Tweede Moutbrouwsel

Gestart door De-Geert, 15-10-2006 17:32 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

De-Geert

Beste Brouwers!
Het wordt tijd voor een nieuw brouwsel. Het vorige acht ik redelijk mislukt doordat ik oa veels te veel koriander in het recept heb gestopt (25 gram op 10L bier). Het volgende brouwsel moet óf een veel simpelere versie worden van het vorige recept (zie http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,4961.new.html), dus mout, hop suiker en gist, óf iets geheel anders: bijvoorbeeld een bittere dubbel of een winterbokje of zo.

Ik heb tot mijn beschikking:
3 kilo Pale mout (7)
0.5 kilo cara Hell (25)
0.5 kilo Munchener (15)

Hop moet ik sowieso nog bestellen en ik zou eventueel nog wel wat mout kunnen bestellen. Van het vorige brouwsel heb ik wat gist (Wyeast 3787) bewaard dus daar kan ik wel een nieuwe giststarter maken.

Iemand suggesties?



 

MO

Het leuke is dat je de koek na de tweede vergisting kunt gebruiken door daar direct (of binnen een paar dagen) nieuw wort op te zetten. Dan hoef je geen giststarter te maken. Er is dan zoveel gist (en gistvoeding namelijk dode gist) aanwezig dat je een explosieve vergisting kunt verwachten. Houd hier rekening mee met het loze volume in je gistvat, dit moet minstens 50% zijn.
Ik zou hetzelfde recept herhalen zonder of met veel minder koriander. Daar leer je volgens mij het meeste van.

De-Geert

Goed plan!
Ik ga wel nieuwe hop bestellen. Ook maar hetzelfde aanhouden of andere hop?

En bedoel je niet de eerste vergisting?


MO

Ik gebruik altijd de koek van de 2e  vergisting. Ik ken ook brouwers die juiste koek 1 gebruiken. De keuze is aan jou.

Caspar

Hoi Geert,

Wat vind jij lekker? Je zou hier ook een Pale Ale mee kunnen maken, of een Barley Wine..

De-Geert

Ik ben zelf erg fan van bittere tripels zoals Chimay.
Ik brouw samen met iemand anders, dus een en ander moet ook nog door de "poldermodelmolen". Ik vond het wel een goed idee om (bijna) het zelfde recept maar dan zonder de koriander (en vlierbloesem) te brouwen zodat we goed vergelijkingsmateriaal hebben.

We hebben inmiddels Hallertau Perle besteld, omdat ik graag dezelfde hop als bitterhop en aromahop wil gebruiken (misschien leer je zo makkelijker de smaak van 1 bepaalde hop herkennen?!?!) en volgens de Brouwland folder wordt deze hop voor beide doeleinden gebruikt. We hebben het vorige recept "gestripped" en alleen de honing overgehouden. Ik wil graag een zo "kaal" mogelijk recept, maar mijn assistent ;D houdt wel van een beetje experimenteren met ingrediënten.
Dus het volgende compromis is uit de machine gerold:

2 kilo Pale mout (EBC 7)
0.5 kilo Munchener (EBC 15)
0.5 kilo Cara Hell (EBC 25)
We willen op 11 liter uitkomen zodat er na de fermentatie ed. 10 liter overblijft.

We gebruiken dus Hallertau Perle (rond de 5-7%), ik dacht zo'n 20 gram 60 minuten en 20 gram 10 minuten koken, ik wil rond de 35 IBU uitkomen.
En verder dus Honing (en evt suiker).
Heeft iemand tips voor het gebruik van honing? Hoeveelheden? Kan het gewoon als vervanging van suiker (dus zo'n 10%) of is dat te veel? Bij het vorige recept hadden we 150 gram honing en 300 gram (candij-)suiker

Verder heb ik gist(met een beetje wort (250 ml totaal) van de eerste fermentatie bewaard, dus dat zal ik wel gebruiken. Ik hoef dus geen starter te maken?


MO

Nee, volgens hoef je, zeker voor 10 liter, geen starter te maken. Ik zou wel je wort beluchten net nadat je je gist heb toegevoegd.
Is het een idee om je recept door te rekenen met A3's BrouwHulp? Dan weet je wat meer over de bitterheid. Het is geen moeilijk programma, het is gewoon een excel invul sheet. In 10 min heb je het door. Hier down te loaden. Op het eerste gezicht lijkt je bier wat donker te worden, ook dat kun je het beste even doorrekenen.

De-Geert

Ik had het al ingevuld in BrouwHulp, inderdaad handig programma (sheet). Het punt is dat ik de exacte alphazuurwaardes van mijn hop nog niet weet. En de bitterheid nog niet kan berekenen, maar daar zal ik de hoeveelheid zeker op aanpassen. De Kleur komt op 20 EBC (Morey), maar dat zegt mij eigenlijk niet zo veel. Ook zijn er verschillende bitterheid en kleur berekeningen in BrouwHulp. Welke worden standaard gebruikt?
En wat betreft de honing: ik weet dat BrouwHulp wel berekent voor hoeveel dit vergist wordt. Maar het gaat mij er om wanneer alles naar honing gaat smaken, ik heb inmiddels geleerd dat je van koriander niet meer dan 5 gram op 10 liter moet doen. Misschien is er iemand die ook iets over de hoeveelheid honing kan zeggen.

MO

20 is goudblond tot lichtoranje. Een mooie kleur. De berekeningen die standaard in BrouwHulp staan staan niet voor niets standaard. Je kunt daar lang over discussiëren maar ik vertrouw ze. Leer mij A3 kennen, die zoekt meer uit dan hij brouwt!
Smaak- en geurstoffen in honing zijn zeer vluchtig. Als je honing meekookt, dan proef je er niets van terug in je bier. Zelfs als je honing toevoegt tijdens de vergisting, dan zullen er nog veel geur- en smaakcomponenten vervliegen. Als je echt een duidelijke honingtoets in je bier wilt, dan kun je dit het beste als bottelhoning gebruiken. Een voorbeeld van een bier dat zo gebrouwen is, is het Veluwse heidebier (ik ken de brouwer, aardige vent) (link).

<Edit> link aangepast

De-Geert

Honing als bottelsuiker, da's wel een goede tip (link doetnie!). Ik had daar inderdaad al wel eens eerder over gelezen. Je moet dan wel iets meer gebruiken dan suiker, is het niet? 10% meer of zo? Ik ga maar weer eens even zoeken.......
Volgens mij gaat het allemaal goedkomen  :proost2:

thibolleke

De hoeveelheid bottelsuiker (bij deze honing) kan je bereken met BrouwHulp.
Die heb je al dus ga ervoor.

Thibolleke

De-Geert

Afgelopen maandag gebotteld. Het begin SG was 1081 en het SG na 1 week hoofdgisting en 2 weken lageren was 1010. We hebben gebotteld met 8 gram honing per liter. Volgens BrouwHulp kom ik op een alcohol percentage van 11%  :rundum:. Beetje veel lijkt me, meetfout of gewoon goede gist ??? Denk dat we het beter een (pale) Barley Wine kunnen noemen...

Nog een paar weekjes wachen en dan weet ik of'ie te drinken is.  :proost2:

JeroenCV

Volgens mij is de 11% inderdaad een foutje. 1081 naar 1010 geeft volgens mijn computer 9.7%. En die honing gaat het bier niet naar 11% brengen.

Adrie

In mijn BrouwHulp geeft ie 9,2%

De-Geert

Hm, inmiddels kom ik 9.7% (incl nagisting). Zal wel iets verkeerd hebben gedaan. Overigens als ik bij de suiker (in het blad mout) aangeef dat ik het tijdens het koken toevoeg, komt er iets geheel anders uit, bij alcoholpercentage  (op het blad formulier).

De-Geert

Laat maar, dat is natuurlijk logisch.  :stom:  Als je suiker tijdens koken toevoegt zouden de gemeten SG waardes anders moeten zijn. Ik zou zeggen: beschouw onderstaande berichten als niet-verzonden    :slaperig:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.