Hoogezandster Bayer (Dunkel) v3

Gestart door MaartenM, 28-12-2022 19:13 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

MaartenM

Morgen weer een Dunkel op het programma in Noorse stijl. Op basis van het recept wat ik al 2x gebruikt heb maar met andere hop en andere gist (en een giststarter)

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptHoogezandster Bayer (Dunkel) v3
Kenmerk
Brouwdatum29.12.2022
BiertypeMünchener Dunkles
Aantal liters20
Gewenst begin SG1049 (5,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater29,0 liter
Maischdikte3,5 l/kg
Maischwater15,7 liter
Spoelwater13,3 liter
Kooktijd75 minuten
Berekende kleur78 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid25 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout (WM)29,2 %1,320 kg4 EBC
Munchener mout (BM)39,8 %1,800 kg16 EBC
Caramunich Type 24,4 %0,200 kg120 EBC
Pale ale mout, Maris otter22,1 %1,000 kg5 EBC
Black (CM)1,5 %0,066 kg1325 EBC
Special B (DM)2,9 %0,132 kg310 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Iunga11,0 %10 gr75 minuten16 EBU
Hersbruker3,0 %60 gr10 minuten9 EBU

Opmerkingen-

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortWLP920 Old Bavarian Lager Yeast
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter1000 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C
Opmerkingen-

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
167°C75 minuten3,5 l/kg
278°C5 minuten3,5 l/kg

Opmerkingen-


MaartenM

Vandaag gebrouwen. Super verloop, enige is dat ik de ispindel opnieuw moest kalibreren en er nu dus wat mis is met de formule en ik er dus een SG van 1.005 meet ipv de juiste waarde. Gelukkig krijg ik de hoek wel goed door en die kan ik met de formule omzetten in het juiste SG omzetten.

Uiteindelijk 19 L in het vat met een SG van 1055 volgens refractometer (13.5 brix) en 1.059 volgens de ispindel. ik heb hem nu naar 12 graden gekoeld en daar mag hij de komende dagen pruttelen

MaartenM

Vergisting is nu op 1.024 (72%). Ik ga nu in stapjes verwarmen

MaartenM

Vandaag gebotteld. Ik realiseerde me wel dat ik tussendoor vergeten was de dode gist af te tappen (toen vergisting op de helft a 2/3 was). Eind SG was 1.013 vlg ispindel en 1.006 volgens refractometer (gecorrigeeerde brix, die was nu 6.2). Bottelsuiker was 3.75 g/L

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.