Hoogezandster American Ale met Gozdawa gist

Gestart door MaartenM, 03-02-2023 19:40 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

MaartenM

Morgen weer een american red op het programma, deze keer met Gozdawa gist:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptHoogezandster American Red Ale
Kenmerk
Brouwdatum04.02.2023
BiertypeAmber-Red (american)
Aantal liters21
Gewenst begin SG1074 (8,1 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater31,3 liter
Maischdikte3,4 l/kg
Maischwater24,0 liter
Spoelwater7,3 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur85 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid61 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pale ale mout, zomer gerst79,4 %5,550 kg5 EBC
Munchener mout (CM)6,4 %0,450 kg24 EBC
Crystal malt6,4 %0,450 kg130 EBC
Dark crystal malt3,2 %0,227 kg300 EBC
Coffee Viking1,2 %0,085 kg500 EBC
Pale crystal mout3,2 %0,227 kg60 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Mosaic11,6 %40 gr60 minuten50 EBU
Cascade6,0 %20 gr10 minuten5 EBU
Mosaic11,6 %10 gr10 minuten5 EBU
Cascade6,0 %30 gr0 minuten0 EBU
Mosaic11,6 %30 gr0 minuten0 EBU

Opmerkingen-

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortGozdawa East Coast Conan 01
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking
Opmerkingen-

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
167°C60 minuten3,4 l/kg
278°C5 minuten3,4 l/kg

Opmerkingen-


Fractus

Dat wordt een flinke amber ale met ruim 8%, klinkt lekker  :beersmiley: Ben benieuwd hoe die uiteindelijk uitpakt qua balans tussen moutig- en zoetigheid, en de hop-aroma en -bitters, vind ik zelf het moeilijkst bij een amber ale.

MaartenM

Ik heb deze eerder gebrouwen met een andere gist en die beviel bijzonder goed, mede dankzij de hopkeuze

MaartenM

Hij zit in het vat, 21 L met 1.068 (16.7 Brix) met een refractometer en ook 1.068 volgens spindel. Ik ga de hoofdgisting bij 18 graden doen, daarna dryhoppen en temperatuur verhogen naar 22 graden.

MaartenM

De vergisting is intussen op 71% volgens de spindel. Ik heb de dode gist afgetapt en de dryhop toegevoegd. Nu de komende dagen met 1 graad per dag naar 22 graden brengen en daar de komende tijd houden tot hij uitgegist is

Fractus

Ik waardeer het erg dat je ons op de hoogte houdt Maarten, bedankt  :beersmiley:

MaartenM

Vandaag gebotteld met 3,75 g suiker per liter. Eind SG was 1.011 (gecorrigeerd van 8.9 Brix; iSpindel zei 1.000). Heerlijke hoparoma's

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.