Geen activiteit na overhevelen

Gestart door Hopgeplop, 19-11-2022 14:06 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hopgeplop

Beste medebrouwers,

Een week geleden heb ik een Quadrupel voor de kerst gebrouwen volgens dit recept:

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=32051.0

Nu heb ik al 3 dagen geen activiteit meer in het waterslot.
Na 4 dagen heb ik overgeheveld van de gistemmer naar m'n glazen fles.
Hij heeft flink staan pruttelen dus de hoofdgisting lijkt goed verlopen.
M'n angst is nu dat het gist z'n werk niet meer doet waardoor stofjes zoals diacetyl niet worden afgebroken.

Is het aan te raden om extra gist/suiker toe te voegen?

Begin SG: 1067
Na 4 dagen: 1013

Begin SG is wat lager uitgevallen.
Had achteraf wat langer moeten maischen met zo'n vol vat.

Hopgeplop

Misschien te veel headspace voor een actief waterslot, maar er is ook geen schuim of bubbels te zien in het oppervlak.

Jacques

Citaat van: Hopgeplop op 19-11-2022  14:06 uBeste medebrouwers,

Een week geleden heb ik een Quadrupel voor de kerst gebrouwen volgens dit recept:

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=32051.0

Nu heb ik al 3 dagen geen activiteit meer in het waterslot.
Na 4 dagen heb ik overgeheveld van de gistemmer naar m'n glazen fles.
Hij heeft flink staan pruttelen dus de hoofdgisting lijkt goed verlopen.
M'n angst is nu dat het gist z'n werk niet meer doet waardoor stofjes zoals diacetyl niet worden afgebroken.

Is het aan te raden om extra gist/suiker toe te voegen?

Begin SG: 1067
Na 4 dagen: 1013

Begin SG is wat lager uitgevallen.
Had achteraf wat langer moeten maischen met zo'n vol vat.

Een begin SG van 1067 is voor een quadrupel niet veel...

Je schrijft niets over de hoeveelheid gist en de conditie van de gist.
Je hebt een vergistingsgraad gehaald van ruim 80%. Dat zal niet veel meer worden. Mij lijkt dat jouw bier uitgegist is.

Jacques

Citaat van: Jacques op 19-11-2022  22:32 uEen begin SG van 1067 is voor een quadrupel niet veel...

Je schrijft niets over de hoeveelheid gist en de conditie van de gist.
Je hebt een vergistingsgraad gehaald van ruim 80%. Dat zal niet veel meer worden. Mij lijkt dat jouw bier uitgegist is.


Ik zie nu dat ik niet het antwoord gegeven heb op de vraag
Citaat van: Hopgeplop op 19-11-2022  14:06 uM'n angst is nu dat het gist z'n werk niet meer doet waardoor stofjes zoals diacetyl niet worden afgebroken.
Dat kun je simpel vaststellen door van het bier te proeven. Als je geen boterachtige smaak waarneemt, is diacetyl afgebroken. Verder kan het geen kwaad om nog een aantal dagen te wachten met bottelen om te zorgen dat gist en eiwitten bezinken. Sommige stoffen worden dan afgebroken, maar het meeste gebeurt al tijdens de hoofdgisting.

Vor de laatste afbraak hoeft er geen zichtbare activiteit te zijn.

hansHalberstadt

De vraag is of dat afbreken ook niet gebeurt in de flesjes. Dus als dat zo is waarom zou je dan wachten met bottelen. Bij het bottelen id het vooral belangrijk dat de gist voldoende is neergeslagen.

Hopgeplop

Leuk om iets van de bedenker van het recept te horen!

Gist: 2 zakjes Labrew Abbaye
Voor drooggist gekozen omdat me dat nog even 'veilig' leek.
Opkweken uit een flesje wordt het volgende project.

Temperatuur: 19 graden constant

Hoeveelheid na overhevelen: 20 L

Hopgeplop

Citaat van: Jacques op 19-11-2022  22:32 uEen begin SG van 1067 is voor een quadrupel niet veel...

Je schrijft niets over de hoeveelheid gist en de conditie van de gist.
Je hebt een vergistingsgraad gehaald van ruim 80%. Dat zal niet veel meer worden. Mij lijkt dat jouw bier uitgegist is.


Klopt, het zal dus meer een bruin biertje worden met de kerst.
Voor de volgende keer hoop ik een hoger rendement te halen.
Langer maischen had waarschlijk geholpen (zat nu op een uur).
Ook was m'n maisch misschien wat te dik: 2,3 L/kg.

Hopgeplop

Ik heb zojuist een glaasje geproefd en die boterachtige smaak van diacetyl weet ik er niet in te erkennen.

Dat betekent dus dat ik hem kan koudzetten?
Ik ga hem nog een week lageren op 10 graden zoals in het recept staat.
Was vooral even bang dat de substraten of andere bijsmaakjes niet goed waren af gebroken met zo'n korte nagisting.
Zie bij veel andere recepten een nagisting van 2/3 weken staan.

Jacques

Citaat van: Hopgeplop op 20-11-2022  17:10 uIk heb zojuist een glaasje geproefd en die boterachtige smaak van diacetyl weet ik er niet in te erkennen.

Dat betekent dus dat ik hem kan koudzetten?
Ik ga hem nog een week lageren op 10 graden zoals in het recept staat.
Was vooral even bang dat de substraten of andere bijsmaakjes niet goed waren af gebroken met zo'n korte nagisting.
Zie bij veel andere recepten een nagisting van 2/3 weken staan.

Je kunt nog een paar dagen wachten met het koudzetten. Het kan zijn dat het SG nog een klein beetje daalt.

Hopgeplop

FYI:
Nav van dit artikel, ga ik lageren op 15 graden: https://www.hobbybrouwen.nl/artikel/lageren.html

Enkele conclusies uit het artikel:
- De afbraak van diacetyl verloopt beter bij een geleidelijke temperatuur daling naar 15 graden.
- Gist verwijderen (overhevelen) na de hoofdvergisting maakt het bier helderder.
- Niet te lang (max 4 weken) lageren op deze temperatuur.

Mocht iemand zich nog afvragen hoe je lagert met minder risico op bijsmaken.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.