Wat is jouw brouwvoornemen voor 2023?

Gestart door Jacques, 01-01-2023 17:19 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Bvk1983

Citaat van: Spyro op 08-01-2023  01:21 uAl een paar keer gedaan op 1 Bar, echt wel interessant, maar bottelen zal met een tegendrukvuller moeten en in combi met nog wat extra bottelsuiker en wat bottelgist om aan de gewenste CO2 te komen.

Het idee van bijvoorbeeld een iTap is toch juist dat je bottelt zonder extra toevoegingen zodra je bier in een keg of ander drukvat gecarboniseerd is?

Spyro

Citaat van: Bvk1983 op 08-01-2023  18:58 uHet idee van bijvoorbeeld een iTap is toch juist dat je bottelt zonder extra toevoegingen zodra je bier in een keg of ander drukvat gecarboniseerd is?
Als je op 1 Bar vergist en daarna op die druk je bier gaat lageren voor 2 à 3 weken op bijvoorbeeld 3 graden C. zit er in uw bier 2,9 CO2 volume. Mijn laatste drukvergisting was een "Duvelachtige" met de M41, als je weet dat een (echte) Duvel ongeveer 4 volume CO2 heeft dan moet die 2,9 volume naar omhoog met extra bottelsuiker/gist, of je moet bvb lageren op 4,5 graden bij 2 Bar druk, heb je evenveel CO2 dan met een combo van beiden, namelijk 4,01 volume CO2. In het eerste voorbeeld zal er dus volgens mijn berekening nog 2,2 gram suiker per liter moeten toegevoegd worden om aan die 4 volumes CO2 te geraken, moeilijk is het niet, zolang je maar weet hoeveel CO2 uw bier moet bevatten en wat het reeds bevat uit de vergisting of lagerdruk/carbonisatie. Tapdruk op keg is iets helemaal anders, daar kom je met 4 volumes CO2 niet ver, tap je enkel schuim of je moet megaveel "meters" tapleiding hebben wat ook niet de bedoeling is.... :brouwen:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.