Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gist met ADHD wil niet gaan liggen  (gelezen 8813 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

den_organolept

 • Gast
Gist met ADHD wil niet gaan liggen
« Gepost op: 16-12-2002 12:08 u »
Beste brouwers,

Nu alweer een derde onderwerp over hetzelfde brouwsel (er blijven spannende dingen mee gebeuren)

Nu zo'n drie en een halve week terug heb ik een blik arsegan 'kluizer abt' tot brouwsel gemaakt. Het bestaat uit:

24 liter
3 kg moutextract
1,5 kg kristalsuiker
arsegan bovengist (korrel)
toevoeging van dextrine-krakend enzym (verdere doorgisting, zat bij het blik)

Na 12 dagen gisten bij 17 graden in een 34 liter gistfles is het een week gelagerd (zonder overhevelen) bij 11 graden. Te vroeg, want het bier bleef troebel en het s.g. was 1020 (moet volgens gebruiksaanwijzing 1000-1005 zijn) ???

Daarom is het nu een weekend op 22 graden gezet. Met succes, het brouwsel is verder uitgegist en het s.g. bedroeg gisteren nog maar 1000 (heel erg laag, maar denk aan de kristalsuiker en het enzym, bovendien klopt het met de gebruiksaanwijzing). Het alcoholvolume zal iets boven de 8,6 procent bedragen. Ook bubbelt het waterslot nog maar eens in de twee minuten en is de sterke (niet onaangename, moutige en gistige) geur grotendeels verminderd. Schuim zit er al heel lang niet meer op, op enkele vlekjes na.

Wat het bier alleen niet doet is helder worden. Het blijft zeeeeeer troebel, als koffiemelk. Alleen de bovenste halve centimeter van het brouwsel is al enkele dagen helder, maar dat wordt niet meer. Wel ligt er ook een plak bezinksel onder in de gistfles. Volgens mij heb ik gist die niet wil gaan slapen :slaperig:. Bij het pakket werd ook een pakje gelatine geleverd, maar dat gebruik ik liever niet, het is mij ontraden door j. bertens. :neenee:

Ik heb de angst dat als ik het nu koel lager (12 graden) het gist niet wil bezinken en het brouwsel troebel blijft. Is het normaal dat het gist bij het einde van de hoofdgisting nog in zulke getale rondzweeft? Wanneer kan ik precies zien dat het brouwsel koud gezet moet worden? En als de nood aan de man komt, wanneer kan ik het beste de gelatine toevoegen?

Als gist toch eens zou kunnen praten.... :-X
Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Edwin

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 1.883
 • Land: nl
 • Onrooise Bierbrouwerij
  • Onrooise Bierbrouwerij
Re: gist met ADHD wil niet gaan liggen
« Reactie #1 Gepost op: 16-12-2002 13:08 u »
Hoi 'organolept'  :proost:

Is je gisting wel gestopt? Als dat zo is, raad ik je aan het bier over te hevelen naar een lagerfles. Daarin kan het dan enige tijd tot rust komen en ben je meteen die koek onderin je fles kwijt, inclusief alle afvalstoffen die daar weer inzitten. Kan ten goede komen aan de smaak.

Voor wat betreft de nood...ik zou gewoon wachten. Elk bier wordt helder na verloop van tijd. De gelatine zou meegekookt moeten worden, dus daarvoor ben je volgens mij te laat.

Edwin

Offline Ep

 • Boven 10 berichten
 • *
 • Berichten: 49
Re: gist met ADHD wil niet gaan liggen
« Reactie #2 Gepost op: 16-12-2002 15:34 u »
Hoi Organolept,

Mijn bier is eigenlijk nooit helder als ik ga bottelen, volgens mij is dit ook gunstig omdat je dan zeker weet dat je voldoende gist in je bier hebt voor de nagisting.
Ongeveer een week na het bottelen wordt het bier vanzelf helder. :biersmile:

Ep

den_organolept

 • Gast
Re: gist met ADHD wil niet gaan liggen
« Reactie #3 Gepost op: 16-12-2002 16:43 u »
Ik denk dat ik het brouwsel nu maar koud ga zetten, gezien het s.g. van 1000 moet het nu wel uitgegist zijn. De gist moet toch een keer gaan zakken lijkt me (wet van newton)


Overhevelen gaat niet, ik heb geen tweede fles en twee keer overhevelen (naar een vat en weer terug) wordt me qua infectiegevaar toch echt te gortig.
Bij het bottelen hevel ik het over in een vat met suikerwater.

 :elifant: :elifant: :elifant: :elifant: :elifant: :elifant: :elifant:


Offline JWVG

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 5.978
 • Land: nl
 • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: gist met ADHD wil niet gaan liggen
« Reactie #4 Gepost op: 16-12-2002 16:48 u »
Ha Organo,

Koud zetten lijkt me verreweg het beste, het zal dan waarschijnlijk wel neerslaan. Zo niet, probeer dan nog kouder, een graadje of 5. 1.000 is inderdaad wel errug laag  :nut: . Dat moet inderdaad met dat enzym te maken hebben. Lijkt me ook meteen het grote nadeel van zo'n enzym - je kunt niet goed controleren hoeveel van de dextrines wordt afgebroken.

JW.

Offline Edwin

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 1.883
 • Land: nl
 • Onrooise Bierbrouwerij
  • Onrooise Bierbrouwerij
Re: gist met ADHD wil niet gaan liggen
« Reactie #5 Gepost op: 16-12-2002 16:51 u »
Ha Organolept  :proost:

De discussies over wel of niet hevelen na de hoofdvergisting lopen ook uiteen, maar ikzelf heb het idee dat het overhevelen meer voordelen biedt dan het laten rusten op de drap. Misschien dat je met een volgend brouwsel dit eens kunt proberen. Zeker is wel dat de troebelheid toch wel zal zakken, of je nu hevelt of niet. En Ep heeft ook wel gelijk. Het bier hoeft nog niet kraakhelder te zijn bij het bottelen. De gist is dan ook waarschijnlijk uit het bier en dan krijg je weer onvoldoende hergisting. Da's ook weer niet goed.

Wegzetten dus en over een aantal weken bottelen. Succes!
Edwin

den_organolept

 • Gast
Re: gist met ADHD wil niet gaan liggen
« Reactie #6 Gepost op: 16-12-2002 17:16 u »
dag brouwers,

Bij het volgende brouwsel ga ik inderdaad overhevelen voor het lageren.

Ik laat het dan eerst vergisten in een kunststof vat en dan hevel ik het naar de fles waarna het naar de lagerkelder (lees kruipruimte) gaat.
Troebel zal dan sowieso geen groot probleem zijn, het wordt een weizenbier (teveel troebel is toch fout, ik weet het)

Voor nu hoop ik dat de gistjes een keer uitgefeest raken in het koele brouwsel en eindelijk gaan slapen, maar aan jullie reacties te horen is dat gewoon een kwestie van geduld

olrajt, bedankt!

Brouwmeester

 • Gast
Re: gist met ADHD wil niet gaan liggen
« Reactie #7 Gepost op: 30-12-2002 00:49 u »
Hallo,

Mijn reactie:
Een van de ingrediŽnten van bier is geduld!
Dat geldt voor de smaak en ook voor het helder worden. Bij mij duurt dat meestal wel een paar weken tot een paar maanden maar het gebeurt altijd!
Gewoon meer brouwen en niet te krampachtig naar dat ene biertje kijken. Over een paar maanden ken je hem niet weer.
Groeten: Brouwmeester Henk

den_organolept

 • Gast
Re: gist met ADHD wil niet gaan liggen
« Reactie #8 Gepost op: 30-12-2002 10:05 u »
Beste brouwmeester,

Geduld bleek bij dit bier niet de sleutelfactor, maar juist zuurstof.

Na het bottelen werd het bier binnen enkele dagen nagenoeg helemaal helder door het contact met zuurstof tijdens het vullen van de flesjes.

De moeizame gisting was waarschijnlijk voor 99% te wijten aan het wegblijven van een beluchting bij het toevoegen van de gist aan het wort. Het volgende brouwsel is wel belucht met een pompje om de ellende te voorkomen.

Ik ben het met je eens, geduld is belangrijk voor de brouwer. maar het is geen antwoord op veel problemen. Goed nadenken wat er precies aan de hand is en wellicht experimenteren leidt tot oplossingen en verbeteringen in het brouwproces

Tags: