Korrelgist vs vloeibare gist

Gestart door Kokkebil, 03-02-2023 14:23 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

middelaersch

Ook hier interessante lectuur over gist en 'pitching rates':

http://braukaiser.com/documents/Troester_NHC_2013_Step_Up_Your_Starter.pdf

Het is interessante, maar ook ingewikkelde materie. Zowel het bepalen van het 'aantal benodigde cellen', als het bepalen hoeveel cellen er uiteindelijk in een starter zitten is 'wazige materie' en geen exacte wetenschap. Zoveel deskundigen, zoveel meningen.

Mijn advies: op basis van informatie op internet en de bekende 'calculators' zoals hier genoemd gewoon ergens beginnen, en vervolgens je methode op basis van de resultaten steeds bijstellen totdat je tevreden bent. Ervaring opdoen, vallen en opstaan. Als je veilig begint, dus de hoeveelheid gist wat ruim aanhoudt, dan zal dat vallen wel meevallen  :beersmiley:

seed7

Citaat van: Schanulleke op 08-02-2023  11:21 uMisschien kan via dit forum een levendig ruilverkeer op gang komen. smile

Vertrouw jij er op dat de gisten die je uit mijn diepvries krijgt "schoon" zijn?

ingo

Schanulleke


hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 08-02-2023  17:22 uKlopt helemaal, ze rekenen in grammen en ronden vervolgens naar boven af in hele zakjes.

Dus als je 1.01 zakje nodig hebt dan zit je een factor 2 te hoog met afronding naar 2 zakjes.
Te veel gist kan een vlak bier opleveren, dus meer dan nodig is niet altijd beter.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 09-02-2023  19:09 uDus als je 1.01 zakje nodig hebt dan zit je een factor 2 te hoog met afronding naar 2 zakjes.
Te veel gist kan een vlak bier opleveren, dus meer dan nodig is niet altijd beter.

Helemaal waar. Maar (veel) te weinig gist heeft meer negatieve effecten dan te veel. Vooral stokkende vergistingen zijn een gevolg van het enten van te weinig gist.
Wyeast heeft een mooi overzicht van de gevolgen van te weinig en te veel gist. Zie https://wyeastlab.com/resource/professional-pitch-rate/

Uit deze link:

A low pitch rate can lead to:

    Excess levels of diacetyl
    Greater levels of diacetyl and 2,3 pentanedione (VDK component)
    Increase in higher/fusel alcohol formation
    Increase in ester formation
    Increase in volatile sulfur compounds
    High terminal gravities
    Stuck fermentations
    Increased risk of infection
    Intensifies or accentuates hoppy aroma

High pitch rates can lead to:

    Very low ester production
    Very fast fermentations
    Thin or lacking body/mouthfeel
    Autolysis (Yeasty flavors due to lysing of cells)
    Low yeast viability
    Low IBU levels
    Greater alcohol yield
    Higher yeast cell count
    Higher percentage of old cells in harvested slurry

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 09-02-2023  21:58 uHelemaal waar. Maar (veel) te weinig gist heeft meer negatieve effecten dan te veel.
Maar het blijft een foute keuze naar mijn idee om dan de brouwer, maar de mogelijkheid te ontnemen om dat zelf te bepalen. De software zou gewoon in grammen moeten rekenen en het aan de kennis en ervaring van de brouwer moeten overlaten hoe die dat dan afrond. Nu ontneemt de tool de brouwer de mogelijkheid om de noodzakelijke resolutie te kunnen gebruiken.
Dit doet me een beetje aan de zogenaamde slimme meedenk tactiek van windows denken die in bijna alle gevallen doet wat je nou net niet wilt. (zoals bv powerpoint die lijntje die je wilt trekken probeert naar voorkeurspunten te leiden waardoor de zaak scheef wordt en je dat feature ook niet uit kunt zetten)

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 09-02-2023  22:01 uMaar het blijft een foute keuze naar mijn idee om dan de brouwer, maar de mogelijkheid te ontnemen om dat zelf te bepalen. De software zou gewoon in grammen moeten rekenen en het aan de kennis en ervaring van de brouwer moten overlaten hoe die dat dan afrond. Nu ontneemt de tool de brouwer de mogelijkheid om de noodzakelijke resolutie te kunnen gebruiken.

Misschien is het handig als je eerst eens een blik op de calculator werpt voordat je reageert...
Het aantal grammen gist wordt namelijk heel precies berekend waarna aangegeven wordt hoeveel zakjes je nodig hebt. Het is altijd goed om met gezond verstand naar berekeningen te kijken en zelf een beoordeling te maken.

O ja, bij Powerpoint kun je het een en ander instellen, is soms even zoeken...

hans_nwk

Citaat van: Jacques op 09-02-2023  22:05 uHet aantal grammen gist wordt namelijk heel precies berekend waarna aangegeven wordt hoeveel zakjes je nodig hebt.
En dat wil niet zeggen dat je die zakjes er helemaal in moet gooien. Je moet ze wel kopen natuurlijk want halve zakjes krijg je niet.

Jacques

Citaat van: hans_nwk op 10-02-2023  16:21 uEn dat wil niet zeggen dat je die zakjes er helemaal in moet gooien. Je moet ze wel kopen natuurlijk want halve zakjes krijg je niet.

Klopt. Vandaar ook mijn opmerking.
Citaat van: Jacques op 09-02-2023  22:05 uHet is altijd goed om met gezond verstand naar berekeningen te kijken en zelf een beoordeling te maken.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.