Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: 1st wort run-off tijd  (gelezen 1855 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hans (Lagos)

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 699
  • Land: es
  • Blichmann Assisted Brewing member
    • Mijn brouwzaal
1st wort run-off tijd
« Gepost op: 06-04-2007 11:22 u »
Op de Weyermann site vond ik deze uitdrukking en ik vroeg mij altijd al af of de snelheid van het aftappen van het eerste wort van belang is?

Verder is het een mooie beschrijving van het spoelproces, het lijkt mij belangrijk om in recepten het SG van het eerste wort te vermelden. Ik ga het voortaan ook zo bewaren in mijn notities.

Lautering:
1st wort run-off: 65 minutes
1st wort kettle volume: 135 l (35.7 gal.) at a gravity of 1.066 (16.5P)
3 spargings with 50 l (13.2 gal.) each
Sparging length: 110 minutes total


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: 1st wort run-off tijd
« Reactie #1 Gepost op: 06-04-2007 14:38 u »
Dat heet in het Nederlands het hoofdwort. Sinds ik af en toe een paar hectoliter brouw, ben ik ook begonnen met het bepalen van het SG van het hoofdwort. Een uur lijkt me inderdaad belachelijk lang. Volgens mij hebben de suikers tijdens het maischen tijd genoeg gehad om op te lossen. Ik laat mijn hoofdwort altijd vrij vlot af en spoel vervolgens heel langzaam (met de kraan bijna dicht). Zo kom ik regelmatig uit op 90% opbrengst.

Tags: