Hallo allemaal! Tuk

Gestart door guest16554, 27-06-2022 16:41 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

guest16554

Ik ben tuk. (Noord) Brabander (nl), bourgondiër, ....
Lees hier al eventjes mee voor leerzame tips en zo, en vond het wel gepast me aan te melden. Heb al heel wat opgestoken omtrent vergisting, reiniging, werking, en veel meer.
Bier (net als wijn) lust ik bij gelegenheid (heerlijk koel bij warm weer) maar ik ben er geen grote liefhebber van (sorry, ik kan er maar eerlijk over zijn lijkt me).
Altijd liefhebber geweest van sterke drank/mixed en likeuren, maar dat wil ik gaan minderen.

En een tijdje terug mede ontdekt. Heerlijk! En dat ga ik nu (proberen te) maken. En waarschijnlijk experimenteel nog wat andere vruchtendrankjes. En wie weet toch ook nog wel een keer bier.
Mijn streven gaat zijn om zo authentiek natuurlijk mogelijk te blijven.

De Hopman

Welkom!
Natuurlijk bar jammer dat je geen groot liefhebber bent van bier, maar goed, we kunnen niet allemaal perfect zijn ;)
Ik ben zelf ook wat aan het experimenteren met mede. Een half jaar geleden heb ik 4 mandflessen met verschillende medegisten laten gisten, en deze staan nu in de kelder te rijpen. Ik ben heel benieuwd naar jouw bevindingen omtrent mede, vooral mijn vrouw is daar een liefhebber van, dus lijkt me mooi als het ons lukt om zelf iets fatsoenlijks te fabriceren.

guest16554


guest16554

Citaat van: tuk op 28-06-2022  13:59 u... daarbij in acht houdend hoe het toevallig ontdekt is (pot, restje honing, regenwater, ingewaaide gist)

Of misschien daar al onbewust de menselijke beinvloeding.
Wie weet heeft er wel een kind met een stuk brood de restjes honing zitten soppen? Is er wat brood in de honing achtergebleven? En met regenwater erbij een vergisting op gang gekomen?

De Hopman

Citaat van: tuk op 28-06-2022  13:59 uIn het proces wil ik ook zoveel mogelijk de authenticiteit behouden. Als het toen lukte ... zo simpel zonder moderne middelen ... daarbij in acht houdend hoe het toevallig ontdekt is (pot, restje honing, regenwater, ingewaaide gist) dan moet mij/jou dat toch ook lukken zou je zeggen?
Mijn basisstreven ligt dan ook in (zo) pure (mogelijke) mede. Echte mede! Zonder allerhande recept variaties van veel toegevoegde fruiten. Dat misschien later nog eens, maar nu in elk geval niet, want in dat geval maak ik wel een fruitwijntje. Nu mede.

Eens! Ik heb mijn test simpel gehouden, en ben dat in de toekomst eigenlijk ook van plan. Gewoon een pan water gekookt, even laten afkoelen (honing schijnt een deel van zijn aroma kwijt te raken als je het te sterk verhit), en de honing erin laten oplossen. Wel een schepje gistvoeding erbij, want honing schijnt weinig voedingsstoffen te hebben buiten de suikers. Ik ben van plan om een volgende batch zonder gistvoeding te maken om te zien of dat net zo goed werkt. Verdelen over 4 mandflessen, gist erbij, klaar.
Toen de gisting was afgelopen (4 weken) heb ik het overgeheveld naar schone mandflessen om de dode gistcellen kwijt te raken, en met een kurk erop in de kelder gezet.
Verhouding was 1 deel honing op 3 delen water, begin SG was 1.085, eind SG nog niet getest, doen we bij bottelen. Totaal 5 liter, verdeeld over 4 porties van 1,25 liter in mandflessen van 1,5 liter.
Dit hebben we begin februari gedaan, dus ik was van plan om na de zomer van elke fles een liter te bottelen in kleine flesjes van 0,25L, en de overgebleven 0,25L te gaan proeven. Dan heb ik van elke portie nog 4 x 0,25L over om te laten rijpen of door vrienden te laten proeven.

De door mij gebruikte gisten zijn:
  • Mangrove Jack's M05 Mead
  • Wijngist Sauterness
  • Unibrew wijngistsachet mede
  • Wyeast 4184 Sweet Mead activator
De gist van Wyeast sloeg helaas niet aan, geen idee waarom. Smack pack bolde mooi op, dus de gist was actief, maar eenmaal in de fles gebeurde er niets. Na een vijftal dagen een schepje sauterness toegevoegd om de boel te redden (daar zat nog wat van in het potje), en dat begon binnen een paar uur te pruttelen.

Citaat van: tuk op 28-06-2022  13:59 uHeb ook nog een interessant verhaal gevonden over een (vernietigende) vergelijkingstest omtrent gistkeuze. Als je dat interessant vindt wil ik je de link wel geven.

Graag! Ben erg benieuwd!

guest16554


De Hopman

Citaat van: tuk op 28-06-2022  16:12 uZie PB. Zal je verrassen.

Ben benieuwd! (kan het kloppen dat ik nog geen bericht heb?)

Citaat van: tuk op 28-06-2022  16:12 uZonder gistvoeding zou ik niet doen. Dat heb je toch wel nodig. Maar daar zijn leuke simpele alternatieve voor.
Kersen of druiven zijn daarvoor zeer geschikt. Al heeft de gist daar wel weer wat meer moeite mee en is er een versneller nodig (minder natuurlijk).
Blijkbaar werkt een haffeltje rozijnen prima daarvoor (in 2e gisting). En de leuke bijkomstigheid is dat deze dan ook nog eens als hydrometer aangeven dat je gisting klaar is.

Leuke tips, ga ik eens proberen. Zorgt dit niet voor een andere smaak? Zeker kersen lijken me nogal invloed te hebben.

Citaat van: tuk op 28-06-2022  16:12 uIk ga voor een hogere honing verhouding, want zoetere smaak (mijn voorkeur boven droger). Minder honing = minder alcohol = en drogere afdronk. Meer honing = meer alcohol = zoetere afdronk.
Door aankomende temperaturen en het risico op gistdoding ga ik eerst een kleine batch proberen. Na de zomerhitte start ik mijn grote.
Weet je dat er een vrij simpele formule is om de hoeveelheid honing te bepalen?

Je bedoelt anders dan sturen op SG? Ik heb wel ergens een vuistregel gelezen dat 25 gram honing per liter grofweg genoeg is voor 1% alcohol.
Ik zal in de toekomst zeker ook voor wat sterkere mede gaan, maar deze batch ging me vooral om het testen van verschillende gisten, en dan is 10-12% alcohol zat.

guest16554

Citaat van: De Hopman op 28-06-2022  20:53 uLeuke tips, ga ik eens proberen. Zorgt dit niet voor een andere smaak? Zeker kersen lijken me nogal invloed te hebben.

Geen idee in hoeverre dit de smaak beinvloed.
Ik wil daar rekening gaan houden met smaakinvloeden. Sommige stoffen staan er om bekend smaak frisser te maken, of juist romiger. Of smaken te versterken. Dat is voor mij ook nog een quest.

Citaat van: De Hopman op 28-06-2022  20:53 uJe bedoelt anders dan sturen op SG? Ik heb wel ergens een vuistregel gelezen dat 25 gram honing per liter grofweg genoeg is voor 1% alcohol.
Ik zal in de toekomst zeker ook voor wat sterkere mede gaan, maar deze batch ging me vooral om het testen van verschillende gisten, en dan is 10-12% alcohol zat.

Wij werken met liters, dus ik houd die (veelgebruikte) formule maar aan, die ook overeenkomt met gegeven hoeveelheden in recepten.
Maar als ik jouw 25gr/l/procent even vlug door reken komt deze ook overeen met de door mij gegeven formule.

Citaat van: De Hopman op 28-06-2022  20:53 uBen benieuwd! (kan het kloppen dat ik nog geen bericht heb?)

Ik zie hem inderdaad ook niet bij mijn verzonden. Ik vrees dat ik daar iets verkeerd gedaan heb.
Komt alsnog.

guest16554

Ik heb mijn keuze gemaakt.

Ik ben weg.

Een enkeling bedankt voor zijn wel prettige reacties. Stel ik op prijs.

Houdoe

hansHalberstadt

Citaat van: tuk op 07-07-2022  15:54 uIk heb mijn keuze gemaakt.

Ik ben weg.

dat is jammer. keuze is aan jou, maar als je open staat voor feedback van anderen dan kan je dat vooral helpen om verder te komen. ik heb even jouw bijdragen doorgelezen. mensen proberen naar mijn mening terechte feedback te geven met als doel om jou te helpen (en anderen die dat lezen). daarvoor openstaan of meer geloven in je eigen gelijk zijn wat dat betreft 2 tegenovergestelde dingen.  punt is dat je daarmee in ieder geval niet de werkelijkheid kunt veranderen, want die is per definitie waar alleen kom je daar soms pas later achter.

guest16554

Is dat zo?

Ik heb van begin af aan aangegeven dat ik een eigen weg aan het zoeken ben. Zal best dat er betere manieren zijn en dat heb ik ook allemaal erkent, maar dat past dan niet in mijn Quest.
Niet ik maak eindeloze discussie over die punten.

Ik kies voor gewone gist. Maakt bij mede blijkbaar geen drol uit. Zoals ik al aangaf blijkt uit de velen die het daarmee maken, en ook uit een test die gedaan is waaruit blijkt dat het werkt voor mede! Waarbij ik al tig keer aangegeven heb dat dit ongetwijfeld bij bier (en wijn) wel uitmaakt.
Niet ik maak discussie over dit punt

Ballon heb ik nooit enige waarheid gebracht. Ik ben daar slechts aan het testen (ook duidelijk aangegeven) op een tweede flesje met een restje.
Niet ik maak discussie over dit punt.

Ondertussen blijven er een aantal daarover maar discussiëren. In een mate dat het me opgedrongen wordt, en dat ik ermee half voor dom weg gezet wordt.

Even voor de duidelijkheid. Ik heb waarschijnlijk de internationale voedselindustrie vaker van binnen gezien dan de meesten van jullie. Diverse brouwerijen van binnen gezien, en mijn schoonpa (rip) heeft ook nog jarenlang bij een van de bekendste brouwerijen gewerkt (waar ik ook vaker met de brouwers heb staan kletsen).
En ja, mijn batch zal echt niet perfect worden. Zeg ik nergens. Dat zal een leerproces voor mij zijn. Dat weet ik zelf ook wel een hoeft men niet heel de tijd in te benadrukken alsof ik van niks weet.
En newby hier kan toch best nog wel wat weten en is niet meteen raak onwetend hoor. Dus ga dan niet heel de tijd doen alsof ik totaal van niets weet. Al mijn keuzes zijn goed overwogen.

Dus kijk ook eens naar jullie eigen rol hierin ipv alleen maar naar een ander wijzen!

Broewerke

Gaat dit over hobbybrouwen?
Ik wil nog graag iets leren en lees nagenoeg elk artikel maar dit kan ik niet volgen.

Wijbrouwers

Jammer dat je je niet kan vinden in de antwoorden van anderen.

Je hebt inderdaad aangegeven dat gist geen invloed op de smaak van mede. Echter diverse onderzoeken hebben bij wijn, bier en ook mede aangetoond dat gist de smaak beinvloed. Google maar eens op mede gist smaak.

Daarentegen stelt de toon die je hebt in je berichten dat anderen minder zijn en volgens jou geen kennis hebben.
Een opmerking als: ik heb de internationale voedselindustrie vaker van binnen gezien dan de meesten van jullie slaat natuurlijk als een tang op een varken.

Jammer dat je niet openstaat voor de ervaring en kennis van anderen.
Wellicht is het dan beter om in jouw "quest" (het is geen game) ergens anders kennis en ervaring op te doen.

guest16554

Denk je dat ik niet weet dat Google bestaat? Denk je nog steeds dat ik dom ben of zo? Ik zei toch al dat ik me ruim ingelezen had!? Doe dan niet zo kleinerend.

Ik vraag me af of jullie wel goed gegoogled hebben, want blijkbaar heeft niemand ooit deze gevonden...
https://wijnmaker.blogspot.com/2010/10/bakkersgist-baking-yeast.html
.. en daarnaast de heel simpel te vinden eindeloos vele Amerikanen die merendeels gewone gist gebruiken.

En dan ook dat eindeloze dooremmeren over die ballon, terwijl ik het alleen maar had over een onbelangrijk tweede testflesje met een restje.
Alsof dat minimale beetje wat door een (hier niet eens aan de orde, strak opgeblazen) ballon zou kunnen komen zo vernietigend is. Terwijl in de brouwerij meemaken per dag en groot luik open gaat (kijken, monsters nemen) en er dan geen zuurstof in komt!? :lol: Waar discussiëren je over!?

Ik heb niets van wat jullie zeiden tegen gesproken. Juist erkent. Met wat nuances, rondom mede, wat toch net wat anders ligt dan bier. Feit.
Wie hangt er nou vast geroest in zijn eigen waarheden en staat er niet open voor informatie!? Wie is nou degene "niet openstaat voor de ervaring en kennis van anderen"? :lol:

Maar dit soort eindeloze eigenwijze discussies, van anderen en ondertussen daar de schuld van krijgen, is juist waar ik totaal geen zin in had, en waarom ik vertrek.

Citaat van: Wijbrouwers op 08-07-2022  13:44 uJammer dat je niet openstaat voor de ervaring en kennis van anderen.
Wellicht is het dan beter om in jouw "quest" (het is geen game) ergens anders kennis en ervaring op te doen.
Dat doe ik dus. Was ik eigenlijk al. Zodra dit soort natrappen klaar is.

PS: Nog even de definitie van Quest, die je blijkbaar niet zelf gevonden kreeg met google:
Quest - De handeling van het zoeken of nastreven van iets; een zoekopdracht.
Heeft dus geen flikker met games te maken. Games? Denk jij dat ik een jong hipster broekie ben die mee wil doen met de brouwhype? :lol:

guest16554

Citaat van: Broewerke op 08-07-2022  13:25 uGaat dit over hobbybrouwen?
Ik wil nog graag iets leren en lees nagenoeg elk artikel maar dit kan ik niet volgen.

Dit gaat niet over bier brouwen maar over mede fermenteren.
Voor brouwen zijn de andere leden véél betere en ervarenere bronnen.

De Hopman

Ik weet niet of het slim is om hier nog eens op te reageren, maar ik doe het toch maar.
Jammer dat je gaat Tuk, en vooral jammer dat je je zo opstelt. Ik vond het leuk om met iemand te discussiëren over mede, want zoveel mensen ken ik niet die dat maken. Echter ben ik wel van mening dat je nu je eigen glazen ingooit, en niet helemaal realistisch naar de situatie kijkt.

Je moet begrijpen dat mede en bier twee verschillende dranken zijn, die op verschillende manier gemaakt worden, en dat strookt niet altijd met elkaar. Hier op het forum zijn we bezig met bier, en dat vergt een nauwkeurige werkwijze en oog voor details om het niveau zo hoog mogelijk te krijgen. Want dat is wat we willen en waar dit forum voor is: elkaar helpen een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Soms gaan die discussies misschien wat ver, maar daar wen je wel aan.

In alle berichten die je geplaatst hebt leg je alle argumenten van andere leden steevast naast je neer, want 'je wilt het graag op jouw manier doen'. Das helemaal prima, maar dit forum (en eigenlijk elk forum) is gemaakt om te discussiëren en werkwijzen van elkaar onder de loep te nemen en te verbeteren. Als jij niet zit te wachten op een andere mening is een forum niet de geschikte plaats om je ideeën te plaatsen.

En laten we wel wezen, je hebt nog nooit bier gebrouwen, en bent bezig met je eerste test voor mede. Heel leuk dat je jaren hebt gewerkt in de voedselindustrie, maar een bij een aardappelverwerker of maisinblikker leer je bar weinig over brouwen. Brouwen of wijn/mede maken leer je niet door te kijken, maar door te doen, te ervaren, en te proeven. Als je regelmatig in een brouwerij bent geweest dan zul je ook weten dat ze daar erg geheimzinnig over hun gist doen, juist omdat die giststam zo belangrijk is voor de smaak en kwaliteit van hun bier.

Citaat van: tuk op 08-07-2022  12:23 uIk kies voor gewone gist. Maakt bij mede blijkbaar geen drol uit. Zoals ik al aangaf blijkt uit de velen die het daarmee maken, en ook uit een test die gedaan is waaruit blijkt dat het werkt voor mede!

Dat 'blijkbaar' is nou niet bepaald een vaststaand feit, maar zo breng jij het wel. Die test die je noemde rammelt aan alle kanten en is slechts één situatie. N=1 is waardeloos als onderzoek. En ja, er zijn genoeg mensen die bakkersgist gebruiken om bier, wijn of mede te maken, maar er zijn ook meer dan genoeg brouwers te vinden die op basis van goede en gecontroleerde argumenten aantonen dat niet elke soort gist hetzelfde resultaat geeft, en dat andere gist toch echt zorgt voor een beter resultaat, ook bij mede. Als jouw doel is om zo simpel mogelijk honingdrank met alcohol te krijgen waarbij de smaak en kwaliteit niet het belangrijkst is, prima, maar wordt dan niet boos als mensen je proberen te helpen om de kwaliteit te verbeteren. Want hoe vaak je ook claimt dat je veel kennis bezit en zeker geen newbie bent, uit je uitspraken blijkt dat helaas niet.

Citaat van: tuk op 08-07-2022  12:23 uDus kijk ook eens naar jullie eigen rol hierin ipv alleen maar naar een ander wijzen!
Ik hoop dat je op den duur inziet dat dit ook andersom geldt. Nieuwe leden worden hier echt niet zomaar weggelachen of voor dom uitgemaakt, gek genoeg ben jij de enige die hier, naar jouw mening, last van heeft, dus misschien is het verstandig om je hand ook in eigen boezem te steken.

Ik wens je alle geluk met je mede, moge het resultaat je nog vele gelukkige avonden bezorgen!

guest16554

Citaat van: De Hopman op 08-07-2022  14:06 uJammer dat je gaat Tuk, en vooral jammer dat je je zo opstelt. Ik vond het leuk om met iemand te discussiëren over mede, want zoveel mensen ken ik niet die dat maken. Echter ben ik wel van mening dat je nu je eigen glazen ingooit, en niet helemaal realistisch naar de situatie kijkt.

Ik vind het ook jammer. Maar ik gooi mijn eigen ruiten echt niet volledig in. En het forum heeft hiermee ook iets weg gejaagd.

Uiteindelijk zijn we (ik en forum) allebei niet afhankelijk van elkaar, en is het een gemiste kans voor allebei. Ja, jammer, maar het zij zo. Internet staat vol met informatie, en ik zat hier vooral voor de gezelligheid onder 'gelijken', dacht ik... (maar blijkbaar ben ik te dom of arrogant voor hier :lol: )

Citaat van: De Hopman op 08-07-2022  14:06 uJe moet begrijpen dat mede en bier twee verschillende dranken zijn, die op verschillende manier gemaakt worden, en dat strookt niet altijd met elkaar. Hier op het forum zijn we bezig met bier, en dat vergt een nauwkeurige werkwijze en oog voor details om het niveau zo hoog mogelijk te krijgen. Want dat is wat we willen en waar dit forum voor is: elkaar helpen een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Soms gaan die discussies misschien wat ver, maar daar wen je wel aan.

 :lol: Ik begrijp dat prima. Ik heb niet anders gezegd.
Blijkbaar begrijpen anderen dit niet, aangezien ze zo eindeloos daarover door blijven gaan.
Misschien kun je het hen beter uitleggen?

Citaat van: De Hopman op 08-07-2022  14:06 uIn alle berichten die je geplaatst hebt leg je alle argumenten van andere leden steevast naast je neer, want 'je wilt het graag op jouw manier doen'. Das helemaal prima, maar dit forum (en eigenlijk elk forum) is gemaakt om te discussiëren en werkwijzen van elkaar onder de loep te nemen en te verbeteren. Als jij niet zit te wachten op een andere mening is een forum niet de geschikte plaats om je ideeën te plaatsen.

Ik leg niets naast me neer! Nam alles serieus. Las alles aandachtig, en sloeg alles op.
Maar wat voor mij niet van toepassing is hoef ik toch niet klakkeloos over te nemen en toe te passen?? Zoeken jullie niet allemaal een beetje je eigen weg??
Ik zit op alle reacties te wachten, maar niet als ze zo door gehamerd opgedrongen worden.

Citaat van: De Hopman op 08-07-2022  14:06 uEn laten we wel wezen, je hebt nog nooit bier gebrouwen, en bent bezig met je eerste test voor mede. Heel leuk dat je jaren hebt gewerkt in de voedselindustrie, maar een bij een aardappelverwerker of maisinblikker leer je bar weinig over brouwen.

Aardappelverwerker? Maisinblikker? :lol: <uitleg deleted, privacy>
Maar inderdaad, bier was niet mijn core business. En mijn fles is de eerste. Ook daar doe ik niet "alwetend" over. Maar bij irritante herhaling doen alsof ik niks weet...?? :lol:
En ik mag toch ook mijn eigen ding doen zonder opdringerige herhaalde en dus onnodige discussie? Nou, laat me dan!

Citaat van: De Hopman op 08-07-2022 &nbsp;14:06 uDat 'blijkbaar' is nou niet bepaald een vaststaand feit, maar zo breng jij het wel. Die test die je noemde rammelt aan alle kanten en is slechts één situatie. N=1 is waardeloos als onderzoek. En ja, er zijn genoeg mensen die bakkersgist gebruiken om bier, wijn of mede te maken, maar er zijn ook meer dan genoeg brouwers te vinden die op basis van goede en gecontroleerde argumenten aantonen dat niet elke soort gist hetzelfde resultaat geeft, en dat andere gist toch echt zorgt voor een beter resultaat, ook bij mede. Als jouw doel is om zo simpel mogelijk honingdrank met alcohol te krijgen waarbij de smaak en kwaliteit niet het belangrijkst is, prima, maar wordt dan niet boos als mensen je proberen te helpen om de kwaliteit te verbeteren.

Helemaal mee eens. Deed ik ook.
Maar ga dat uitleggen aan degenen die mij eindeloos hun "alwetende kennis" op bleven dringen alsof ik een totale nitwit ben, omdat ZIJ zich er niet bij neer kunnen leggen. Pot verwijt de ketel  :o
Eindeloos blijven discussiëren over iets wat voor mij niet eens een discussiepunt is. Zwaar irritant en uiterst onprettig! Niet echt een fijne ontvangst.

Nee ik ben niet boos hoor  ^-^ Maar ik blijf dat zo ook niet pikken.
En arrogant? Nee hoor. Wel zelfverzekerd. Ik weet wie ik ben en wat ik weet. En ik laat me niet bij herhaling (waar het allang duidelijk was) aanspreken alsof ik een of andere domoor ben.
Ik spreek (en sprak ook hier) altijd iedereen altijd netjes en met respect aan. Dat verwacht ik dan ook terug. En zo niet, dan ook niet zielig doen als je weerwoord krijgt. Ik heb me zelfs (want nieuweling) nog best lang ingehouden terwijl de onnodige discussies maar door gingen.

Citaat van: De Hopman op 08-07-2022 &nbsp;14:06 uIk wens je alle geluk met je mede, moge het resultaat je nog vele gelukkige avonden bezorgen!

Ik jou ook. Ga jou wil missen, want met jou heb ik wel goede gesprekken kunnen voeren. Jij had je visie, maar drong het niet op.

CeesM

Citaat van: tuk op 08-07-2022 &nbsp;14:04 uDit gaat niet over bier brouwen maar over mede fermenteren.
Voor brouwen zijn de andere leden véél betere en ervarenere bronnen.
Dan ben ik bang dat je op het verkeerde forum zit. Je hebt gelijk dat je weggaat. Houdoe. ;)

hansHalberstadt

Jongens, laten we proberen een klein beetje gereserveerd op te stellen en niet gelijk mensen af te serveren. Reageren op de inhoud en niet op de man helpt al een boel. 
Ik denk dat het vooral positief is als we proberen te snappen wat hier nu misgaat met die mede ipv wat er mis gaat in de manier van communiceren met als gevolg opbouw van irritatie. De wereld is wat dat betreft al waardeloos genoeg en dat daar in dit geval ook weer iets mis gaat is wel duidelijk.
gevolg is dat er een probleem is met de mede en we er ook niets van leren. Dat is niet handig. 

hansHalberstadt

Citaat van: tuk op 29-06-2022 &nbsp;13:28 uWij werken met liters, dus ik houd die (veelgebruikte) formule maar aan, die ook overeenkomt met gegeven hoeveelheden in recepten.
Maar als ik jouw 25gr/l/procent even vlug door reken komt deze ook overeen met de door mij gegeven formule.

Kun je nog eens uitleggen wat je hier bedoelt met 'werken met liters' ?
hoe bepaal je dan bv wat je nodig hebt en hoe sterk de mede dan wordt qua alcohol en smaak? 

Spyro

Citaat van: tuk op 08-07-2022 &nbsp;13:56 uIk vraag me af of jullie wel goed gegoogled hebben, want blijkbaar heeft niemand ooit deze gevonden...
https://wijnmaker.blogspot.com/2010/10/bakkersgist-baking-yeast.html
.. en daarnaast de heel simpel te vinden eindeloos vele Amerikanen die merendeels gewone gist gebruiken.

En dan ook dat eindeloze dooremmeren over die ballon, terwijl ik het alleen maar had over een onbelangrijk tweede testflesje met een restje.
Ik heb de Luc jaren persoonlijk gekend (sinds 2006, uit mijn wijnmaak verleden), toffe kerel en ook zijn vrouwtje Els, kunstenares, maakt prachtige schilderijen. Paar jaar geleden is hij begonnen met het zelf bouwen van 3-D printers als hobby, is al wat ik er nog van gehoord heb sinds die tijd. Nu, met het bier brouwen een beetje mekaar uit het oog verloren. Zelfs in 2009 gebruikte Luc een ballon om de gisting te volgen of hij werkelijk aansloeg en prikte er met een naald een gaatje in zodat de druk er vanaf kon. Nu goed, zoals al een paar schreven, dit is een brouwforum en geen wijnmakersforum, destijds was er het wijnmakersforum "bibere.com" waar ook Luc zijn (grote) "steen" in bij droeg. Spijtig dat je niet echt open stond voor raad en daad en die als bedreigend/aanvallend ervoer, maar goed, ieder zijn gedachtengang en ego-maatstaaf. Ik post hier ook niet zo veel, maar laat iedereen in zijn waardigheid wat ze ook posten, het feit dat iemand iets post is dat hij er de moeite wil in stoppen om te helpen waar kan op dat moment en dat is meestal niet neerbuigend maar opbouwend. Veel plezier nog met het mede "maken", hier zullen ze ondertussen wel verder bier "brouwen" denk ik dan....  :brouwen:

hansHalberstadt

ok ik heb even dit topic doorgelezen, zie er zo al 11.
gaat niet helemaal lekker zo. wat moet je als nieukomer hier wel niet van denken?
komt niet vaak voor dat ik hier op ga focussen, maar moest nu toch maar een keertje.


1 maar goed, we kunnen niet allemaal perfect zijn
2 Daarentegen stelt de toon die je hebt in je berichten dat anderen minder zijn en volgens jou geen kennis hebben
3 slaat natuurlijk als een tang op een varken
4 Jammer dat je niet openstaat voor de ervaring en kennis van anderen
5 beter om in jouw "quest" (het is geen game) ergens anders kennis en ervaring op te doen

met als gevolg bv deze en die erna komen:
Denk je nog steeds dat ik dom ben of zo? Ik zei toch al dat ik me ruim ingelezen had!? Doe dan niet zo kleinerend.

6 vooral jammer dat je je zo opstelt
7 In alle berichten die je geplaatst hebt leg je alle argumenten van andere leden steevast naast je neer, want 'je wilt het graag op jouw manier doen'
8 je hebt nog nooit bier gebrouwen, en bent bezig met je eerste test voor mede. Heel leuk dat je jaren hebt gewerkt in de voedselindustrie, maar een bij een aardappelverwerker of maisinblikker leer je bar weinig over brouwen.
9 is nou niet bepaald een vaststaand feit, maar zo breng jij het wel
10 gek genoeg ben jij de enige die hier, naar jouw mening, last van heeft, dus misschien is het verstandig om je hand ook in eigen boezem te steken.

met als gevolg dat degene waarvoor dit is bestemt in de verdediging gaat in #16.(wat moet je anders)

11 Dan ben ik bang dat je op het verkeerde forum zit. Je hebt gelijk dat je weggaat. Houdoe

hansHalberstadt

Citaat van: Spyro op 08-07-2022 &nbsp;16:32 uNu goed, zoals al een paar schreven, dit is een brouwforum en geen wijnmakersforum, destijds was er het wijnmakersforum "bibere.com" waar ook Luc zijn (grote) "steen" in bij droeg.

Veel plezier nog met het mede "maken", hier zullen ze ondertussen wel verder bier "brouwen" denk ik dan....  :brouwen:
In dit geval is er overlap met bierbrouwen en kun je al brouwer dus ook wat leren van het brouwen van mede lijkt mij. Dus wat dat betreft dient het naar mijn idee nog steeds het doel van dit forum.

Zelf ben ik veel diverser dan alleen bierbrouwen dus ik kijk gewoon wat ik ervan kan gebruiken. dat zullen veel anderen ook vast doen. kruisbestuiving dus.   

De Hopman

Citaat van: hansHalberstadt op 08-07-2022 &nbsp;16:56 uok ik heb even dit topic doorgelezen, zie er zo al 11.
gaat niet helemaal lekker zo. wat moet je als nieukomer hier wel niet van denken?
komt niet vaak voor dat ik hier op ga focussen, maar moest nu toch maar een keertje.

Hans, je hebt natuurlijk helemaal gelijk, maar ik wil wel nog even kwijt dat het eerder andersom is. Wij schieten eerder in de verdediging door opmerking die richting ons gemaakt worden, ook via privéberichten (al kun jij die natuurlijk niet zien). Ik heb lang getwijfeld of ik een reactie moest plaatsen, want over het algemeen loopt dat alleen maar uit de hand en wordt het er niet beter van, maar tegen beter weten in toch maar gedaan, in de hoop dat de boodschap binnenkomt.

Helaas heeft dit voor niemand uitgepakt zoals we gehoopt hadden, het korte lidmaatschap niet, de uitwisseling van kennis niet, en de, toegegeven, niet altijd even subtiele opmerking over en weer niet.
Jammer, maar het is niet anders. Ik stel voor dat we dit laten rusten, want deze discussie is door niemand te winnen.
Ik heb maar gewoon een biertje ingeschonken op deze mooie dag, daar heeft een mens veel meer aan  ;)  :beersmiley:

Spyro

Citaat van: hansHalberstadt op 08-07-2022 &nbsp;17:06 uIn dit geval is er overlap met bierbrouwen en kun je al brouwer dus ook wat leren van het brouwen van mede lijkt mij. dus wat dat betreft dient het naar mijn idee nog steeds het doel van dit forum.

zelf ben ik veel diverser dan alleen bierbrouwen dus ik kijk gewoon wat ik ervan kan gebruiken. dat zullen veel anderen ook vast doen. kruisbestuiving dus. 
Tja, het is en blijft "sapjes" vergisten wat we met z'n allen doen, ook al komen ze van vruchten, suikerhoudende substanties of "mout-thee" zoals wij "echte" brouwers dat hier doen, maar ik vind persoonlijk niet dat je hier moet binnen vallen en direct iedereen een stempel moet geven dat ze je niet begrijpen als je andere "sapjes" vergist dan "moutthee, zijnde "WORT", en ook, dit is hier geen wijnforum in mijn opzien, ook al is mede zeker geen wijn, het blijft niet "brouwen", maar goed, ik ben wel ruimdenkend hoor, maar dat wordt een beetje minder in het geval dat een niet "brouwer" die hier met een groot hart binnen valt en zich gaat profileren als een "heilige" die zich al mooi ingelezen heeft, en de echte brouwer een beetje aan de kant gaat drummen met zijn "ego" dat wij allemaal nietsnutten zijn die hem niet begrijpen en hem iets anders gaan opdringen dan dat wat hij in gedachten heeft, ook al is het opbouwend bedoeld. Dus bij deze dit gezegd zijnde laat ik het hier nu maar bij, hij ging het forum verlaten, dus voor mij meer dan dik OK, zoveel maak ik er nog aan vuil. Ik heb in de voorbije jaren ook al meerder malen mede "gemaakt", "brouwen" doe ik nog steeds met potten, pannen en MOUT, niet met het "gestolen" goedje van onze lieve bijen...  :beersmiley: ;D

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.