Vergisting, mislukt?

Gestart door Marcel R, 03-03-2007 16:37 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

JeroenCV


dennisbier

Ok, begrepen.
Ik las van Hoppie dat het bij hem eens in 1 nacht was bekeken met de bellen.
Ik heb toch nog een 200 gram suiker toegevoegd, omdat ik de sg van 1040 bij aanvang toch
al laag vond uitvallen.
Meteen hierna is het bluppen in alle hevigheid weer op gang gekomen.
Het ruikt trouwens prima.
Maar het oppervlakte ligt nog vol met schuim en bruine slurriedeeltjes.
Moet dit niet naar de bodem zakken alvorens je het af kan hevelen?

Nog aan te raden om het afgehevelde bier nog te laten lageren alvorens af te vullen op flessen
of direct na deze hoofdgisting, helder filtreren en afvullen?

JeroenCV

Ik zou het jong bier overhevelen en dan te lagering leggen, voor je het gaat bottelen.
Maar wel pas nadat de gisting die nu aan de gang is omdat je suiker hebt toegevoegd.

Misschien kan je nog eens verdiepen in de cursus van Jacques op de hoofdpagina.

dennisbier

Ik zal morgen eens kijken of het nog zo gist.
Wanneer dit niet het geval is dan ga ik over op 2 weken lageren en dan op de fles.
Nu weet ik waarom men dit zo'n moeilijk moment noemde.
Dat wachten duurt laaaaaaaang.

Marcel R

Helaas zit ik niet iedere dag achter de computer, dus nu even "bijpraten".

Ik heb de openvergisting nog een week door laten gaan.
En vervolgens naar gesloten (met waterslot) in een 20 liter en 5 liter fles, zaterdag 11 maart.

Gisteren, 18 maart de vijf liter gebotteld. Eind SG 1036. Nog hoog. Ik wacht het reslutaat dan ook gespannen af.
De 5 liter fles gaf een luchtbellen meer.
 :pan:
Op het bier in de 20 l. fles zit een lage schuim, en hij 'blupt' nog steeds. Ik heb besloten nog enkele dagen te wachten.

 :gistsmile:    


dennisbier

Nou mijn bier zit al een week op een fles na te gisten.
Al wel geproefd en wat gemeten.
De pH bijv. was 3.80
Best wel wat laag dus.

De eind dichtheid na gisten was 1010 g/cm3 en komt vanaf 1050 g/cm3.
Van die dichtheid komt ongeveer 10 g/cm3 toch zeker van de suiker.

Hoe zuur is een Hoegaarden witbier, weet iemand dat ???
De smaak zit zowat tussen Hoegaarden en Wieckse witte, maar het bier is flink donkerder door de cara-crystal 120 ebc en zeker bitterder door de Challenger hop.

Ik vind het persoonlijk allemaal prima en mijn collega vroeg ook om meer..  :nut:

Drents Hopbier

Citaat van: dennisbier op 22-03-2007  20:51 uHoe zuur is een Hoegaarden witbier, weet iemand dat ???

In 1998 heft PINT een groot aantal Witbier en Weizenbier laten onderzoeken. Hoegaarden Witbier had een pH van 4,25.
De zuurste was toen Witte Raaf met pH 3,86. Hoogste pH (4,50) had Kroon Oirschots Witbier.

Hopbier (pH van speeksel 6,7  ;)

dennisbier

Nu een paar weken verder...
Het bier is bijna alweer op  ;D
Mijn collega's en vrienden gevraagd om een beoordeling te geven en daar in ook nog eerlijk te zijn.
gem. een 8.  :D
Ik ben dus wel tevreden, ook al is het niet helemaal de smaak die ik in gedachten had.
De bitterheid is perfect, zoet wat te weinig en zuur wat te veel.
Alcohol met zo'n 9% wat te hoog.

Maar ik ga er dus mee door met een volgend receptje.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.