Glutenvrij brouwen

Gestart door RoyvW, 21-11-2022 22:36 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

RoyvW

Beste Brouwers,

Zijn er hobbybrouwers die ervaring hebben met het brouwen van glutenvrij bier. Is er iemand die ervaring heeft met het enzym White Labs Clarity Ferm (Gluten vermindering). En die hier zijn ervaring willen delen. Op dit moment heb ik 5 liter gebrouwen met dit enzym. Over 3 weken kan ik deze proberen. Ben benieuwd!

Heeft er iemand ervaring met mensen die coeliakie hebben. Hoe ze op dit bier reageren.

Jacques

Heb ook al gezocht naar "glutenvrij" met de zoekfunctie.
In het verleden zijn er meer leden geweest die een glutenvrij bier wilden brouwen. Er is best veel over dit onderwerp te vinden.

Naast het toevoegen van White Labs Clarity Ferm of Polyclar Brewbrite kun je ook brouwen met boekweitmout of met soghum. Ik heb een paar keer gebrouwen met boekweit. Wat het effect is op coeliakie weet ik niet. Persoonlijk verdraag ik gluten goed.

#glutenvrij

RoyvW

Jacques, bedankt voor de tip.

Ik heb zelf sinds kort de diagnose gluten intolerantie(coeliakie). Dus even goed zoeken ;).

Boekweit is ook glutenvrij. Goeie ervaring mee?
Sorgum kan ik ook aankomen. Heb alleen nog geen ervaring hoe ik het recept ga maken dan. Zie er veel met gluten bevatten granen gebrouwen zijn.

Heb nu een dubbel gemaakt en dit weekend ga ik een Belgisch blond proberen te brouwen. Zal resultaat delen.

Jacques

Citaat van: RoyvW op 23-11-2022  21:05 uBoekweit is ook glutenvrij. Goeie ervaring mee?
Boekweit heeft vrij goede brouweigenschappen. Wel is het noodzakelijk om rijsthulzen te gebruiken.
De smaak van boekweit is heel typisch. Een beetje nootachtig, licht kruidig en bitterig. Zelf vind ik het lekker, maar er zijn anderen die de smaak minder waarderen.

Flubrewer

Er zijn glutenvrije extracten te koop, het is dan natuurlijk niet echt brouwen, maar het bier is goed te drinken en stukken goedkoper dan de glutenvrije biertjes in de winkel.

Jacques

Citaat van: Flubrewer op 01-12-2022  22:57 uEr zijn glutenvrije extracten te koop, het is dan natuurlijk niet echt brouwen, maar het bier is goed te drinken en stukken goedkoper dan de glutenvrije biertjes in de winkel.

Het leuke is dat je dan verschillende hopsoorten en gisten kunt gebruiken zodat je veel bierstijlen kunt brouwen.

Flubrewer

De gist heb ik inderdaad veranderd (zit standaard al gist bij). De hop wordt een lastig verhaal, aan het extract voeg je alleen water en suiker toe en vervolgens vergist je het. Je zou alleen nog kunnen koudhoppen..

Snelbier

Citaat van: Flubrewer op 04-12-2022  21:10 uDe gist heb ik inderdaad veranderd (zit standaard al gist bij). De hop wordt een lastig verhaal, aan het extract voeg je alleen water en suiker toe en vervolgens vergist je het. Je zou alleen nog kunnen koudhoppen..
Haver is ook glutenvrij.
100% haverbier kan, met gemoute haver. Zie document OatMaltBrewing.pdf.

Iemand ervaringen met haverbier? Of diepere inzichten welk bier je met haver kan brouwen of waarom juist NIET?

Ben zelf niet te beroerd om een exp(B)iriement of 2 te doen, maar ik verdraag gluten prima, dus brouw liever iets anders.
Proost, Snelbier

seed7

Citaat van: Snelbier op 05-12-2022  15:55 uIemand ervaringen met haverbier?

Ja. Haver is net als gerst paardenvoer, dus je kunt er goed mee brouwen ;)
100% haver heb ik een keer geprobeerd. Ik vond het geen succes, persoonlijke smaak.

De alternatieve mout voor glutenvrij is rijstemout. Bij mijn weten nog steeds niet in Europa verkrijgbaar. Er is een mouter in de VS die het maakt en er in gespecialiseerd is.

ingo

Snelbier

Citaat van: seed7 op 06-12-2022  07:27 uJa. Haver is net als gerst paardenvoer, dus je kunt er goed mee brouwen ;)
100% haver heb ik een keer geprobeerd. Ik vond het geen succes, persoonlijke smaak.

De alternatieve mout voor glutenvrij is rijstemout. Bij mijn weten nog steeds niet in Europa verkrijgbaar. Er is een mouter in de VS die het maakt en er in gespecialiseerd is.
ingo 
Dank, haverbier ga ik dus even NIET proberen. Wordt een project voor de slappe zomertijd als ik echt niks meer weet te verzinnen.
 Beetje tegen de wind in pissen, proberen LEKKER haverbier te maken.

Rijstbier lijkt me interessant als Saké-alternatief (sake-liefhebber). Heb al wat geëxperimenteerd, resultaten bedroevend (gezien door de ogen van bierbrouwer).
Lastig product, die rijst die wij in de supermarkt kopen. Eindigt steevast in een brouwketel vol snot. Niks te filteren of zo, hoe je ook kookt, stoomt of weekt :weetniet:
Als je verder zoekt op gemoute rijst in meerdere talen komt steeds weer naar voren dat extra enzymen nodig zijn, OOK voor gemoute rijst.
Saké-brouwers zullen hun redenen hebben om al eeuwenlang Koji-schimmel+enzymen te gebruiken.
Proost, Snelbier.

seed7

Citaat van: Snelbier op 06-12-2022  16:29 uAls je verder zoekt op gemoute rijst in meerdere talen komt steeds weer naar voren dat extra enzymen nodig zijn, OOK voor gemoute rijst.

De rijstmouterij. Zonder extra enzymen bij mijn weten.

https://eckertmaltingandbrewing.com/


Over het algemeen wordt rijst gemout voor stroopproductie, niet voor brouwen. Rijstmout is in vele talen al bijna synoniem met rijstsiroop. Daar zijn extra enzymen zinvol.


ingo

RoyvW

Bedankt voor de terugkoppeling.
Ik ga dit weekend de eerste dubbel met Clarity ferm proberen. Jammer dat ik dit niet kan testen of het glutenvrij is.
Dit ben ik nog aan het uit zoeken of het mogelijk is.

Verder lees ik best veel positieve ervaringen met Sorghum bier. Hoop hier binnenkort mee te kunnen brouwen.

Over glutenvrij moutextract zie ik maar enkele varianten. klopt dat?

Roy

TymonK

Mijn vriendin heeft een gluten intolerantie.

Ik heb nu twee keer een 20 liter batch gebrouwen met Clarity Ferm. De resultaten zijn goed! Ze kan het bier drinken zonder last te krijgen.

Notitie - ze heeft een intolerantie en geen allergie. Dus een kleine hoeveelheid gluten is geen probleem. Maar ze neemt normaal 0 gluten. Ze drinkt max 1 a 2 biertjes op een dag. En dat een keer in een week. Dus geen grootschalige consumptie van dit bier

seed7

Citaat van: RoyvW op 06-12-2022  22:31 uOver glutenvrij moutextract zie ik maar enkele varianten. Klopt dat?

Je kunt bij de toko kijken naar maltosesiroop of die op rijst gebaseerd is. Meestal is dat rijstmoutstroop. Het is qua smaak erg vlak

Voor interessantere smaakjes kun je die ook karameliseren. Of je mengt er fruitmolasses bij, de Turk heeft er een hele reeks, bijvoorbeeld johannesbroodmolasse (chocolade smaak)

ingo

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.