Dunkelweizen

Gestart door vanderhoeve, 18-01-2023 16:26 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

vanderhoeve

Ik zit momenteel een beetje te stoeien voor een recept voor een dunkelweizen.

Welke moutsoorten zijn hier goed geschikt voor?
Heb nog wat restjes chocolademousse, caramouten en chocotarwemout liggen

Iemand tips?

vanderhoeve

Ik had nu hetvolgende recept


Dunkles weiss
Dunkles Weissbier

4.9% / 11.5 °P
Recept door
Van der hoeve

Volmout


Leendert's Ketel
76.7% efficiëntie

Batchvolume: 23 L
Kooktijd: 60 min


Maischwater: 12.08 L

Spoelwater: 19.18 L @ 90 °C
Totaal water: 31.26 L
Kookvolume: 27.5 L

SG voor koken: 1.036


Kenmerken
Begin SG: 1.046

Eind SG: 1.009

IBU (Tinseth): 20

BU/GU: 0.42

Kleur: 23 EBC


Maischen
Temp. inmaischen — 57.2 °C
Eiwitrust — 53 °C — 5 min

Beta-amylase — 64 °C — 60 min

Alfa-amylase — 72 °C — 30 min

Uitmaischen — 78 °C — 5 min


Mouten (3.86 kg)
2.16 kg (50.7%) — The Swaen Swaen Ale — Graan — 7.1 EBC
1.08 kg (25.4%) — The Swaen WhiteSwaen Classic — Graan — 3.9 EBC
350 g (8.2%) — Weyermann Caramunich II — Graan — 124 EBC
220 g (5.2%) — The Swaen Swaen Vienna — Graan — 10 EBC
50 g (1.2%) — Weyermann Chocolate Wheat — Graan — 1000 EBC
Overige (400 g)
400 g (9.4%) — Supermarkt Kristalsuiker — Suiker —
Hop (60 g)
15 g (9 IBU) — Brewer's Gold 4.7% — Koken — 60 min

15 g (4 IBU) — Hallertauer Hersbrucker  2.4% — Koken — 60 min

15 g (5 IBU) — Brewer's Gold 4.7% — Koken — 15 min

15 g (2 IBU) — Hallertauer Hersbrucker  2.4% — Koken — 15 min





Diversen
0.3 g — Epsom Salt (MgSO4) — Maischen

0.55 g — Gypsum (CaSO4) — Maischen

6 ml — Lactic Acid 80% — Maischen

0.3 g — Epsom Salt (MgSO4) — Spoelen

0.55 g — Gypsum (CaSO4) — Spoelen

3.301 ml — Lactic Acid 80% — Spoelen


Gist
2 pakje — Mangrove Jack's M20 Bavarian Wheat Yeast 72.5%
299 miljard gistcellen
1.13 miljoen cellen / ml / °P

Vergisten
Hoofdvergisting — 18 °C — 0 dagen

Navergisting — 18 °C — 25 dagen


oneman

Ik zou Münchner mout gebruiken in plaats van Ale mout, da's toch iets meer Duits ;D Maar bovenal geen suiker! Hier sind Sie Reinheitsgebot pflichtig! :police: Mag ook donkerder; 25 EBC is meer een Bernsteinweizen, beter iets tussen 40 en 45 EBC.

Ik heb enige tijd geleden een recept opgeduikeld/geknutseld, dat ik helaas nog niet gebrouwen heb dus garantie tot aan de deur, maar misschien ter inspiratie:
  • 24.4% The Swaen Swaen Munich Dark 20 EBC
  • 24.4% The Swaen Swaen Wheat Classic 3.9 EBC
  • 24.4% The Swaen Swaen Wheat Dark 20 EBC
  • 18.3% The Swaen GoldSwaen Hell 25 EBC
  • 6.1% The Swaen Goldswaen Wheat Dark 175 EBC
  • 2.3% The Swaen BlackSwaen Chocolate W 900 EBC

  • 12 IBU Hallertau Magnum — 60 min
  • 2 IBU Perle — 5 min[\li]
oneman

vanderhoeve

Is de suiker niet goed voor de doordrinkbaarheid? Heb nog wel een kilootje munich Light liggen
Chocomout ook nog wel, kan er wel een beetje mee schuiven ja ;D  bedankt

seed7

Dunkelweizen:

55% tarwemout
45% Muenchnermout (I of II)

10-12 IBU laag alfazuur hop. Spalter splat, Tettnang, Hallertau Mittelfrueh, Strisslesplat oid.

ingo

Snelbier

Citaat van: vanderhoeve op 18-01-2023  21:06 uIs de suiker niet goed voor de doordrinkbaarheid? .....
Ja.  Maar als je recept klopt (SG-end 1.009?) heb je geen 'vol' bier, dus voldoende doordrinkbaar..
Mocht je toch naar de suikerpot willen grijpen: laat je niet weerhouden door een middeleeuws wetje  >:D
Jouw bier, jouw brouwsel. Heerlijk, dat thuisbrouwen. Proost, Snelbier

vanderhoeve

Hoeveel procent tarwemout is gebruikelijk voor een weizen?

tdp

Citaat van: vanderhoeve op 19-01-2023  09:16 uHoeveel procent tarwemout is gebruikelijk voor een weizen?

50%+. Anders is het technisch gezien geen Weizen. (Ja, de stijlpolitie is streng wanneer het op Duitse bieren aankomt  :police:) En zoals aangegeven, suiker is uit den boze in een Weizen. Dat is als een Italiaan vertellen dat dat je ham in een pasta doet... ;)


vanderhoeve

Als je zoveel tarwemout toevoegt kom je uiteindelijk toch op een veel hoger eind sg?
Of past dat juist goed bij een dunkelweizen?

Snelbier

Citaat van: vanderhoeve op 19-01-2023  15:43 uAls je zoveel tarwemout toevoegt kom je uiteindelijk toch op een veel hoger eind sg?
Of past dat juist goed bij een dunkelweizen?
Maakt voor begin-SG weinig uit. Het zijn procenten, dus meer tarwe komt in mindering op andere mout  ;)
Proost, Snelbier

vanderhoeve

Ik bedoelde eigenlijk meer de eind sg, maar heb het recept een beetje aangepast dat die ongeveer op 1.014 uit moet komen.
Morgen maar even een poging wagen ;D

vanderhoeve

Ik zit nog even te puzzelen in de brewfather app, misschien kan iemand me helpen.
Ik wil van de maischstap van 45 graden naar 63 graden verhogen door middel van kokend water toevoegen. Kan je dat instellen zodat die dat berekend hoeveel kokend water je moet toevoegen?

Maischen
Temp. inmaischen — 47.1 °C
Temperatuur — 44 °C — 15 min

Infusie — 63 °C — 40 min

Temperatuur — 70 °C — 20 min

Zo heb ik hem nu ingevuld, zit ik in de juiste richting?

oneman

Citaat van: vanderhoeve op 20-01-2023  20:58 uIk wil van de maischstap van 45 graden naar 63 graden verhogen door middel van kokend water toevoegen.
Voor zover ik weet kan dat niet met Brewfather. Brewersfriend heeft daar een calculator voor.

oneman

seed7

Citaat van: vanderhoeve op 18-01-2023  21:06 uIs de suiker niet goed voor de doordrinkbaarheid?
Citaat van: vanderhoeve op 20-01-2023  20:22 uheb het recept een beetje aangepast dat die ongeveer op 1.014

Weizengisten gaan redelijk diep en leveren dus een goed doordrinkbaar bier op, SG 1.007 - 1.009. Het mondgevoel komt van de tarwe, je hoeft daarvoor niet op een hoger eind SG te mikken.

ingo

vanderhoeve

Okey super,
Ik heb hem vandaag gebrouwen, dus ik ben benieuwd hoe die word.

Bedankt voor de tips ;D

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.