Prettige Porter

Gestart door lexkato, 15-10-2022 16:27 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

lexkato

Wij willen onze porter gaan updaten en hebben het volgende recept samengesteld.
bij het oude recept vonden we het mondgevoel wat te dun en de kleur wat te licht.
wat denken jullie hiervan?

Een paar aanvullingen hierop:
- de chocolade mout staat op 0kg omdat we deze willen gaan cold-steepen en later toevoegen om wel het EBC (90) te verhogen maar niet de bitterheid te krijgen.
- tijdens het whirlpoolen voegen we nog een hoeveelheid verse koffie toe.
 

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2022 -
Naam receptPrettige Porter 2022
Brouwdatum
BierstijlPorter (Brown)
Volume50,0 l
Begin SG1,065 SG
Berekende kleur (Morey)45 EBC
Berekende bitterheid (Rager)35 IBU
Brouwzaalrendement68,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
55,00 lWater uit Den Hoorn Mei 2021
13,65 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
45 mg/l7 mg/l39 mg/l120 mg/l57 mg/l47 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,89 kgPale Ale moutDingemans7 EBC49,6 %
2,22 kgMünchenermout 15ebcDingemans15 EBC16,0 %
2,08 kgCara 120Dingemans120 EBC15,0 %
1,01 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC7,3 %
1,00 kgRietsuikerSupermarkt3 EBC7,2 %
0,69 kgCara-aroma 300Weyermann300 EBC5,0 %
0,00 kgChocolademout ontbitterd 800ebcDingemans800 EBC0,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
beta63,0 °C1 min.20 min.4,3 l/kg
alfa72,0 °C1 min.35 min.4,3 l/kg
uitmaischen78,0 °C1 min.1 min.4,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
53,9 gE.K. Golding 8,3pellets8,3%60 min.29,5 IBU
50,0 gE.K. Golding 8,3pellets8,3%10 min.5,5 IBU

Gist
starter[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row]50,0 gE.K. Golding 8,3pellets8,3%10 min.5,5 IBU
New World Strong Ale (M42)bovengist


Alexander_H

Zomaar een observatie, maar waarom de rietsuiker als je minder dun bier wilt?

hansHalberstadt

Misschien iets minder gist gebruiken. Ik weet niet hoe snel het bier de vorige keer was uitgegist? Als dat binnen een week was dan kun je best met wat minder gist toe. Veel gist geeft ook vaak een dun mondgevoel omdat de gist dan weinig extra smaak aanmaakt. Kristalsuiker geeft ook een vlakker bier, dus zou ik dan vervangen door pilsmout of munich bijvoorbeeld.

lexkato

Bedankt voor jullie reacties

De suiker zit er in voor het ABV.
We kunnen de moutstort namelijk niet verhogen in onze Speidel.
Ik ben het helemaal met jullie eens dat dit een dunner bier oplevert, dus de kans is heel groot dat ik hem er uit ga halen en een lager ABV voor lief neem.

Over de gist hoeveelheid heb ik wel een vraagje Hans.
We gebruikten altijd BrouwHulp en voegde de hoeveelheid gist toe die BrouwHulp aangaf.
Nu zijn we overgestapt op brewfather en die geeft veel meer gist aan.
Na wat research op internet zijn we overgegaan op een compromis van 1 gram per liter wort.
Hoe kijk jij hier tegenaan?

beun

Met 7% suiker in de stort zal je bier m.i. echt niet 'dunner' overkomen.

hansHalberstadt

Citaat van: lexkato op 16-10-2022  12:48 uNa wat research op internet zijn we overgegaan op een compromis van 1 gram per liter wort.
Hoe kijk jij hier tegenaan?
De benodigde hoeveelheid is groter voor zwaardere bieren, dus 1 gram per liter zou ik dan nog corrigeren voor de sterkte die je gaat maken. Getallen die je vaak ziet in de literatuur is 0.75 miljoen cellen / ml / graad Plato.
Voor 20 liter van 15 Plato (SG=1060) heb je het dan over 225 miljard cellen en dat is ongeveer 225 ml dikke slurry.
Voor gedroogde gist is dat ca 5-7 miljard cellen per gram, zie https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?msg=357048
Dus dan zou je dus al 3 zakjes van 11 gram nodig hebben in dit voorbeeld.
Het gaat dan denk ik op de hoeveelheid cellen die je moet hebben tijdens de gistingspiek. Maar gist groeit ook nog verder vanaf het moment dat je het toevoegt met nog wel een factor 2 of meer.
Dus voor 20l wort van 1060 zou je aan 1 of 2 zakjes wel genoeg hebben.
Uiteindelijk kun je het zien door te kijken hoe lang het duurt voor je hoofdgisting is afgelopen. Als dat 1 week is na  aanenten voor bieren tot ca 1060 en 2 weken voor de zware bieren dan zit je goed.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.