Sterke blonde

Gestart door Goldin, 10-11-2022 10:13 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Goldin

Hallo,

Ik ben van plan om wat restjes op te maken om hier een sterke blonde van de maken.
Ik ben tot het onderstaande recept gekomen. Staan hier nog gekke dingen in of kan dit zo een lekker biertje worden.
Ik ben mij er van bewust dat de m41 iets verder door kan gaan en dat het lang kan duren voordat deze klaar is.

Sterke blond

8.5% / 18.1 °P

Volmout


Hopcat / Brew Monk 30L
71.9% efficiëntie

Batchvolume: 20 L
Kooktijd: 60 min


Maischwater: 23.14 L

Spoelwater: 7.37 L @ 78 °C
Totaal water: 30.51 L
Kookvolume: 25.38 L

SG voor koken: 1.059


Kenmerken
Begin SG: 1.074

Eind SG: 1.009

IBU (Tinseth): 31

BU/GU: 0.41

Kleur: 8.3 EBC


Maischen
Temperatuur — 62°C — 40min
Temperatuur — 72°C — 20min
Temperatuur — 78°C — 5min

Mouten (6.4 kg)
3.5 kg (52.2%) — Dingemans Pilsen MD — Graan — 3.2 EBC
1.9 kg (28.4%) — The Swaen Swaen Pilsner — Graan — 3.7 EBC
1 kg (14.9%) — The Swaen WhiteSwaen Classic (tarwe) — Graan — 3.9 EBC

Overige (300 g)
300 g (4.5%) — Cane (Beet) Sugar — Suiker — 0 EBC

Hop (90 g)
30 g (12 IBU) — Saaz 3.6% — Koken — 60 min
10 g (7 IBU) — Perle (Bloemen) 6.8% — Koken — 60 min
50 g (12 IBU) — Tettnang 4.2% — Koken — 15 min


Gist
2 pkg — Mangrove Jack's M41 Belgian Ale Yeast 85%

Vergisten
Hoofdvergisting — 20 °C — 14 dagen
Hoofdvergisting — 21 °C — 1 dagen
Hoofdvergisting — 22 °C — 1 dagen
Hoofdvergisting — 23 °C — 5 dagen

Jacques

Niet veel mis met dit recept.
Persoonlijk zou ik een andere gist gebruiken. De M41 gaat echt heel veer door... En je hebt veel geduld nodig. Eventueel kun je een éénstapsmaisch uitvoeren bij een temperatuur van 69°C gedurende 60 minuten. Je bier is dan wat minder droog.

Goldin

Bedankt. Ik was al begonnen maar heb na 20 minuten de temp verhoogt van 62 naar 70 graden toen ik je bericht las. Deze temperatuur heb ik 40 min aangehouden en vervolgens uitgemaischt op 78 graden.

Ben benieuwd wat de m41 er van gaat maken.

Ron H

is er een bepaalde reden om 2 verschillende pils-mouten te gebruiken? (of is het gewoon opmaken van de voorraad?)

Goldin

Citaat van: Ron H op 11-11-2022  08:45 uis er een bepaalde reden om 2 verschillende pils-mouten te gebruiken? (of is het gewoon opmaken van de voorraad?)

Nee, geen spcifieke reden, enkel het opmaken van de voorraad.

Jacques

Citaat van: Goldin op 11-11-2022  00:16 uBen benieuwd wat de m41 er van gaat maken.
Bij deze gist geldt: geduld, geduld en geduld...
 

Kapau

Citaat van: Jacques op 11-11-2022  12:07 uBij deze gist geldt: geduld, geduld en geduld...
 
Kan dit bevestigen, heb nog een half kratje spuiters liggen...  :proost:

Goldin

Ik heb een keer eerder met deze gist gewerkt. Het duurde toen ruim een maand voor ik kon bottelen, dit is goed gegaan.

Maar geduld is inderdaad niet mijn sterkste punt, daarom ben ik nu een verschillende voorraad bieren aan het maken zodat ik eens wat op voorraad houdt. Meeste waren binnen 2 maandjes na het bottelen al op, terwijl ze dan (vaak) pas goed op smaak zijn. Maar ik vind het veel te mooi om ze voor die tijd al uit te delen :beersmiley:

@Kapau Na hoeveel tijd had jij gebotteld?

Luie Donder

Ik heb afgelopen maand ook een sterke blond gebrouwen met M41. Normaliter laat ik 'm (bijna?) 4 weken staan bij 19 of 20 graden (en dat is ook echt nodig). Deze keer ben ik begonnen bij 18 graden, na 2 dagen verhoogd naar 20, na 2 dagen naar 22, na 2 dagen naar 24 en na 2 dagen naar 26 graden,
Deze keer was ie na 2,5 week al flink uitgegist, ik heb na 3 weken gebotteld en het eind sg was 1004!

Begin sg was 1080, dus het is echt een sterke blond!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.