Orval

Gestart door Schanulleke, 02-01-2023 21:51 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Schanulleke

Wat is jullie ervaring met Orval? Ik vind het niet meer wat het geweest is. Vorig jaar ben ik in Orval geweest en 10 flesjes gescoord. Thuis heb ik er een paar soldaat gemaakt en ik vond het tamelijk karakterloos, bijna geen Brett meer aanwezig. Toen zei een kennis: "Ja, maar je moet het een tijdje laten staan". Nu een jaar later vind er nog steeds geen moer aan. Is er iets veranderd? Gepasteuriseerd?

In Orval heb ik ook een Orval Groen kunnen proeven. Die vond ik wel goed: een mooie fruitige bitterheid met de Brett duidelijk aanwezig. Maar ja, die kun je nergens kopen.

Jacques

Ook mijn ervaring is dat de laatste tijd Orval minder uitgesproken is dan in het verleden...
Ik herken jouw ervaring dus. Wat er precies veranderd is weet ik niet, maar wel weet ik dat iemand anders de roerstok hanteert.

tdp

Hij stond bij mij ook altijd in de top 3, maar niet meer, om dezelfde redenen. Reden temeer om deze maar eens zelf proberen te brouwen :)

hb-lot

Grappig, ik constateerde laatst exact hetzelfde, maar deed het verder af. Als totale amateur heb ik er verder niet bij stil gestaan dat het misschien wel niet aan mij zou kunnen liggen :-)

Ook is de laatste 2-4 jaar (oid) de verkrijgbaarheid enorm toegenomen (dit was overigens volgens mij wel al voor de smaak verandering), dus zou het misschien ook te maken kunnen hebben met een proces verandering als gevolg van schaalvergroting?

HarryL

Hmm, ik ben nu wel benieuwd, kon altijd wel genieten van Orval.
Ik zal hem binnenkort eens meenemen.

Edsalute

Anderhalf jaar geleden ook weer een Orval gekocht, was niet zo lekker als ik mij herinner, dacht dat het weer eens aan mij lag (heb niet zo'n goede reuk=smaak) heb er nog 1 liggen van 2017/18 dacht ik, ga eens een vergelijkend waren onderzoek doen.

Kokkebil

Ik heb deze vraag gesteld een een echte bierspecialist, die een biercafe runt.
Toevallig weet ik dat Orval een van zijn favoriete bieren is, misschien weet hij meer.

Kokkebil

Hierbij de reactie:
"Ik heb deze ervaring niet. Brett is wel degelijk aanwezig. Ik begrijp de klacht dus ook niet zo goed.
Het is wel zo dat Orval en snelle smaakevolutie doormaakt. Dat is afhankelijk van de manier van opslaan: - - -warm of koud (15 gradenis optimaal, maar veel kouder stopt de grote veranderingen in het bier) en
-een donkere opslag".


Jacques

Citaat van: Kokkebil op 04-01-2023  11:56 uHierbij de reactie:
"Ik heb deze ervaring niet. Brett is wel degelijk aanwezig. Ik begrijp de klacht dus ook niet zo goed.
Het is wel zo dat Orval en snelle smaakevolutie doormaakt. Dat is afhankelijk van de manier van opslaan: - - -warm of koud (15 gradenis optimaal, maar veel kouder stopt de grote veranderingen in het bier) en
-een donkere opslag".

Er zit inderdaad nog een Brett in het bier, maar de smaakinvloed daarvan is kleiner dan in het verleden.
Het zou kunnen dat het bier korter in de opslagruimte van de brouwerij verblijft. Die opslagruimte had een temperatuur van 15°C toen ik de brouwerij bezocht.

Eric v B

Citaat van: tdp op 03-01-2023  10:53 uHij stond bij mij ook altijd in de top 3, maar niet meer, om dezelfde redenen. Reden temeer om deze maar eens zelf proberen te brouwen :)

Ik heb eens een Farmhouse Ale gebrouwen met WLP670 gist. Hierin proefde ik de Orval smaak. Of dit ook echt de Orval-gist  is, weet ik niet.

Spyro

Citaat van: Jacques op 02-01-2023  22:15 uOok mijn ervaring is dat de laatste tijd Orval minder uitgesproken is dan in het verleden...
Ik herken jouw ervaring dus. Wat er precies veranderd is weet ik niet, maar wel weet ik dat iemand anders de roerstok hanteert.
Heb deze namiddag een "nieuwjaarsbezoekje" gedaan bij mijn zwager, die heeft wegens suikerziekte niet veel keuze aan soorten bier, van de dokter mag ie wel eens af en toe een Orval drinken, wat we dan ook samen gedaan hebben, en inderdaad, die was niet meer zo uitgesproken "brett" dan een poos geleden, dus moet er wel iets veranderd zijn aan het soort Brett of hun werkwijze....  ::)

Gielus

Na het lezen van dit topic zelf ook weer eens een flesje gehaald. En zowaar het brett karakter was minder dan ik me herinner. Meestal waren ze na 6 maanden het best en zat de brett er lekker in.

Ik heb er even over nagedacht en ik kan twee mogelijke oorzaken bedenken. Ten eerste zijn de graanprijzen enorm gestegen door gebeurtenissen in de wereld. Wellicht heeft Orval een manier gevonden om een deel van de stort te vervangen met een andere vorm van vergistbare ingrediënten (mais-siroop, glucose oid) waardoor er minder zetmeel en  andere stoffen in het eindproduct zitten waar brett lekker op gaat.

Voor hergisting op fles is warmte nodig. De energieprijzen zijn hoog, dus wellicht heeft Orval besloten om een graadje koeler of korter te hergisten. En heeft dat het effect op de smaak.

Iemand andere ideeën?

ramon86

Contact opnemen met Arvid Bergström is wellicht ook een goed idee, een autoriteit op het gebied van Orval.

hb-lot

Citaat van: Gielus op 10-01-2023  07:59 uIemand andere ideeën?
Zoals hierboven geopperd, zie deze de afgelopen jaren steeds vaker in kroegen op de bierkaart. Dus mogelijk aanpassing proces ivm schaalvergroting?

Bijv. @Jacques suggereerde hierboven dat het zou kunnen dat het korter in de opslagruimte staat. Als die ruimte beperkt is, kan dat dus een gevolg van schaalvergroting zijn.

jooprules

Ik zal er binnenkort weer eens een proeven. Vraagje: heeft dit nog gevolgen voor het gebruik van Orval depots om bieren met Brett-karakter te creëren?

Gielus

Citaat van: jooprules op 10-01-2023  16:45 uIk zal er binnenkort weer eens een proeven. Vraagje: heeft dit nog gevolgen voor het gebruik van Orval depots om bieren met Brett-karakter te creëren?

Een heel klein beetje Brett zal altijd heel veel Brett worden onder de juiste omstandigheden en met genoeg voedingsstoffen

Jacques

Citaat van: Gielus op 10-01-2023  07:59 uVoor hergisting op fles is warmte nodig. De energieprijzen zijn hoog, dus wellicht heeft Orval besloten om een graadje koeler of korter te hergisten. En heeft dat het effect op de smaak.

Ik heb het genoegen gehad in het verleden brouwerij van Orval twee keer te mogen bezoeken. Bij Orval vinden zowel de hoofdgisting, nagisting en hergisting bij 15°C plaats. Koeler dan 15°C is onwaarschijnlijk omdat dit langere vergistingstijd betekent.
 

Orangeloo

Citaat van: Jacques op 10-01-2023  21:34 uIk heb het genoegen gehad in het verleden brouwerij van Orval twee keer te mogen bezoeken. Bij Orval vinden zowel de hoofdgisting, nagisting en hergisting bij 15°C plaats. Koeler van 15°C is onwaarschijnlijk omdat dit langere vergistingstijd betekent.
 

Ik heb in het verleden wel eens een Orval kloon gebrouwen.

Ik had toen voor de hoofdgisting de S-04 gebruikt.

Weet jij of is er bekend welke gist er gebruikt wordt bij Orval voor de hoofdgisting?

Jacques

Citaat van: Orangeloo op 11-01-2023  23:31 uIk had toen voor de hoofdgisting de S-04 gebruikt.

Weet jij of is er bekend welke gist er gebruikt wordt bij Orval voor de hoofdgisting?

Ik heb begrepen dat een Engelse gist wordt gebruikt. Met de S-04 zit je denk ik in de goede richting.
De Brett wordt gegeven tijdens de nagisting tegelijk met het koudhoppen. Voor de hergisting op de fles wordt weer de gist van de hoofdgisting gebruikt.

Mijn laatste bezoek was alweer een aantal jaar geleden. Het kan zijn dat er wat veranderd is...

Captain Hatteras

Citaat van: Orangeloo op 11-01-2023  23:31 uIk heb in het verleden wel eens een Orval kloon gebrouwen.

Ik had toen voor de hoofdgisting de S-04 gebruikt.

Weet jij of is er bekend welke gist er gebruikt wordt bij Orval voor de hoofdgisting?

WLP510 zou het zelfde gist zijn als Orval gebruikt voor de hoofdvergisting (zie: https://goldsteam.com/white-labs-Wyeast-strain-origin-equivalent-chart/)

Wat betreft smaak van Orval zou het niet kunnen zijn dat onze smaak pupillen de smaak van brett wat meer gewend zijn geraakt in de loop van de tijd? Zal binnen kort er weer een open trekken maar betwijfel of ik zelf genoeg ervaring heb om echt verschil met afgelopen jaren te proeven.

PDGRRR

Citaat van: Captain Hatteras op 12-01-2023  13:10 uWat betreft smaak van Orval zou het niet kunnen zijn dat onze smaak pupillen de smaak van brett wat meer gewend zijn geraakt in de loop van de tijd?

Daar moest ik ook aan denken. Vanwege een paar tegenvallende ervaringen, liep ik voorheen met een wijde boog om zure bieren heen, maar tegenwoordig lust ik ze best en het lijkt er op dat mijn drempel voor zuur de laatste tijd wat hoger is komen liggen.

Jacques

Citaat van: Captain Hatteras op 12-01-2023  13:10 uWat betreft smaak van Orval zou het niet kunnen zijn dat onze smaakpapillen de smaak van brett wat meer gewend zijn geraakt in de loop van de tijd?

Mijn smaakpapillen zijn al heel lang gewend aan Brett. Dat is niet de oorzaak waarom Orval een minder uitgesproken smaak heeft. Het is een bier dat mijn vrouw in het verleden regelmatig dronk, ook ervaart de smaakverandering.
 

Schanulleke

Citaat van: Captain Hatteras op 12-01-2023  13:10 uWLP510 zou het zelfde gist zijn als Orval gebruikt voor de hoofdvergisting

Een tijdje terug heb ik een topic gestart "Herkomst gisten" met daarbij een pdf met een soort gist-stamboom. De Orval gist staat daar genoemd als DBVPG6695. Deze gist staat in een groep met "koude-tolerante" gisten. Dat kan ook wel kloppen, gezien het feit dat bij Orval de hoofdgisting bij 15 graden plaatsvindt. Je kan in deze stamboom ook zien dat deze gist niet heel erg verwant is aan de WLP510. Dus het lijkt mij niet dat WLP510 de Orval-gist is.

Jacques

Net weer een Orval gedronken. Deze smaakte mij beter dan het flesje dat ik een aantal weken geleden gedronken had. Het bier was bitterder en ook de Brett was duidelijker aanwezig.

Orangeloo

Ik denk dat ik niemand moet uitleggen dat de leeftijd van een Orval bepalend is voor de smaak.
Als je de bevoorrading van Orval in de winkels een beetje hebt gevolgd weet je dat de levering achter loopt. Met andere woorden, volgens mij, ze kunnen de vraag niet aan.

Ik denk dat dat het grootste probleem is. De Orval die nu in de winkels te koop is vaak nog te jong.  :brouwen:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.