebrande mout (chocolademout?).
Gezien de 'diepbruine kleur met robijnrode tinten' neig ik ernaar om carared te gebruiken als caramout. Logische gedachte, of...?
Verder een toevoeging van suiker. Gezien de rangorde van de ingrediënten verwacht ik een aandeel van minder dan 6% (komt na de wijn) dus ik zet 'm op 5%. Volgens het verhaal op horecasupport proeft je in het bier een 'vleugje kandij'. Of dat lichte of donkere wordt kan ik laten afhangen van de kleur die de mouten geven.

Qua hop heb ik eigenlijk nog te weinig ervaring om daar echt iets zinnigs over te zeggen. Ik zit te denken aan een subtiele hop als Saaz of Hallertau.

Verder zijn er kruiden toegevoegd, maar welke..?

Het rijpen op eikenhout wordt vooral een kwestie van experimenteren om de juiste hoeveelheid vanille te krijgen, maar dat krijg ik vast wel voor elkaar met wat split batches en wat proefsessies, heb er nu al zin in.  ;) Het aandeel sherry en wijn staat keurig vermeld, dus laat ik die 8% en 6% voor nu maar gewoon aanhouden.

Mochten mensen ideeën of toevoegingen hebben dan hoor ik het graag!

https://www.biernet.nl/bier/merken/monte-cristo
https://www.horecasupport.nl/merken/monte-cristo/het-verhaal-van-monte-cristo/
https://www.mitra.nl/product/monte-cristo-33cl
https://www.bierista.nl/monte-cristo

Chinook

Ik heb deze laatst ook geproefd. Wat mij opviel was inderdaad niet erg goed schuim en vooral heel erg zoet. Ik zou denken pale/pils mout, flink wat tarwe en minstens één karamelmout. Ik dacht een donkere als Special B en wellicht nog cara 120. Suiker zou ik zeggen donkere kandij. Kleurmout zou kunnen, maar daarvoor moet je het in een receptenapp zetten, maar met de bovenstaande ingrediënten is dat denk ik niet nodig op het eerste gezicht. Hop proefde ik niet veel, maar heb ik ook niet echt naar gezocht. De bitterheid zal ook wel vrij laag zijn, hooguit 20 IBU om mee te beginnen. Dat moet je misschien met meerdere iteraties en/of tetrahop proberen te bepalen. Het slechte schuim kan komen door een eiwitrust, hoge alcoholconcentraties en misschien het aandeel wijn aangezien dat niet de eiwitten van bier bijdraagt.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.