Quadrupel

Gestart door Bvk1983, 22-09-2022 16:44 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Bvk1983

Vorig jaar heb ik een geslaagde quadrupel gebrouwen met Wyeast Trappist High Gravity. Ik wil nu een nieuwe versie brouwen en was benieuwd of ik met de gist die ik op voorraad heb (M42) een geslaagde quadrupel kan brouwen, of dat ik toch beter voor Nottingham of Wyeast Trappist High Gravity kan gaan. Ook vraag ik me af of mijn aandeel Special B niet te hoog is. Ik hou van die smaak maar weet niet of dit té is.

Het recept:

SS Brewtech 10 gallon
60% efficiëntie
Batchvolume: 25 L
Kooktijd: 60 min
Maischwater: 30.42 L
Spoelwater: 12 L
Totaal water: 42.42 L

Kookvolume: 30.1 L
SG voor koken: 1.069

Kenmerken
Begin SG: 1.088
Eind SG: 1.015
IBU (Tinseth): 35
BU/GU: 0.40
Kleur: 61.5 EBC

Maischen
Temp. inmaischen — 67.8 °C
Temperatuur — 62 °C — 45 min
Temperatuur — 70 °C — 20 min
Temperatuur — 78 °C — 5 min

Mouten (10.525 kg)
6.16 kg (53.7%) — Dingemans Pale Ale — Graan — 6.5 EBC
3 kg (26.2%) — Dingemans Pilsen MD — Graan — 3.2 EBC
480 g (4.2%) — Castle Malting Chateau Special B — Graan — 300 EBC
475 g (4.1%) — Dingemans Cara — Graan — 120 EBC
300 g (2.6%) — Thomas Fawcett Crystal Malt 60L — Graan — 159 EBC
110 g (1%) — Thomas Fawcett Roasted Barley — Graan — 1375 EBC

Overige (940 g)
630 g (5.5%) — Brown Sugar, Light — Suiker — 15.8 EBC
310 g (2.7%) — Candi Syrup Candi Syrup, D-180 — Suiker — 225 EBC

Hop (71 g)
21 g (20 IBU) — Ariana 12% — Koken — 60 min
50 g (15 IBU) — Cascade 6% — Koken — 20 min

Diversen
0.28 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Maischen
1.21 g — Epsom Salt (MgSO4) — Maischen
0.36 g — Gypsum (CaSO4) — Maischen
9 ml — Lactic Acid 80% — Maischen
0.11 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Spoelen
0.49 g — Epsom Salt (MgSO4) — Spoelen
0.15 g — Gypsum (CaSO4) — Spoelen
2.86 ml — Lactic Acid 80% — Spoelen

Gist
2 pakje — Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale 76.5%

Vergisten
Hoofdvergisting — 20 °C — 14 dagen

Jacques

Citaat van: Bvk1983 op 22-09-2022  16:44 uVorig jaar heb ik een geslaagde quadrupel gebrouwen met Wyeast Trappist High Gravity. Ik wil nu een nieuwe versie brouwen en was benieuwd of ik met de gist die ik op voorraad heb (M42) een geslaagde quadrupel kan brouwen, of dat ik toch beter voor Nottingham of Wyeast Trappist High Gravity kan gaan.

Waarom kweek je niet het depot van een flesje Westmalle Dubbel op?

Citaat van: Bvk1983 op 22-09-2022  16:44 uOok vraag ik me af of mijn aandeel Special B niet te hoog is. Ik hou van die smaak maar weet niet of dit té is.
Als je van die smaak houdt is het niet snel te veel...  smile
 
 

Bvk1983

Ai, ik zie dat mijn D-180 siroop behoorlijk over de datum is (4-2022). Nu begreep ik ooit dat iets met een hoog suikergehalte praktisch niet bederft. Moet ik die 4-2022 als een tenminste houdbaar tot datum zien of beter weggooien en nieuwe kopen?

Bvk1983

Citaat van: Jacques op 22-09-2022  20:59 uWaarom kweek je niet het depot van een flesje Westmalle Dubbel op?
 

Dat zou inderdaad eventueel ook kunnen. Reden dat ik nu ook naar korrelgist kijk is dat ik mijn brouwdag op het moment niet al te lang van te voren gepland krijg. Opkweken van gist of het maken van een starter gaat dan al wat moeilijker.

Hopfenfox

Die siroop gewoon gebruiken, die vinden ze anders over 3000 jaar terug in exact dezelfde staat als nu. Het is ook nog eens pas een paar maanden he. Kreeg gisteren een flinke fles dubbel met een THT 2018. Ook die ga ik eens proberen.

Bvk1983

Ik heb nog wat zoete sinaasappelschil liggen. Tot op heden alleen in tripels gebruikt, zou dat hier ook passen of verpest ik daar eerder het bier mee?

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.