Te zoete alt

Gestart door Erny, 20-10-2022 11:37 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Erny

Beste brouwers.
Onderstaande recept heb ik gemaakt op basis van het Alt recept uit het boek Verander water in bier.  Nu vind ik mijn Alt te zoet. Ik kan er meer hop bij doen ter compensatie van de smaak, maar dat wil ik eigenlijk niet. Dit voelt als een gekunstelde oplossing. Heeft iemand suggesties? Alvast dank!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk6
Naam receptEefs alt
Brouwdatum14-01-2022
BierstijlAlt
Volume18.1 l
Begin SG1.055 SG
Berekende kleur (Morey)24 EBC
Berekende bitterheid (Rager)49 IBU
Brouwzaalrendement72.0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20.00 lWater uit Zutphen
5.44 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1.63 kgGreenSwaen Munich LightDe Swaen14 EBC37.1 %
1.63 kgVienna moutWeyermann7 EBC37.1 %
0.98 kgPilsmoutWeyermann3 EBC22.2 %
0.13 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC3.0 %
0.03 kgCarafa IWeyermann900 EBC0.6 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
60.0 °C1 min.25 min.4.5 l/kg
70.0 °C1 min.25 min.4.5 l/kg
78.0 °C1 min.5 min.4.5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15.4 gSpalt Select 2020pellets4.1%75 min.11.5 IBU
14.6 gMagnum 2020pellets14.0%75 min.37.3 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11.5 gSafLager West European Lager (S-23)ondergist


PDGRRR

Wellicht de Vienna en Munich een beetje terugschroeven en meer pilsmout gebruiken? Volgens Weyerman geven beide een zoete smaak en aroma.

https://www.weyermann.de/en-gb/product/weyermann-vienna-malt/
https://www.weyermann.de/en-gb/product/weyermann-munich-malt-type-1/?cat=specialty-brew-malt

El Pastor Belga Cusco(MaJa)

Is Alt geen bovengister?
Niet dat je geen lager mag gebruiken.

Erny

Dank voor de reacties. Ik zal eens gaan stoeien met de moutstort.
Ja officieel is een alt bovengistend. Maar dan voor een bovengister op een lage temperatuur :)

Arthur B

Ik heb er ooit eens eentje gebrouwen met de K-97 (op 15C). Is denk ik iets meer gebalanceerd...

https://fermentis.com/wp-content/uploads/2021/06/Beer-Yeast-Chart.pdf

seed7

@Erny Wat is het eind SG?

Het receptuur is in deze niet wat een zoet bier oplevert. Het wordt een wat moutige Alt.

Bij welke temperatuur vergist? 11g is misschien iets te weinig gist als je op 10°C hebt ingezet.

ingo

Erny

Mijn daadwerkelijke eind SG is altijd rond de 1015 of 1020 sg iedere keer vind ik het te zoet. Ik heb nu 4 batches gebrouwen. Vergisten inderdaad rond 10 graden de gehele tijd.


Arthur B

1020 is inderdaad best wel hoog...

Erny

is het een idee om dan nog wat gist toe te voegen en kijken of er nog vergisting gaat plaats vinden. Ik weet bijna zeer dat de alt bij de 1020 SG uitgegist is.

Arthur B

Heb je Seed z'n opmerking gezien? Wellicht wat meer gist? ;)

seed7

Citaat van: Erny op 22-10-2022  10:45 uIk weet bijna zeer dat de alt bij de 1020 SG uitgegist is.

Je gaat van 1055 naar 1020. Reken je gistingsgraad eens uit.

ingo

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.