Whirpool / Dryhopping - Oxidatie bij een NEIPA

Gestart door Shiver87, 23-08-2022 23:04 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Shiver87

Hello,

Ik heb sinds een tijdje de NEIPA's ontdekt. Heerlijk! Dus... Tijd om zelf eens eentje te maken. Na uren lezen en youtube filmpjes gekeken te hebben, een recept samengesteld en nu komt de twijfel... Wat doe je met dryhopping en whirpooling? Ik lees juist dat Oxidatie gevaarlijk is, dus ik denk: doe dit juist niet... Al heb ik ook zeer creatieve oplossingen gezien op Youtube van mensen die met magneetjes de hopzakjes boven in het vergistingsvat of met touwtjes vastmaken zodat de CCT niet open hoeft.

Hoe kijken jullie hier tegenaan?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptHoppy Birthday
Brouwdatum26-08-2022
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume22,0 l
Begin SG1,056 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)34 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
3,00 lWater uit Assen
0,50 gCaCl2
0,10 gCaSO4
8,90 mlMelkzuur
28,96 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
99 mg/l7 mg/l0 mg/l181 mg/l40 mg/l19 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC33,3 %
2,00 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC33,3 %
1,00 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC16,7 %
1,00 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC16,7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust64,0 °C1 min.75 min.0,5 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.15 min.0,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.0,5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gCentennialbellen10,3%60 min.13,8 IBU
75,0 gCitrapellets12,0%koudhop0,0 IBU
75,0 gMosaicpellets13,9%koudhop0,0 IBU
75,0 gCentennialbellen10,3%koudhop0,0 IBU
25,0 gCitrabellen12,0%whirlpool6,7 IBU
25,0 gMosaicbellen13,9%whirlpool7,8 IBU
25,0 gCentennialbellen10,3%whirlpool5,8 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 l starterLondon Ale III (1318)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting21,0 °C
Temp. lagering0,0 °C

Bewust trouwens een beetje Centennial toegevoegd voor een klein bittertje.


Jacques

Citaat van: Shiver87 op 23-08-2022  23:04 uHoe kijken jullie hier tegenaan?

Hoewel sommige puristen het niets vinden gebruik ik Antioxin SBT als antioxidant. Dit middel bestaat uit sulfiet, vitamine C en looistoffen. Sulfiet en looistoffen komen van nature voor in bier. Vitamine C (ascorbinezuur) niet, maar dat is niet schadelijk voor je gezondheid  smile .
Zie https://www.brouwmaatje.nl/stabiliserende-producten/6395-antioxin-sbt-100-gr-2500005817897.html

Shiver87

Citaat van: Jacques op 23-08-2022  23:36 uHoewel sommige puristen het niets vinden gebruik ik Antioxin SBT als antioxidant. Dit middel bestaat uit sulfiet, vitamine C en looistoffen. Sulfiet en looistoffen komen van nature voor in bier. Vitamine C (ascorbinezuur) niet, maar dat is niet schadelijk voor je gezondheid  smile .
Zie https://www.brouwmaatje.nl/stabiliserende-producten/6395-antioxin-sbt-100-gr-2500005817897.html

Dank! Voeg je dat toe voordat je gaat dryhoppen via het gat van je waterslot?

En hoe kijk je aan tegen whirpolen dan? Ik zie het zelfs gebeuren door mensen met een boormachine...

Fractus

Whirlpool hoeft niet zo hard, een langzame draaiing in je bier is al genoeg. Voorzichtig met je brouwlepel/spaan het bier in beweging brengen, totdat je ongeveer 1 a 2 keer per seconde een rondje maakt is meer dan voldoende om de trub in het midden te krijgen.

Jacques

Citaat van: Shiver87 op 24-08-2022  12:00 uVoeg je dat toe voordat je gaat dryhoppen via het gat van je waterslot?

Ik voeg het toe aan het maischwater... Het helpt zowel tegen oxidatie aan de warme kant als aan de koude kant. Omdat ascorbinezuur niet stabiel is bij hitte geef ik het ook bij het bottelen. Overigens mag je de aanbevolen dosering 5 tot 10 g per 100 liter niet overschrijden. Sulfiet kan een een vervelende zwavelachtige smaak aan je bier geven als je er te veel van gebruikt.

Verder gebruik ik zuurstofabsorberende kroonkurken. Dat helpt ook tegen oxidatie.
 

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.