Heldere wort na koken in Grainfather

Gestart door thepsych, 08-07-2022 23:45 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Citaat van: Spyro op 12-06-2023  23:40 uIk weet niet hoe het komt, maar bij mijn GF30 en Speidel 20 liter heb ik nooit zulk een heldere wort als in mijn 3-pannen installatie op gas. Is het nu omdat de eiwitten "kapot gemalen" worden tijdens de koeling omdat de pomp dan constant draait of omdat er niet zo'n hevige kook is tov met gas...? Bij mijn gasinstallatie kan ik bij blonde bieren eigenlijk de bodem zien na een uurtje uitzakken, bij mijn automaten blijft het wort steeds wat troebel. Raar, maar het is al altijd zo geweest. Ik pas steeds mijn water aan en zuur steeds aan tot 5,2 à 5,4 pH. Nu, na de vergisting en keggen of bottelen heb ik daar geen last meer van, doch het gaat om het wort voordat het in het gistvat gaat na 60 à 90 minuten. Ik koel met spiraalkoelers, en ook, gebruik steeds Iers mos, dus kan het wort mooi laten bezinken in de brouwketel.

Nog eens terugkomen op dit onderwerp. De afgelopen tijd was ik in het buitenland en had ik niet altijd alle tijd voor het geven van antwoorden.

Troebelheid is bijna altijd een kwestie van eiwitten. De elektrische lading van eiwitten zijn van groot belang voor het al dan niet uitvlokken. Vandaar dat de pH van het wort een belangrijke rol speelt.
Bij een automaat pompt het wort rond. Daarbij kunnen gevormde eiwitvlokken verstoord worden en elektrisch geladen worden. In de praktijk maakt het niet zo veel uit als je het wort een periode van 20 minuten laat staan na het koken. Het merendeel van de eiwitten zakt uit. Na de vergisting zakt het restant van de eiwitten uit. Met de tijd wordt elk bier helder. Maar het gebruik van hulpstoffen kan de helderheid bevorderen. Zie dit filmpje.


En verder was helder bier de standaard. Dat is tegenwoordig niet meer het geval. Voor een deel is dit het gevolg van de moderne hoppige bieren. Doordat deze bieren meer hoplooistoffen bevatten is er meer interactie tussen looistoffen en eiwitten.

Zoals ik al schreef heb ik de afgelopen weken veel troebele bieren gedronken. Hier een foto uit Kopenhagen bij Mikkeler.
PXL_20230531_123526811~3.jpg

En hier bij een andere Deense craftbrouwerij

PXL_20230530_143553453~3.jpg

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.