Gist dumpen met stilgevallen waterslot

Gestart door MrCrown, 01-10-2022 21:34 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Citaat van: MrCrown op 07-10-2022  07:13 uWie weet wil iemand ook nog aangeven hoeveel ml gist per keer dumpen?

Dat is steeds verschillend.
Factoren die dit bepalen zijn:
- het volume van je brouwsel;
- de zwaarte van je brouwsel;
- het moment waarop je gist aftapt
- gebruikte gist;
- hoeveelheid trub dat je gistvat is ingegaan;
- het gebruik van brouwzouten

Kortom: geen peil op te trekken.

Een door mij gehanteerde methode is de kraan voorzichtig openzetten. Als je merkt dat er gaan dikke gist meekomt de kraan meteen weer sluiten. Komt er wel dikke gist dan je hand bij de handel houden en zodra er bier komt de kraan weer zo snel als mogelijk is sluiten. Om te zorgen dat de gist boven de kraan komt te liggen kun je met een rubberen hamer tegen de wand van het vat slaan. Dit kun je een aantal keren per dag doen. Veel gist blijft namelijk op de conus liggen.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 02-10-2022  22:48 uDe actieve gistcellen zweven door het wort, die zakken niet naar beneden.
Hier zie je het effect van opkweken vanaf schuine buis in 2 ml wort van sg=1040 na 15 uur bij 25 °C
latrappe_opkweek.gif
Het dopje zat eerst dicht en wort was kraakhelder wat betekent dat vrijwel ale gist op de bodem lag. Na openen van het dopje kwam er wat koolzuur vrij waardoor er een klein beetje gist in oplossing kwam en vloeistof iets troebel werd (moment van de foto), maar buisje was na 10 minuten daarna iets troebel maar nog steeds lag vrijwel alle gist op de bodem. Daarna gezwenkt en ging gelijk flink schuimen en daarmee alle gist in oplossing gebracht (buisje compleet troebel en ondoorzichtig geworden). Daarna doorgeënt naar 10 ml.
 

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 09-10-2022  08:26 uHier zie je het effect van opkweken vanaf schuine buis in 2 ml wort van sg=1040 na 15 uur bij 25 °C
latrappe_opkweek.gif
Het dopje zat eerst dicht en wort was kraakhelder wat betekent dat vrijwel ale gist op de bodem lag. Na openen van het dopje kwam er wat koolzuur vrij waardoor er een klein beetje gist in oplossing kwam en vloeistof iets troebel werd (moment van de foto), maar buisje was na 10 minuten daarna iets troebel maar nog steeds lag vrijwel alle gist op de bodem. Daarna gezwenkt en ging gelijk flink schuimen en daarmee alle gist in oplossing gebracht (buisje compleet troebel en ondoorzichtig geworden). Daarna doorgeënt naar 10 ml.

Je hebt de gist in suspensie gebracht.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 09-10-2022  14:58 uJe hebt de gist in suspensie gebracht.
Ja dat is formeel beter omschreven. De cellen blijven immers heel.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.