British Pale Ale

Gestart door William, 14-09-2006 23:01 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Caspar

Als je een hopzak gebruikt, moet je hem wel erg goed verzwaren met knikkers of zo... anders blijft ie drijven. Ik ga de volgende keer de hop er gewoon in mikken en voorzichtig overhevelen.

Edgar

Citaat van: Caspar op 25-09-2006  20:50 uAls je een hopzak gebruikt, moet je hem wel erg goed verzwaren met knikkers of zo... anders blijft ie drijven.

Inderdaad! Het dijfvermogen van hopbloemen is onverwacht groot.

Hopmans


CiteerIk heb trouwens geen hop meer toegevoegd in de mandfles omdat ik het al behoorlijk bitter vond. Waarschijnlijk heeft mijn eigen hop toch wat meer bitterkracht.

Drooghop heeft niets met bitterheid te maken.
De bitterheid komt alleen los bij een uur lang koken.
Ik zou gewoon gaan drooghoppen als ik jou was.
Een ale zonder drooghop is als soep zonder balletjes (Mmm, hoe kom ik daar nu weer bij).
De bitterheid compenseer je juist door een fruitig hoparoma.

 :degroeten:

Caspar

Citaat van: MO op 25-09-2006  20:24 u1048-1022 is een schijnbare vergistingsgraad van 54%. 65% is met deze gist een normale waarde; 1018 zou dan 62% zijn. Bij mij is met deze gist de vergisting ook klaar in een uur of 24. Kortom: he-le-maal niets aan de hand.

Citaat van: William op 25-09-2006  20:45 uMO: Ik kwam met dit bier van een sg van 1052 dus een schijnbare vergistingsgraad van 58%. De 75% die ik gaf is als ik aanneem dat deze gist tot 1012 doorgist.

Hoi William,

Heeft de Windsor er nog wat puntjes vanaf gesnoept? Ik heb ook een Windsor Pale Ale gebrouwen met een begin SG van 1053. De vergisting lijkt inderdaad al over te zijn na 48 uur, gister was het SG 1018. Morgen hevel ik hem over naar de mandfles, zal nog eens meten... maar verwacht zeker niet lager te komen dan 1014.



Wat mij verder opvalt is dat deze gist erg snel naar de bodem zakt.


William

Citaat van: Caspar op 03-10-2006  20:37 uHeeft de Windsor er nog wat puntjes vanaf gesnoept? Ik heb ook een Windsor Pale Ale gebrouwen met een begin SG van 1053. De vergisting lijkt inderdaad al over te zijn na 48 uur, gister was het SG 1018. Morgen hevel ik hem over naar de mandfles, zal nog eens meten... maar verwacht zeker niet lager te komen dan 1014.

Wat mij verder opvalt is dat deze gist erg snel naar de bodem zakt.

Hoi Caspar,

Ik heb gisteren het sg bepaald op 1020 wat betekent dat er in 10 dagen maar 2 puntjes vanaf zijn gesnoept  :( en denk dat ik de 1014 bij lange na niet ga halen vooral omdat ik ook zie dat de activiteit van het waterslot terug is gelopen.
Ik heb ook redelijk wat sediment op de bodem maar mijn jongbier was redelijk troebel dus het zou ook eens best eiwit kunnen zijn. Ik laat het nog 1 of 2 weken staan en dan ga ik bottelen (ik ben nu aan het drooghoppen - een mooi gezicht).

IK heb het idee dat bij mijn initiele heftige vergisting de interne temperatuur teveel oploopt waardoor de gist verzwakt raakt. Misschien moet ik wat meer het principe "liever wat langzamer bij een lage temperatuur dan heel snel bij een hoge temperatuur" kan gebruiken door het gistingsvat in een gethermostatiseerde bak te zitten. Ik merk nu al 3 maal achter elkaar dat na een hele snelle vergisting gedurende de eerste dag het tempo snel inzakt.

gr
William

Herman

Ik ben met Windsor (zie XX-Bitter) met een bier van 1.060-1.014 gegaan en dat was nog geen volledige vergisting. Toch apart dat er zo veel verschil tussen zit, mijn bier (22-9) wordt overigens nu pas helder.

Caspar

Citaat van: Herman op 03-10-2006  21:40 uIk ben met Windsor (zie XX-Bitter) met een bier van 1.060-1.014 gegaan en dat was nog geen volledige vergisting. Toch apart dat er zo veel verschil tussen zit, mijn bier (22-9) wordt overigens nu pas helder.

Ik heb net mijn Windsor brouwsel over geheveld bij een SG van 1014 na 3 dagen, het bier is inderdaad nog erg troebel en waarschijnlijk snoept ie er nog een puntje of wat vanaf!

William

Vorige week dit biertje gebotteld in flesjes een 5 blik - het sg is uiteindelijk uitgekomen op een 1019. Het was hoog maar er was geen enkele activiteit meer in het waterslot. Vanwege de hoge sg maar 5 g/l bottelsuiker gebruikt. Ook bij mij duurde het in de mandfles vrij lang voordat deze helder werd.
Na een paar dagen in de fles is het bier snel kraakhelder geworden en heb ik zowaar net het eerste flesje geopend (na 1 week) en..... het bevalt me heel goed. Er is al redelijk koolzuurdruk opgebouwd wat aangeeft dat er toch voldoende gistactiviteit was. De geur en smaak van de eigengeteelde hop die ik als aromahop en drooghop heb gebruikt, komt heel herkenbaar terug.

Sommige biertjes moet je misschien we lekker jong drinken.

Caspar

Citaat van: William op 13-10-2006  22:03 uSommige biertjes moet je misschien we lekker jong drinken.

Vooral hoppige bieren, het aroma ben je kwijt in een paar maandjes  >:(.

Jammer dat je zo'n lage schijnbare vergistingsgraad heb, volgende keer beter!

William

Citaat van: Caspar op 14-10-2006  11:07 uVooral hoppige bieren, het aroma ben je kwijt in een paar maandjes  >:(.

Jammer dat je zo'n lage schijnbare vergistingsgraad heb, volgende keer beter!

Nadat dit biertje nu zowat 4 weken in de fles zit heb ik er nog eens eentje genomen, nu niet vanuit de koelkast maar op garagetemperatuur (11º C). Ondanks het hoge eind SG van 1018 proef ik weinig van de zoetheid en is het goed doordrinkbaar. De in het begin wat afwijkende smaak van de eigen hop is volledig weggetrokken en heeft plaats gemaakt voor een kruidig/fruitig aroma. Daarnaast in het bier kraakhelder, heeft een prettige koolzuurdruk en het schuim van 3 cm hoog blijft mooi lang staan. Kortom, hier schrijft een tevreden hobbybrouwer.

Kan de consumptietemperatuur zo'n groot effect hebben of is het een kwestie van rijpen. Engelse bieren worden normaal natuurlijk ook "lauw" gedronken.

Morgen de variant van Caspar maar eens proberen.

William

Citaat van: William op 05-11-2006  21:58 uMorgen de variant van Caspar maar eens proberen.

Ik ben de bittere variant van Caspar (Windsor Bitter 45 IBU; SG:1053-1014) aan het proeven.
Kraakhelder, koperkleurig met weinig schuimvorming tijdens het inschenken. Hoppige geur maar verder neutraal. Ook is er weinig koolzuurprikkeling. De bitterheid overheerst sterk (voor mij iets te bitter maar nog niet onprettig) waardoor ik het idee heb dat ik niets van de Windsor terug vind. Ik vind het wel een lekker, clean bier dat erg gemakkelijk wegdrinkt.

Ik had het idee dat in mijn Windsor Pale Ale wat meer fruitigheid zat. Misschien heb jij de fermentatietemperatuur beter onder controle.

gr
William

Caspar

Hoi William,

Volgens mij heb ik meer gist toegevoegd, daarom is het bier "cleaner". Fruitigheid is niet echt verkeerd in een bitter vind ik  :proost:. Ik ga jouw bitter over een half maandje proeven denk ik.

Potver... zo te lezen zijn mijn smaakpappilen al behoorlijk over-co-humulated  ;D. Ik ervaarde het bier als "bitterig" mede door het zoetje.

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,4628.msg52744/topicseen.html#msg52744

William

Citaat van: Caspar op 06-11-2006  21:28 uPotver... zo te lezen zijn mijn smaakpappilen al behoorlijk over-co-humulated  ;D. Ik ervaarde het bier als "bitterig" mede door het zoetje...

Ach ja, weet je wat het is, ik kom pas net kijken... :pan:

Caspar

Citaat van: William op 06-11-2006  21:34 uAch ja, weet je wat het is, ik kom pas net kijken... :pan:

Of jouw smaakpappilen zijn nog niet verpest.  ;)

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.