HOP van in de tuin

Gestart door bello, 01-09-2022 13:48 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

tdp

Citaat van: bello op 13-09-2022  00:58 uHoe zie je eigenlijk wanneer hij plukrijp is?

Wanneer je de hopbel tussen de vingers hebt, moet het papierig aanvoelen. De tipjes van de blaadjes van de hopbellen mogen wat bruin zijn. Wanneer je de hopbel doormidden snijdt, zie je de lupuline, deze moet donkergeel/oranje zijn.

Northern Brewer heeft wel goede filmpjes op Youtube staan, daar kun je wel e.e.a. uit herleiden.

brouwerwaldonk

Een rijpe Cascade hopbel Die zijn bij mij nu bijna plukrijp.
De puntjes van de hopblaadjes mogen een bruin randje hebben.




Spyro

Citaat van: brouwerwaldonk op 13-09-2022  11:42 uEen rijpe Cascade hopbel Die zijn bij mij nu bijna plukrijp.
De puntjes van de hopblaadjes mogen een bruin randje hebben.
Dat ziet er smakelijk uit....  ;D :biersmile:

middelaersch

Citaat van: bello op 02-09-2022  13:40 uBlijft moeilijk ook om te weten wat er in zit van alfa en beta of is dat na twee jaar niet van belang?

Van elk hopras is bekend wat zo ongeveer de minimum en maximum percentages alfazuur zijn.
Als je daar het gemiddelde van neemt zit je redelijk in de buurt, en kun je je al geen buil meer vallen.

Realiseer je ook dat de meeste mensen een verschil van minder dan 5 IBU niet kunnen proeven, dus zo nauw komt het niet. En als je vindt dat je bier te bitter of juist niet bitter genoeg is dan gebruik je de volgende keer een beetje meer of minder.

tdp

Citaat van: brouwerwaldonk op 13-09-2022  11:42 uEen rijpe Cascade hopbel Die zijn bij mij nu bijna plukrijp.
De puntjes van de hopblaadjes mogen een bruin randje hebben.





Hoe houd je het blad zo mooi groen? Ik las op het VHBF dat je de planten naast een composthoop hebt staan? De planten bij mij vertonen uiteindelijk wel bruine en/of gele randjes namelijk!

brouwerwaldonk

Citaat van: tdp op 20-09-2022  09:24 uHoe houd je het blad zo mooi groen? Ik las op het VHBF dat je de planten naast een composthoop hebt staan? De planten bij mij vertonen uiteindelijk wel bruine en/of gele randjes namelijk!
Die onderste foto met die mooie grote bellen, de Cascade staat niet naast de composthoop maar die krijgt wel elk jaar een volle emmer overjaarse compost rond de voet van de plant.
Dit jaar met die grote droogte heeft die zelfs heel zelden een emmer water gekregen. 
Nu donderdag 22/9 beloofd een zonnige dag te worden en ga ik daarvan plukken.
Drogen doe ik in een kruidendroger waarna ik per 100 g tot een schijf pers van 5 - 8 mm en vacuum verpakt invries


tdp

En dan praten we over 10 liter emmers? En alleen compost, of ook bijvoorbeeld koemest?

brouwerwaldonk

Persen doe ik in een stevige buis van 10cm doormeter en een kleine 20cm lang. Die vul ik met 100g gedrooogde hop. vooraan en achteraan een houten schijf en een balkje er achter. Dan tussen de bankvijs 30 minuten onder spanning laten staan. Dan in een vacuum zakje en dichtlassen.   

brouwerwaldonk

Citaat van: tdp op 20-09-2022  10:10 uEn dan praten we over 10 liter emmers? En alleen compost, of ook bijvoorbeeld koemest?
Een grotere emmer iets van 13 of 15 L compost. Geen koemest.
Compost wordt gemaakt van alle keukenafval, tuinafval, verhakseld snoeihout, af en toe bestrooid houtasse en beendermeel, en vochtig houden.

tdp

Dank!

Ik ben hier in fases al aan het plukken, vanochtend ook weer een halve kilo Smaragd. Begon het wel net te regenen... Naja, moet het maar wat langer drogen.

brouwerwaldonk

Citaat van: tdp op 20-09-2022  10:29 uIk ben hier in fases al aan het plukken, vanochtend ook weer een halve kilo Smaragd. Begon het wel net te regenen... Naja, moet het maar wat langer drogen.
Hoe bepaal je dan wanneer de bellen genoeg gedroogd zijn?

tdp

Droog laat zich niet in tijd/warmte vangen maar ik droog meestal 500 gram per keer (100 gram per tray) op 50 graden, 10u. Volgens mij was dat de gulden middenweg die @EBC ooit aangaf. Droog bepaal ik door te voelen, door een steeltje tegen mijn bovenlip aan te houden. Hiermee kun je erg goed bepalen of je hop echt droog is.

bello

Hier wat verder staat een nieuw hopveld met verschillende soorten hop, ook hop die vroeger meteen kon gebruikt worden voor lambiek.

Die is ondertussen geoogst, maar er staan nog stukken van 40 cm , zou ik daar een stek kunnen van nemen, nog nooit geprobeerd, zal niet houterig genoeg zijn denk ik.

brouwerwaldonk

Citaat van: tdp op 20-09-2022  13:09 uDroog laat zich niet in tijd/warmte vangen maar ik droog meestal 500 gram per keer (100 gram per tray) op 50 graden, 10u. Volgens mij was dat de gulden middenweg die @EBC ooit aangaf. Droog bepaal ik door te voelen, door een steeltje tegen mijn bovenlip aan te houden. Hiermee kun je erg goed bepalen of je hop echt droog is.
Dat weet je enkel door een tray met hop voor en na te wegen. Meten is weten, uw lip kan dat niet.

tdp

Het wegen is maar een indicatie, je weet immers het vochtgehalte van de geplukte hop niet. Is de hop dan droog wanneer het 25% van het natte gewicht heeft bereikt? Of pas op 20%? Het geeft een indicatie, maar de liptest werkt echt goed, probeer het maar eens @brouwerwaldonk

Eric v B

Citaat van: brouwerwaldonk op 29-09-2022  09:58 uDat weet je enkel door een tray met hop voor en na te wegen. Meten is weten, uw lip kan dat niet.

Vroeger brouwden ze bier zonder thermometer....

Jacques

Citaat van: Eric v B op 29-09-2022  12:24 uVroeger brouwden ze bier zonder thermometer....

Maar deden ze wel wel op een alternatieve wijze aan het beheersen van de temperatuur tijdens het maischen...
Zie https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=33445.msg508554#msg508554

bello

Ik heb vandaag mijn hop in de tuin geplukt.
Ik heb zoals hier gezegd een thee gemaakt van hop die ik heb gekocht vorig jaar en deze van de tuin.
Deze die ik kocht is bitterder dan deze van de tuin. Ook donkerder van kleur.
Maar deze die ik kocht is geperst en moeilijk de hoeveelheid te bepalen, deze van de tuin nam ik 4 hopbellen.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 29-09-2022  21:19 uMaar deden ze wel wel op een alternatieve wijze aan het beheersen van de temperatuur tijdens het maischen...
Zie https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=33445.msg508554#msg508554
Leuke methode. Gebruik maken van de tijdsconstante van het opwarmen van je vinger tot je net geen brandwonden krijgt. Kan best nauwkeurig werken denk ik. Er is een vrij nauwkeurig verband tussen temperatuur van de vloeistof en de tijd die het duurt om je vinger op te warmen tot je een pijnprikkel krijgt bij een vrij goed gedefinieerde temperatuur. Kan zelfs met koken water, maar dan heb je dus een hele korte tijd.   

brouwerwaldonk

Citaat van: bello op 30-09-2022  01:59 uIk heb vandaag mijn hop in de tuin geplukt.
Ik heb zoals hier gezegd een thee gemaakt van hop die ik heb gekocht vorig jaar en deze van de tuin.
Deze die ik kocht, is bitterder dan deze van de tuin. Ook donkerder van kleur.
Maar deze die ik kocht, is geperst en moeilijk de hoeveelheid te bepalen, deze van de tuin nam ik 4 hopbellen.
Door te wegen kan je met de regel van 3 exact bepalen hoeveel je moet gebruiken in beide gevallen.

bello

Ja ik heb dan het glas met water en hop gewogen en was hetzelfdde, de nieuwe hop van tuin ,was maar iets bitterder en is vers ,de andere twee jaar.

bello

Hop kun je stekken dacht ik, kan ik een stekje gaan nemen op het veld.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.