Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ZuivelbacteriŽn tijdens lagering  (gelezen 25966 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Zuivel bacteriŽn tijdens lagering
« Reactie #50 Gepost op: 02-06-2009 22:07 u »
Ook de gekozen bacterie speelt een grote rol lijkt me?
Ik denk dat lactobacillus brevis (meest voorkomende bierinfectie) mogelijk een zuurder bier had opgeleverd.
Lactobacillus caseÔ schijnt dan weer veel diacetyl te produceren?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.169
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Zuivel bacterien tijdens lagering
« Reactie #51 Gepost op: 02-06-2009 22:17 u »
Ik heb een cultuur genomen die een Lactobacil stam bevat die zo zuurresistent mogelijk is.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Zuivel bacteriŽn tijdens lagering
« Reactie #52 Gepost op: 02-06-2009 22:23 u »
Vreemd dat je dan zoveel streptococcen erin hebt?

De ligging is niet echt typerend voor streptococcen overigens (geen ketens)?

[edit]
ff goed lezen, die cultuur bevat ook de streptococcen natuurlijk, dacht aan een reincultuur...

Was deze stam ook hopresistent?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.169
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Zuivel bacteriŽn tijdens lagering
« Reactie #53 Gepost op: 02-06-2009 22:30 u »
Misschien dat de streptococcen een beetje dronken zijn  ;D.

Doorgaans zit er in zuivelproducten geen hop dus ik kan je helaas niet zeggen of ze wel/niet hopresistent zijn.

Het bier maar eens een half jaartje laten staan en dan de smaak en microscopische beeld nogmaals beoordelen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Zuivel bacteriŽn tijdens lagering
« Reactie #54 Gepost op: 02-06-2009 22:34 u »
Misschien voor de volgende keer: L. brevis is doorgaans wel hopresistent :)

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Zuivel bacterien tijdens lagering
« Reactie #55 Gepost op: 02-06-2009 22:36 u »
Kennen jullie trouwens de site van de Mad Fermentationist? Hij doet ook leuke experimenten met allerlei micro-organismen.

Offline Sjakie

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 493
  • Land: nl
Re: Zuivel bacteriŽn tijdens lagering
« Reactie #56 Gepost op: 28-07-2009 22:05 u »
Ik heb dit bier nu voor me staan.
Ik wist niet wat ik kon verwachten maar hier een toch zo goed mogelijke omschrijving.

Schuim is in het begin goed maar trekt snel weg.
In de eerste slok kun je niet echt zeggen wat je proeft. Het is niet zuur.
Na een paar slokken proef je toch wel een beetje yoghurt.
Maar ik denk dat als je tegen iemand niets zegt en dit bier laat proeven dat hij/zij niet kan zeggen wat ie proeft.
De bier smaak is goed maar ik denk dat er best een beetje meer bacteriŽn in hadden kunnen zitten. Ik weet niet hoe dit uit zal pakken maar toch.

Hop proef ik niet of nauwelijks in dit bier.

Vraag me nu wel af hoe dit bier zou smaken zonder de yoghurt.

Groeten,
Sjakie.

[edit] Ik merk nu dat de flesjes niet meer om te spoelen zijn. Er zit een waas onder in de flesjes die je er niet zomaar meer uit krijgt. [/edit]

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.229
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zuivel bacteriŽn tijdens lagering
« Reactie #57 Gepost op: 28-07-2009 23:12 u »
[edit] Ik merk nu dat de flesjes niet meer om te spoelen zijn. Er zit een waas onder in de flesjes die je er niet zomaar meer uit krijgt. [/edit]

Dit hoeft helemaal niets te maken hebben met het gebruik van de zuivelbacteriŽn. Waarschijnlijk gaat het om een aanslag met biersteen. Wanneer je flesjes meerdere keren gebruikt kun je hiervan last krijgen. Reinigen met zuur en loog (niet samen!) maakt dat je deze aanslag kwijt raakt.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.169
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Zuivel bacteriŽn tijdens lagering
« Reactie #58 Gepost op: 29-07-2009 08:09 u »
De bier smaak is goed maar ik denk dat er best een beetje meer bacteriŽn in hadden kunnen zitten. Ik weet niet hoe dit uit zal pakken maar toch.

Hop proef ik niet of nauwelijks in dit bier.

Vraag me nu wel af hoe dit bier zou smaken zonder de yoghurt.

Bedankt voor het proeven Sjakie. Het is een apart bier.

De basis is een beetje Weizenachtig, dus weinig hop en een beetje weeeig door de gist (WB-06)
Het zure is onmiskenbaar aanwezig maar is niet heel erg sterk. Als ik dit nog een keer ga maken dan zal ik een gedeelte van het wort tegelijkertijd enten met gist en een yogurtcultuur om zo nog wat meer zuur te krijgen.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: ZuivelbacteriŽn tijdens lagering
« Reactie #59 Gepost op: 17-09-2009 18:06 u »
Ik heb het bier voor me staan. Lekker hoor  :biersmile:. Mooie gouden kleur (mijn favoriete kleur voor bier, geloof ik), helder, redelijk schuim. De geur is gistig, tarwig, echt weizenachtig. Lekker fris! Het bier smaakt behoorlijk droog, en het zuurtje komt pas in de nasmaak naar voren en is heel licht. Wel echt een ander soort zuur dan in geuze of berliner weissen, die zijn veel meer 'in your face' zuur. Ik denk inderdaad niet dat veel mensen iets bijzonders zouden proeven als je het niet zou zeggen.

Drinkt goed weg hoor! Leuk experiment! Volgende keer ook in de hoofdvergisting, en naderhand mengen lijkt me een ideale strategie.

 :degroeten: JW.

Tags: