Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Berekening mout-stort  (gelezen 6341 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

oranjeboombiertje

  • Gast
Berekening mout-stort
« Gepost op: 28-06-2006 20:31 u »
Hallo brouwers,

Ik vraag me af of er een formule betsaat om de gewenste hoeveelheid mout te berekenen aan de hand van een gewenst alcohol percentage. zo heb bijvoorbeeld:

alcohol percentage 6,5%

- 0,5% hergisting op de fles.

- dus 6 / 0.131 = ± 45 + 1010 = begindichtheid 1055 is het te berekenen hoeveel mout nodig is voor deze dichtheid?

Met vriendelijke groeten,
wesley


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.780
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: berekening mout-stort
« Reactie #1 Gepost op: 28-06-2006 21:46 u »
Ja daar is uiteraard een formule voor. In BrouwHulp zit ook een dergelijke formule

Ik heb van horst zijn berekeningsmethode gekregen:

begin SG = eind SG + (Alco - (CO - 2.5) * 0.125) / 0.132
SG_Conc = (begin SG - 1000.7484) / 0.3779
Storting = ((SG_Conc * Volume * 0.1) / BZR) * 1000

Volume = Liters bier dat je wilt maken
Alco = %Alcohol dat je wilt bereiken
CO = ??   :verbergen:
begin SG = Geplande dichtheid
SG_Conc = Eind Dichtheid
Storting = Hoeveelheid te gebruiken mout


Hier staat een klein programmaatje dat deze berekening uit voert.

Ik heb de formule nog niet gecontroleerd, maar neem aan dat deze redelijk juist is. Welke formule BrouwHulp gebruikt weet ik zo even niet.

Groeten en gezondheid
Oscar


oranjeboombiertje

  • Gast
Re: berekening mout-stort
« Reactie #2 Gepost op: 29-06-2006 06:03 u »
hallo,

Dank hiervoor. Maar ik heb even zitten narekenen van brouwsels die ik al gemaakt heb maar het klopt niet. Misschien is mijn rendement niet goed berekend. Hoe doen jullie dat?

met vriendelijke groeten,
wesley

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.497
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: berekening mout-stort
« Reactie #3 Gepost op: 29-06-2006 08:53 u »
Wesley,

Ik gebruik de vuistregel: 1 kg mout op 10 liter = SG 1025.


Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: berekening mout-stort
« Reactie #4 Gepost op: 29-06-2006 09:30 u »
Beste Wesley,

Ik zou zeggen: gebruik de BrouwHulp of schaf ProMash aan. Beide programma's doen de berekeningen voor jou. BrouwHulp is een uitgebreide Excel of OpenOffice spreadsheet. Kijk voor de link in mijn handtekening onderaan dit bericht). OpenOffice is een uitstekend, gratis te downloaden officepakket (ook voor Linux te krijgen). ProMash moet je kopen en dat kan via internet (op http://www.promash.com).

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Berekening mout-stort
« Reactie #5 Gepost op: 29-06-2006 20:34 u »
hallo,

Ik denk dat ik met BrouwHulp wel een heel eind ga komen. Ik merk alleen wel dat mijn rendement verschilt per brouwsel als ik een reeds gebrouwen bier er in zet.


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.463
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Berekening mout-stort
« Reactie #6 Gepost op: 04-07-2006 11:04 u »
Mijn rendementen variėren ook van 65% tot 77%. Onverklaarbaar maar waar. De enige verklaring is dat ik een knoeier ben. Je kunt dus het beste altijd een beetje ruim beginnen, verdunnen met water net voor de vergisting is altijd makkelijk dan heel lang koken of verzwaren met moutpoeder.

Tags: rekenen