Lagerprobleem

Gestart door JeroenCV, 12-06-2006 13:43 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

JeroenCV

Hoi,

Ik ben afgelopen weekend weg geweest. Ik heb mijn witbier net ervoor op lageren gezet, in een kamer met airco.

Door een klein foutje (de timer vergeten aan te zetten  :verbergen:) is de temperatuur opgelopen naar 28 graden in de kamer waar het bier staat. Kan dit kwaad voor het lageren?

Ik wou nu een keer goed lageren (na de mening van Adrie over mijn ruilbieren) maar kan ik het nu nog redden?

Oscar

Citaat van: JeroenCV op 12-06-2006  13:43 uDoor een klein foutje (de timer vergeten aan te zetten  :verbergen:) is de temperatuur opgelopen naar 28 graden in de kamer waar het bier staat. Kan dit kwaad voor het lageren?

Voor het lageren kan dit naar mijn idee geen kwaad...echter kun je bij 28°C niet meer van lageren spreken. Aangezien je bier met een bovengist is vergist is er niets aan de hand lijkt mij....

Citaat van: JeroenCV op 12-06-2006  13:43 umaar kan ik het nu nog redden?

Gewoon weer koelen naar de temperatuur van lagering. Echter bij een bovengist moet je lager temperatuur niet te laag doen omdat anders je
gist wel eens een "klap" kan krijgen, en dan moet je extra bottelgist toevoegen voor de navergisitng. Nu weet ik niet precies wat de kritieke
temperatuur is..maar koelkast temperatuur is te koud.

Groeten en gezondheid
Oscar

Adrie

Doe de koeling ook niet te vlug, maximaal drie graden per dag.

JeroenCV

Ik was oorspronkelijk van plan om te lageren bij 17-18 graden.  Als ik nu de temperatuur rustig laat dalen (door niet te hard de airco aan te zetten) kan het dus allemaal goed komen?

En hoe lang moet ik dan geen lageren? heeft de hoge temperatuur van afgelopen dagen daar nog invloed op?

Oscar

Lagering van een week zou voldoende moeten zijn...maar langer kan geen kwaad.....

Groeten en gezondheid
Oscar

JeroenCV

maar Adrie zei hier: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,4438.60.html

CiteerKijkend naar de brouw- en botteldatum zou ik zeggen: ga toch maar eens deugdelijk lageren

Daar heb ik ook maar een weekje gelagerd. Wat begrijp ik hier niet?


Adrie

Als er een week tussen brouw- en botteldatum zit, heb je helemaal niet gelagerd, maar vanuit de hoofdvergisting direct gebotteld, toch? Na de hoofdvergisting, dus als de vergisting bijna ten einde is, hevel je je jongbier over naar nieuwe mandflessen, zodat je het grootste deel van de gistkoek, koude trub en hopresten kwijt raakt. Dan begint het lageren. Deze doe je meestal wat koeler dan de hoofdvergisting en duurt een tot drie weken, afhankelijk van de zwaarte van het bier en het verloop van de vergisting. Als het bier helder begint te worden (hoeft niet kraakhelder) en er komt bijna geen koolzuur meer door het waterslot, dan is het tijd om te bottelen.

JeroenCV

Dat is precies wat ik met alle die brouwsels heb gedaan.

Na de hoofdvergisting, die (ik heb gemeten met SG) heel snel ging, heb ik overgeheveld. Dan ongeveer 1 a 2 weken gelagerd, tot het helder werd.

Adrie

Bij brouwsel 1 zat er volgens het etiket 4 dagen tussen het brouwen en het bottelen. Bij de eerste kun je dus niet van lageren spreken (of staat er een fout op het etiket?). Bij de Pale Ale 10 dagen. Bij welke temperaturen zijn deze bieren vergist en gelagerd?

JeroenCV

Inderdaad bij Brouwsel 1 staat een type foutje op het etiket...Dit heb ik bij het ONK al aangegeven. Dit had 29/03 moeten zijn.

De Pale Ale klopt 10 dagen.

Vergisting was bij 24 graden en lagering bij ongeveer 18


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.